Szójaallergia
A szójaallergia gyakori ételallergia, ami gyakran életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat.
Kevésbé erős allergiás reakció esetén bőrviszketés, csalánkiütés,
bőrvörösség jelentkezik a szója tartalmú étel/ital fogyasztása után
néhány perccel vagy akár napokkal később.
A szójaallergia jellegzetessége az is, hogy az érintett egyén kis
mennyiségű szójafehérjével szemben nem, vagy csak gyenge allergiás
reakcióval válaszol. Megfigyelések szerint a tolerálható mennyiségnél
mintegy százszor nagyobb dózisú szójafehérje bevitelre van ahhoz
szükség, hogy súlyos allergiás reakció alakuljon ki. Ez lehet a
magyarázata annak, hogy a szójafehérje allergiások nagy része jól
tolerálja a kis mennyiségű szójaolaj vagy szója-lecitin tartalmú
ételeket.
Jelentőségét az adja, hogy rengeteg ételben található szója, köztük a gyorséttermekben felkínált ételekben is.
Forrás - Internet