TAVASZI TISZTÍTÓKÚRÁK SZABÁLYAI

A tisztítókúra méregtelenít, salaktalanít, savtalanít, visszaállítja szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. Tavaszonként érdemes rászánni magunkat 2-3 hét erejéig.
1. Ilyenkor teljesen mellőzzük az állati eredetű táplálékot (hús, tejtermékek, zsír, tojás), a cukrot és a sót. Magvakat, gabonaféléket (kenyér, tészta), hüvelyeseket se fogyasszunk. Táplálékunk csak zöldségből és gyümölcsből álljon.
2. Naponta igyunk meg legalább 2–3 liter lehetőleg szűrt vagy desztillált ivóvizet, szénsavmentes, ásványi anyagokban szegény ásványvizet (az artézi vagy a forrásvíz nem alkalmas, mivel magas az ásványianyag-tartalma) – már reggel, ébredés után 1–2 pohárral; frissen reszelt gyömbért vagy citromlevet is keverhetünk bele. Főleg délután három és este hét között kell sokat innunk – szerveink ekkor dolgoznak a legintenzívebben. Vízzel hígított zöldség- és gyümölcslevet is fogyasszunk. Egész nap kortyolgassunk gyógyteákat is (csalán-, gyermekláncfű, máj- és vesetea, vérkeringés-javítók, lapacho, gyömbértea...).
3. Délelőtt nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, ebédre zöldségből vagy gyümölcsből készült salátát, párolt zöldséget együnk. Salátaöntetet, ecetet ne használjunk, helyette olívaolajjal, friss fűszernövényekkel, egy kevés citromlével ízesítsünk.
4. Egy étkezésen belül ne fogyasszunk együtt zöldséget és gyümölcsöt, s a belőlük készült leveket se keverjük. Hagyjunk legalább egyórányi szünetet közöttük az emésztésre, ugyanis ez a kombináció felfúvódást okozhat.
5. Délután három után már ne együnk nyers ételt (ez a levekre is vonatkozik). Vacsoránk párolt zöldség, zöldségleves, -kása, kompót legyen. Este hat után már nem ajánlatos enni, vizet, gyógyteát azonban bőven ihatunk.

Forrás ~ Internet