Zöldborsó
Történelem
A borsó őshazája Közép-Ázsia - Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig.
Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is.
A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza.
A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították.
A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség.
Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek" nagy lakomák végén, titokban csipegették.
Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először.
A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani.
A termékenység egyik jelképe volt.
Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit.
A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.
Kifejtő - Velő - Cukor - Borsó?
A borsónak három étkezési alfaja ismert:
A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt.
Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti.
Inkább szárításra,
hántolásra (sárgaborsó) használják.
A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb.
Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad.
Víztartalma magasabb.
A cukorborsó kevésbé ismert.
Laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt.
A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.
Élettani/táplálkozástani hatás
A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma
A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin magas.
Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán.
Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket.
Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége,
tanulási nehézségek esetén.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
Kemény, átlagos méretű, élénk középzöld színű hüvelyeket keressünk.
Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót.
A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.
Hazatérve minél hamarabb dolgozzuk fel, különben elveszti édességét.
Hűtőben laza papírzacskóban 1-2 napig tárolhatjuk.
Megtisztítva jól fagyasztható.
Hogyan használjuk fel?
A zöldborsót éretlenül fogyasztjuk.
Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is.
Nem érdemes sokáig főzni - egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.
Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával.
Íze jól illik a csirkéhez, mandulához.
Receptek
Borsós egytálétel bulgurral/kölessel
A zöldségeket sorrendben egymás után a zsiradékon megfuttatjuk, pirítjuk.
Végül összekeverünk mindent a tejföllel és ízesítjük.
Változat:
A zöldségeket kevés vízben főzzük ki.
A tejfölt elhagyjuk.
A gabonával való összekeverés után citromlével és olajjal locsoljuk meg.
Salátaként tálaljuk.
Burgonyás-zöldborsós krokett
A főzőlevet leveshez használhatjuk fel.
Mindent összegyúrunk.
12 db golyót formálunk, majd azokat kilapítjuk 7,5 cm-es korongokká.
Forró olajban mindkét oldalán sütjük (3-4 perc/oldal).
Kenyérszeleteken lecsöpögtetjük - azokat később megehetjük „zsíros kenyér" gyanánt.
A borsó őshazája Közép-Ázsia - Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig.
Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is.
A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza.
A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították.
A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség.
Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek" nagy lakomák végén, titokban csipegették.
Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először.
A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani.
A termékenység egyik jelképe volt.
Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit.
A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.
Kifejtő - Velő - Cukor - Borsó?
A borsónak három étkezési alfaja ismert:
A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt.
Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti.
Inkább szárításra,
hántolásra (sárgaborsó) használják.
A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb.
Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad.
Víztartalma magasabb.
A cukorborsó kevésbé ismert.
Laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt.
A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.
Élettani/táplálkozástani hatás
A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma
A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin magas.
Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán.
Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket.
Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége,
tanulási nehézségek esetén.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
Kemény, átlagos méretű, élénk középzöld színű hüvelyeket keressünk.
Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót.
A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.
Hazatérve minél hamarabb dolgozzuk fel, különben elveszti édességét.
Hűtőben laza papírzacskóban 1-2 napig tárolhatjuk.
Megtisztítva jól fagyasztható.
Hogyan használjuk fel?
A zöldborsót éretlenül fogyasztjuk.
Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is.
Nem érdemes sokáig főzni - egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.
Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával.
Íze jól illik a csirkéhez, mandulához.
Receptek
Borsós egytálétel bulgurral/kölessel
- 1 csésze bulgur/hántolt köles
- 3 csésze víz
- ½ csésze hagyma, apróra vágva
- ½ csésze füstölt tarja/szalonna (elhagyható), apróra vágva
- ½ csésze sárgarépakocka
- 1 csésze borsó
- 5 Ek tejföl
- só, borsikafű, majoránna, petrezselyemlevél
- olaj/vaj
A zöldségeket sorrendben egymás után a zsiradékon megfuttatjuk, pirítjuk.
Végül összekeverünk mindent a tejföllel és ízesítjük.
Változat:
A zöldségeket kevés vízben főzzük ki.
A tejfölt elhagyjuk.
A gabonával való összekeverés után citromlével és olajjal locsoljuk meg.
Salátaként tálaljuk.
Burgonyás-zöldborsós krokett
- 3 közepes burgonya, meghámozva, kis kockákra vágva
- 250 ml zöldborsó
- só, friss feketebors
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 250 ml zsemlemorzsa
- 1 Ek petrezselyemlevél, összevágva
- olaj a sütéshez
A főzőlevet leveshez használhatjuk fel.
Mindent összegyúrunk.
12 db golyót formálunk, majd azokat kilapítjuk 7,5 cm-es korongokká.
Forró olajban mindkét oldalán sütjük (3-4 perc/oldal).
Kenyérszeleteken lecsöpögtetjük - azokat később megehetjük „zsíros kenyér" gyanánt.