Kefír - salaktalanító és béltisztító
Elődeink kezdetben nem tudatosan savanyították a tejtermékeket, hűtés hiányában erjedt meg a tej. Idővel azonban rájöttek a kefir és a joghurt egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaira. A kefir valószínűleg a törököktől származik, a név a keif szóra vezethető vissza, melynek jelenése: élvezetes, kellemes.
A kefirt jó minőségű pasztörizált tejből állítják elő. A
tejsavbaktériumok mellett élesztőgombát is tartalmaz, ez utóbbinak
köszönhetően kis mennyiségű alkohol és szén-dioxid is képződik az
erjedés során.
A savanykás ízű, enyhén élesztőszagú kefir szénsavtartalma miatt üdítő, egészséges és tápláló. A probiotikus kefirek
nagy előnye, hogy segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.
Fogyasztásuknak köszönhetően olyan jótékony hatású bélbaktériumok
telepedhetnek meg újra az emésztőrendszerben, melyeknek száma az
alkoholfogyasztás, antibiotikum-kúra vagy a különféle stresszhatások
következtében jelentősen csökken.
A kefir segít a bélrendszer salaktalanításában, felpörgeti az anyagcserét, megszünteti a székrekedést. A B2-, illetve B12-vitaminban
gazdag táplálék fogyasztásával támogatod az immunrendszert,
csökkentheted a vér koleszterinszintjét, helyreállíthatod a gyomor és a
bélrendszer működését.
Fogyaszthatjuk édes - gyümölcs és sós - fűszer adalékok hozzáadásával!
