A LICSI FOGYASZTÁS KILENC ELŐNYE
Korábban talán kevesebben, manapság azonban egyre többen próbálnák ki
ezt a finom, de kevésbé ismert gyümölcsöt - a licsi evés nagyon
egészséges, érdemes beiktatni étrendünkbe. Botanikailag a licsi a Sapindadaceae családba tartozik, és
olyan területeken őshonos, mint Kína, Tajvan és Dél-kelet Ázsia.
Szezonális a licsi gyümölcs, tehát főként a nyári hónapokban
élvezhetjük. Közepes méretű, lassan növekvő örökzöld fán terem,
többnyire kerek vagy ovális a formája. A licsi gyümölcsöt durva, piros,
eltávolítható héj borítja, belül azonban áttetsző, fehér, édes, lédús a
húsa.
A licsi gyümölcsnek igen figyelemreméltó a tápértéke.
C-vitaminban gazdag, 100 grammonként 72 mg C-vitamint tartalmaz. Szintén
sok benne a réz, a foszfor, nátriumtartalma pedig alacsony. Nagy
mennyiségű B-komplex vitaminnal szolgál és igen jelentős rost-forrás. Az
oligonol polifenolnak antioxidáns és vírusellenes tulajdonságai vannak.
A licsi túlzásba vitt fogyasztása ugyanakkor nem ajánlott - bőrkiütések
és pattanások jelentkezhetnek a „túladagolás” következtében.

Az egészséges licsi számos előnyét azonban már az ősi Kína könyveiben is
leírták. Kínában és Indiában jól ismerik áldásos hatásait:
tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveszi a
harcot, segíthet a bőrproblémákon, elősegítheti a szervezet
megerősítését és a gyermekek növekedését. Lássuk, mely betegségek ellen
hasznos a licsi:
1. Rák
A licsinek rák-ellenes
tulajdonságai vannak. Pépje olyan flavonoidokkal rendelkezik, melyek
segítenek felvenni a harcot halálos betegségek ellen, mint amilyen a
rák. Flavonokat, quercetin és kaempferol vegyületeket tartalmaz, ezek az
összetevők jelentősen csökkentik a rákos sejtek szaporodását. A mellrák
megelőzésében is rendkívül hasznos!
2. Szívbetegségek
Az egészséges licsi normalizálja a vérnyomást és a szívritmust, vagyis
védelmet nyújt a stroke és a koszorúér-betegségek ellen. Napi 1 pohár
licsi lé helyrehozza a szívritmust, a pulzusszámot. Ez a gyümölcs
tartalmazza a második legnagyobb mennyiségű polifenolt, mely a szív
egészségét fenntartja. Antioxidáns hatása javítja az immunrendszert,
lassítja a szürkehályog kialakulását, valamint minden, szív- és
érrendszeri betegség megelőzésében hatásos.
3. Emésztés
A licsi gyümölcs fenntartja a normális emésztést - a gyomor tiszta, az
étvágy javul, hatásos a gyomorégés-, gyomorproblémák ellen. Növeli a
szervezet energiaszintjét, hozzájárul a jó közérzethez - így a család
minden tagjának érdemes rendszeresen alkalmaznia. A licsi magnak ezen
felül olyan tulajdonságai vannak, melyekkel segít a bélrendszeri
problémákon és megszabadítja a szervezetet a bélférgektől. A licsi
oldható rostot tartalmaz, a bélproblémákra pozitív hatással van, távol
tartja a gyomortól a mérgező vegyületeket és segít tisztán tartani a
vastagbelet.
gyomor, gyomorbántalmak, képgaléria
4. Egészséges csontok
A licsi foszforban és magnéziumban gazdag, hozzájárul az egészséges,
erős csontok fenntartásához; a réz és a mangán erősíti a törékeny
csontokat. A cinkkel együtt a réz növeli a D-vitamin hatékonyságát, mely
növeli a kalcium felszívódását - és erről köztudott, hogy az egészséges
csontok fenntartásában élen jár.
5. C-vitamin
A licsi
gyümölcs kiváló C-vitamin forrás - melyet szervezetünk nem állít elő
természetesen. A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása hozzájárul, hogy
testünk ellenálló legyen a fertőző ágensekkel-, valamint a káros szabad
gyökökkel szemben. Segít megfázás, torokfájás, láz esetén. A C-vitamin a
bőr számára is hasznos, amellett, hogy a csontok, szövetek
szempontjából igen fontos.
6. Oligonol
Ez az alacsony
molekulatömegű polifenol is bőségesen megtalálható a licsiben.
Antioxidáns és influenza-ellenes tulajdonságokkal bír, de ezen felül
javítja a vérkeringést, csökkenti a testsúlyt és védi a bőrt a káros
UVA-sugarak ellen. Az oligonol csökkenti a zsírt, sőt az edzések utáni
kimerültséget, növeli ellenben az állóképességet, és hatására kevesebb
ránc, barna folt lesz a bőrön.
7. B-vitamin
A licsi
evés B-komplex vitaminokkal is elhalmoz bennünket: tiaminnal,
riboflavinnal, niacinnal és folsavval. Ezek segítenek a szervezetnek
lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat. Nagy mennyiségben
tartalmaz a licsi béta-karotint, mely erősíti az immunrendszert, javítja
a máj és más szervek működését.
vitaminok cikktartalmi kép, doboz
8. Súlycsökkentés
Mivel a licsi evés nagyon kevés kalóriát juttat szervezetünkbe, nincs
benne telített zsír és koleszterin sem; rostban viszont gazdag, nagyon
hasznos tehát a licsi azok számára, akik fogyni szeretnének.
9. Javul a bőr megjelenése
A licsi segít táplálni a bőrt, csökkenti annak zsírosságát, így a
pattanások kialakulása kevésbé lesz esélyes. Finomítja a bőrt, kevesebb
folt jelentkezik rajta.
Nem is kérdés tehát, hogy a licsi
fogyasztásával jól járunk. Ha még nem próbáltuk ki ezt az egzotikus,
mutatós gyümölcsöt, a meggyőző érvek után bátran induljunk a
felkutatására. Ne hiányozzon a nyári gyümölcsöstálról!
Forrás ~ Internet