Nyári idény zöldségek - Mángold




Mángold

A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke.
A mángold nyersen, fejes salátához keverve is fogyasztható, 
de főzéssel is változatos ételek készíthetők belőle.
 Íze kissé a spenótra hasonlít, de annál enyhébb, ezért tej nélkül főzve is finom. 
Rendszerint a zöld leveleket és a rostosabb levélnyelet külön fogásnak készítjük el.

Táplálkozástani hatás

A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, 
magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. 
A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, 
kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. 
Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban. 
C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. 
A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.


A mángold a konyhában

A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. 
A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.
Akit a keserű íz zavar, kövesse az olaszokat: rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, 
majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
A főzési módozatok közül ajánljuk a gyors forralást, 
mivel ekkor szabadulnak fel az oxálsavak és tűnik el a keserű íz. 
Az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében, 
legalábbis előfőzés nélkül, nem javasolható.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. 
Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, 
áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot.
A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, 
használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett.
A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.




Párolt mángold
Hozzávalók: mángoldlevél, vaj, margarin vagy olaj, fokhagyma, só.
Elkészítése: a mángold zöld leveleit laskákra vágom, majd a felmelegített zsiradékon a zúzott fokhagymával és ízlés szerinti sóval fedő alatt puhára párolom. Zöldköretnek nagyon finom burgonyához, petrezselymes burgonyához, rizshez vagy hajdinakásához. A tetejét ízlés szerint tejföllel, reszelt sajttal, bacon- vagy tarjaszeletkékkel is meghinthetjük.

Mángoldos rakott tészta
Hozzávalók: mint a párolt mángoldhoz, továbbá ízlés szerinti száraztészta vagy lasagne, reszelt sajt.
Elkészítése: a fenti módon elkészítem a párolt mángoldot, eközben kifőzöm a tésztát. Tűzállú tálba lerakom, tetejét ízlés szerint besameles mártással vagy ízesített tejföllel is meglocsolhatom és reszelt sajttal gazdagon megszórom, majd 10-15 percig előmelegített sütőben átsütöm.

Mángoldfőzelék.  

A laskákra vágott zöld mángoldleveleket a spenótfőzelékhez hasonlóan készíthetem el.

Rakott mángoldnyél
Hozzávalók: mángoldnyél, margarin, só, bors, petrezselyem, reszelt sajt, tejföl vagy besamelmártás.
Elkészítése: a mángoldnyeleket a spárgához hasonlóan egészben hagyva, zsiradékon bio ételízesítővel, szükség szerint sózva megforgatom, majd kevés vizet vagy tejes vizet aláöntve fedő alatt puhára párolom. Ezek után a spárgához hasonlóan készítem el: tűzálló tálba téve kevés frissen őrölt borssal, petrezselyemzölddel ízesített besamelmártással leöntöm, sajttal meghintem és a sütőben átforrósítom, hogy a sajt a tetejére olvadjon.

Vendégváró paradicsomos mángold
Hozzávalók: mángoldnyél, olaj, nyers paradicsom, kakukkfű, bazsalikom, dió, kevés só.
Elkészítése: A mángoldnyeleket 1,5 cm-es darabokra vágom és a fenti recept szerint megpárolom. Amikor megpuhult, tűzálló tálba terítem. Időközben lehámozott paradicsomot kakukkfűvel, bazsalikommal és egy kis dióval összeturmixolok, és ezt öntöm a mángoldra. A tetejét megszórom reszelt sajttal (nagyon finom érlelt kecskesajttal!) és előmelegített sütőbe tolom annyi időre, hogy a sajt ráolvadjon. Nagyon ízletes!