Mángold
A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke.
A mángold nyersen, fejes salátához
keverve is fogyasztható,
de főzéssel is változatos ételek készíthetők
belőle.
Íze kissé a spenótra hasonlít, de annál enyhébb, ezért tej
nélkül főzve is finom.
Rendszerint a zöld leveleket és a rostosabb
levélnyelet külön fogásnak készítjük el.
Táplálkozástani hatás
A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban,
magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban.
A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet,
kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt.
Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban.
C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését.
A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
A mángold a konyhában
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot.
A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.
Akit a keserű íz zavar, kövesse az olaszokat: rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet,
majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
A főzési módozatok közül ajánljuk a gyors forralást,
mivel ekkor szabadulnak fel az oxálsavak és tűnik el a keserű íz.
Az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében,
legalábbis előfőzés nélkül, nem javasolható.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel.
Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe,
áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot.
A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket,
használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett.
A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban,
magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban.
A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet,
kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt.
Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban.
C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését.
A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
A mángold a konyhában
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot.
A nyelet és a levelet egyaránt használjuk fel.
Akit a keserű íz zavar, kövesse az olaszokat: rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet,
majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
A főzési módozatok közül ajánljuk a gyors forralást,
mivel ekkor szabadulnak fel az oxálsavak és tűnik el a keserű íz.
Az egyébként egészséges párolás és dinsztelés sajnos a mángold esetében,
legalábbis előfőzés nélkül, nem javasolható.
Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel.
Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe,
áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot.
A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket,
használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett.
A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Párolt mángold
Hozzávalók: mángoldlevél, vaj, margarin vagy olaj, fokhagyma, só.
Elkészítése: a mángold
zöld leveleit laskákra vágom, majd a felmelegített zsiradékon a zúzott
fokhagymával és ízlés szerinti sóval fedő alatt puhára párolom.
Zöldköretnek nagyon finom burgonyához, petrezselymes burgonyához,
rizshez vagy hajdinakásához. A tetejét ízlés szerint tejföllel, reszelt
sajttal, bacon- vagy tarjaszeletkékkel is meghinthetjük.
Mángoldos rakott tészta
Hozzávalók: mint a párolt mángoldhoz, továbbá ízlés szerinti száraztészta vagy lasagne, reszelt sajt.
Elkészítése: a fenti
módon elkészítem a párolt mángoldot, eközben kifőzöm a tésztát. Tűzállú
tálba lerakom, tetejét ízlés szerint besameles mártással vagy ízesített
tejföllel is meglocsolhatom és reszelt sajttal gazdagon megszórom,
majd 10-15 percig előmelegített sütőben átsütöm.
Mángoldfőzelék.
A laskákra vágott zöld mángoldleveleket a spenótfőzelékhez hasonlóan készíthetem el.
A laskákra vágott zöld mángoldleveleket a spenótfőzelékhez hasonlóan készíthetem el.
Rakott mángoldnyél
Hozzávalók: mángoldnyél, margarin, só, bors, petrezselyem, reszelt sajt, tejföl vagy besamelmártás.
Elkészítése: a
mángoldnyeleket a spárgához hasonlóan egészben hagyva, zsiradékon bio
ételízesítővel, szükség szerint sózva megforgatom, majd kevés vizet vagy
tejes vizet aláöntve fedő alatt puhára párolom. Ezek után a spárgához
hasonlóan készítem el: tűzálló tálba téve kevés frissen őrölt borssal,
petrezselyemzölddel ízesített besamelmártással leöntöm, sajttal
meghintem és a sütőben átforrósítom, hogy a sajt a tetejére olvadjon.
Vendégváró paradicsomos mángold
Hozzávalók: mángoldnyél, olaj, nyers paradicsom, kakukkfű, bazsalikom, dió, kevés só.
Elkészítése: A
mángoldnyeleket 1,5 cm-es darabokra vágom és a fenti recept szerint
megpárolom. Amikor megpuhult, tűzálló tálba terítem. Időközben
lehámozott paradicsomot kakukkfűvel, bazsalikommal és egy kis dióval
összeturmixolok, és ezt öntöm a mángoldra. A tetejét megszórom reszelt
sajttal (nagyon finom érlelt kecskesajttal!) és előmelegített sütőbe
tolom annyi időre, hogy a sajt ráolvadjon. Nagyon ízletes!