Egres

Hatásai a szervezetre

A köszméte energiatartalma csekély, 44 kcal -184 kJ- 100 grammonként. 
A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag - kálium, kalcium, foszfor és niacin, illetve szervezetünk számára fontos elemek, 
citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. 
A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. 
Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. 
Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is.
Lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlhatjuk a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. 
A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

Hogyan fogyasszuk?

A termés túlnyomó többségét úgynevezett ipari érettség állapotában szedik le és dolgozzák fel. 
Ekkor még a gyümölcs teljesen éretlen, 
magas pektin tartalma viszont különösen alkalmas adalékanyaggá teszi. 
Más, nehezen kocsonyásodó gyümölcsökből készült dzsemek, 
gyümölcsízek szilárdabbá tételére használják leginkább. 
Nagyon kellemes ízű befőtt készíthető belőle, ehhez is félérett gyümölcs szükséges. 
A piros fajták érett gyümölcsei elszínezik a készítményeket - de házi felhasználáskor ez sem lehet akadály.
A köszmétében teljes éréskor alakul ki a fajtára jellemző íz és zamatanyag, ilyenkor viszont a gyümölcse gyorsan puhul, nehezen szállítható, eltarthatósága rossz. 
Friss fogyasztásra a háztáji, teljesen éretten leszedett termés a legjobb. 
Az érett egres hűvös helyen - hűtőszekrényben - egy hétig marad fogyasztható, 
nyersen vagy desszerthez használva. 
Az éretlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakható. 
A belőle készített hideg gyümölcsleves, vagy mártás különösen nyáron, frissen üdítő, de télen is változatosabbá teheti az étrendünket egy-egy vitaminban gazdag finomsággal.
Az előkészítés során alaposan meg kell mosni a szemeket, majd késsel megtisztítani az esetleges szár, 
levél vagy tüske maradványoktól.

Forrás - Internet