KUSHI RÁKDIÉTA
Makrobiotika elvei mentén
Michio Kushi japán professzor sok éve kísérletezik rákos betegek diétával
történő gyógyításával.
Eredményei szerint sokféle daganat jól kezelhető a szervezet anyagcseréjének áthangolásával.
Ehhez ő a makrobiotikus étkezést ajánlja
A makrobiotika a keleti népek étkezési útmutatója, ami egyénileg különbözik a klíma, a környezet, az egészségi állapot, a nem, a kor, a mozgékonyság és az egyéni szükségletek szerint.

Mit együnk?
Eredményei szerint sokféle daganat jól kezelhető a szervezet anyagcseréjének áthangolásával.
Ehhez ő a makrobiotikus étkezést ajánlja
A makrobiotika a keleti népek étkezési útmutatója, ami egyénileg különbözik a klíma, a környezet, az egészségi állapot, a nem, a kor, a mozgékonyság és az egyéni szükségletek szerint.

Kushi szerint a daganatok kialakulásáért nem elsősorban azok az anyagok
felelősek, melyekről elterjedt, hogy rákkeltők. Sokkal inkább a jin és
jang erők közti egyensúly eltolódása teremti meg azt a közeget, vagyis
a kedvező feltételt, amely mellett akár a napsugár, a vegyi anyagok, a
sugárzás is daganatképződést idéz elő. A szervezet jin-jang egyensúlyát
egészséges étkezéssel könnyebb megőrizni vagy helyreállítani. Minél
tömörebb és töményebb az étel, annál inkább jang, s minél hígabb,
illetve toxikusabb, annál inkább jin jellegű.
Kushi a daganatokat is jin (pl. leukémia, szájüregi, bőr, mell), jang (vastagbél, petefészek, hasnyálmirigy) és kevert, azaz jin/jang (tüdő, méh, máj) típusokra osztja.
Attól függően, hogy melyik daganatnál milyen energiatúlsúly van, más és más harmonizáló étkezést ajánl.
Ám vannak olyan általános alapelvek is, melyekre nagy hangsúlyt fektet,
hogy a két ellentétes erő harmóniája fennmaradjon, s a betegségek
kialakulásának kisebb esélye legyen.
Összehasonlítva a makrobiotikát a mai modern étkezéssel, a makrobiotikus étrend a következő jellemzőkkel rendelkezik:
- több benne a komplex szénhidrát, kevesebb az egyszerű cukor
- több növényi és kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmaz
- kevesebb zsiradékfogyasztást ajánl, ebből több a telítetlen zsír és kevesebb a telített zsiradék
- egyensúlyban vannak a természetes vitaminok, ásványi anyagok és táplálékok, kevesebb a táplálékkiegészítő
- inkább biotermesztésű hozzávalókat és természetes feldolgozási módszereket, kevesebb kezelt, vegyszerezett élelmiszer használatát ajánlja
- főleg a teljes értékű táplálékok és nem a finomított élelmiszerek fogyasztását hangsúlyozza
- a nagy rosttartalmú ételeket ajánlja és nem a főtt, konzervált élelmet
Mit nem javasol Kushi?
Azoknak az ételeknek a listája, amiket nélkülözünk, a makrobiotikában sokkal rövidebb annál, mint amit használuk.
Kerüljük:
- a húsokat (csak fehér húsú tengeri halakat, pisztrángot, pontyot, süllőt ehetünk kis mennyiségben)
- különféle tejtermékeket (mind nyálkásítanak, és ciszták kialakulásához vezetnek)
- a tojást (a nemi szervek daganatképzésében nagy szerepük van)
- a cukrot (a hasnyálmirigyet stresszeli, az immunrendszert leblokkolja)
Mit együnk?
Ételeink a következő alkotókból álljanak:
- 50-60% barna rizs, amit 10-20%-ban lehet keverni más gabonákkal (köles, búza, rozs, zab, árpa)
- 25% idény zöldség, gondosan figyeljünk az egyensúlyra, mind a három zöldségfajta legyen egyenlő arányban benne (gyökér, földön növő, leveles)
- babfélék 5- 10%-ban, pl.: azuki, lencse, csicseri, szója és termékei ( tofu, tempeh, natto)
- 5%-ban misoleves: a miso 2 évig tengeri sóban erjesztett szójabab, mely a bélrendszer egészségét segít megőrizni, értékes aminosavakat tartalmaz
- 5%-ban tengeri algák: rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, jól salaktalanítanak
- kevés friss gyümölcs, csak idényben érő, inkább kompót formában.
- magvak, diófélék kismértékben
- erjesztett-savanyított zöldség (tengeri sóban, misoban vagy szójaszószban)
- fűszerek, pl. pörkölt szezámmag, tökmag, tekka, noripehely, szójaszósz
- fiatalon leszüretelt zöld tea (nem tartalmaz koffeint), forrásvíz - de csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk
- desszertként főleg gabonaeredetű édesítőszereket használjunk
Figyelem! Kerüljük a citrusféléket, mert nagyon erős hűtőhatásuk van, könnyebben megfázunk télen, ha ezeket fogyasztjuk!
Érdekes
Michio Kushi úr, a modern makrobiotika atyja az USA-ban él, már sok
százezer ember életét mentette meg ezzel a diétával. Nagyon sok ismert
sztár tart makrobiotikus szakácsot (Madonna és családja, Tom Cruise,
Nicolle Kidman, Gwyneth Paltrow, Steven Seagal, Barbra Streisand, John
Travolta, Andie MacDowell). Talán ez a titka a szépségüknek, és nem a
drága sebészi beavatkozások!
Az USA-ban a Ritz
Carlton-szállodalánc makrobiotikus ételeket is kínál vendégeinek, mivel
tulajdonosa is ezzel az életmóddal gyógyult ki daganatos betegségéből.
Az emberi emésztőrendszer úgy van felépítve, hogy jóval hosszabb a
húsevő állatokénál, tehát a mi beleinkben a húsok bomlásnak indulnak,
mivel jóval hosszabb ideig tartózkodnak bent. Fogazatunk is erről
árulkodik: csak 1/8-a való hústépésre (szemfogak), 2/8 a zöldségek
leharapására (metszők) és a rágófogakat (5/8) a gabonák megrágására
használjuk. Ha a bélrendszerben a húsok sokáig időznek, bomlásnak
indulnak, belőlük mérgek szívódnak fel és rakódnak le.
A
növényi fehérjék az összes esszenciális és nem esszenciális aminosavat
biztosítják. A gabonák, zöldségek, magvak és diófélék mindenféle
aminosavat tartalmaznak.
A gondosan felállított makrobiotikus
étrend segít tehát az egészség megtartásában, komoly betegségmegelőző
hatása van, és igen ízletes is.
Dr. Bakács Viktória
KUSHI RÁKDIÉTA KÖNYV PDF FORMÁTUMBAN
Forrás: Internet