Böjtélési tanácsok

Kevesen tudják, hogy az eredményes tisztulás a böjtkúrák és tisztítókúrák mellett, csak rendszeres mozgással, sporttal, tiszta forrásvíz fogyasztásával, kellő mennyiségű napfénnyel és friss levegővel érhető el.
  1. A böjtölést kezdjük mindig teliholdkor. A szervezet bioritmusa szerint a fogyó-hold a legalkalmasabb a méregtelenítésre és a fölösleges kilóktól való megszabadulásra. 
  2. Sétálj,  relaxálj! A természetben tett séták, relaxációs gyakorlatok nyugtatják, ugyanakkor vitalizálják az idegrendszert. A túlzott stressz károsítja az idegeket, és kimerültséghez vezet, ilyenkor nem tudunk kellően reagálni az újabb stressz-támadásokra. 
  3. Aludj eleget! Napi 7-8 óra szükséges ahhoz, hogy az idegek regenerálódjanak, viszont a nem kellő mértékű szellemi és testi igénybevétel a bonyolult idegelágazások leépüléséhez vezet.
  4. Tavasszal böjtöljünk és végezzünk tisztító kúrákat.
  5. Figyelj az étkezésre! A télen hagyományosan megszokott, állati zsiradékban bővelkedő ételek helyett (hús, kolbász, sonka.) fogyasszunk inkább omega-3 zsírsavakban gazdag, hidegen sajtolt növényi olajokat, halat és magvakat (dió, mogyoró). Húsvétkor sem kell azonban lemondanunk a húsos örömökről, ha  mangalicát fogyasztunk, mivel ennek zsírja telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag.
 

 Étkezés a böjtben
 
Iktassuk ki étrendünkből az édes italokat és fehérlisztből készült péksüteményt. 
Fogyasszunk teljes őrlésű lisztből készült kenyeret, így egyenletes marad a vércukorszint, 
elmúlik az idegesség és a fáradtság.
Együnk naponta többször C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget. 
Mivel a belső elválasztású mirigyeknek a hormonok termeléséhez fehérjére van szükségük, a protein eredményesebb hasznosítása érdekében a főétkezések előtt igyunk vízzel hígított citromlevet vagy almaecetet.   
  1. Gondoskodj a jódbevitelről! A pajzsmirigynek sok jódra van szüksége, ezért naponta gondoskodjunk természetes jódbevitelről - jódos ásványvíz, jódozott só.
  2.  A belek szabályos működése az egészség záloga. Megzavart bélrendszer – megzavart egészség, ezért fontos, hogy a bélflóránk ne károsodjon. Antibiotikum kúrák után feltétlenül fogyasszunk bélflóra javító tablettát, mely visszatelepíti a kipusztult bélbaktériumokat a bélrendszerbe.
  3. Homoktövis magolajat is fogyaszthatunk. Keleten már évszázadok óta használják a nyomelemekben és más biológiailag aktív alkotóelemekben gazdag homoktövis-mag-olajat. A szakirodalom szerint ennek az ősi csodaszernek daganatellenes hatása is van.
  4. Ginzeng tea és kapszula is jótékony hatású. A kínai orvoslásban szerint a vesék erősítésével javul egész energetikai állapotunk, így ellenálló képességünk növelésére, fizikai-szellemi teljesítményünk javítására fogyasszunk öregedést gátló ginzeng teát vagy kapszulát.
  5. A Dél-Amerikából származó guarana kiváló élénkítő. Javítja az emésztést, harmonizálja a vegetatív idegrendszert, így nyugodtan kiválthatjuk vele a kávéfogyasztásunkat..
Forrás ~ Internet