Nyári idény zöldségek - Zöldborsó



Zöldborsó

Történelem

A borsó őshazája Közép-Ázsia - Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig. 
Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is.
A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. 
A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították.
A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség.
 Egy 1696-os feljegyzés szerint a „divatos és őrült hölgyek" nagy lakomák végén, titokban csipegették. 
Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először.
A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani. 
A termékenység egyik jelképe volt.
Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit. 
A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.

Kifejtő - Velő - Cukor - Borsó?

A borsónak három étkezési alfaja ismert:
A kifejtőborsó gömbölyded magja éretten is sima, telt. 
Bár frissen kellemes, édességét és frissességét hamar elveszti. 
Inkább szárításra, 
hántolásra (sárgaborsó) használják.
A velőborsó magja szögletes, ráncos, édesebb.
 Mivel a cukortartalom lassabban alakul keményítővé, tovább zsenge marad. 
Víztartalma magasabb.
A cukorborsó kevésbé ismert. 
Laposabb hüvelye kevesebb és kisebb magvakat fejleszt. 
A hüvely belsejéről hiányzik a pergamenszerű hártya, ezért a hüvely teljes egészében elfogyasztható.

Élettani/táplálkozástani hatás

A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma 
A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin magas. 
Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán.
 Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. 
Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, 
tanulási nehézségek esetén.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

Kemény, átlagos méretű, élénk középzöld színű hüvelyeket keressünk. 
Kerüljük a víz- és egyéb foltos, síkos tapintású borsót. 
A túl nagy szemek gyakran keményítő ízűek.
Hazatérve minél hamarabb dolgozzuk fel, különben elveszti édességét. 
Hűtőben laza papírzacskóban 1-2 napig tárolhatjuk. 
Megtisztítva jól fagyasztható.

Hogyan használjuk fel?

A zöldborsót éretlenül fogyasztjuk. 
Amikor megérik, az ún. száraz- vagy felesborsót kapjuk, amely lehet sárga vagy zöld színű is.
Nem érdemes sokáig főzni - egy idő után a szemek ismét keményedni kezdenek.
Felhasználhatjuk salátába, olajon dinsztelve gombával, hagymával, fokhagymával.
 Íze jól illik a csirkéhez, mandulához.



Receptek

Borsós egytálétel bulgurral/kölessel
  • 1 csésze bulgur/hántolt köles
  • 3 csésze víz
  • ½ csésze hagyma, apróra vágva
  • ½ csésze füstölt tarja/szalonna (elhagyható), apróra vágva
  • ½ csésze sárgarépakocka
  • 1 csésze borsó
  • 5 Ek tejföl
  • só, borsikafű, majoránna, petrezselyemlevél
  • olaj/vaj
A gabonafélét sós vízben puhára főzzük, lehetőleg kevergetés nélkül. 
A zöldségeket sorrendben egymás után a zsiradékon megfuttatjuk, pirítjuk. 
Végül összekeverünk mindent a tejföllel és ízesítjük.
Változat:
A zöldségeket kevés vízben főzzük ki. 
A tejfölt elhagyjuk. 
A gabonával való összekeverés után citromlével és olajjal locsoljuk meg. 
Salátaként tálaljuk.

Burgonyás-zöldborsós krokett
  • 3 közepes burgonya, meghámozva, kis kockákra vágva
  • 250 ml zöldborsó
  • só, friss feketebors
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 250 ml zsemlemorzsa
  • 1 Ek petrezselyemlevél, összevágva
  • olaj a sütéshez
Megfőzzük a burgonyát, a borsót. 
A főzőlevet leveshez használhatjuk fel. 
Mindent összegyúrunk. 
12 db golyót formálunk, majd azokat kilapítjuk 7,5 cm-es korongokká.
 Forró olajban mindkét oldalán sütjük (3-4 perc/oldal). 
Kenyérszeleteken lecsöpögtetjük - azokat később megehetjük „zsíros kenyér" gyanánt.