Egres
Hatásai a szervezetre
A köszméte
energiatartalma csekély, 44 kcal -184 kJ- 100 grammonként.
A gyümölcsében sok
A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag
- kálium, kalcium, foszfor és niacin, illetve szervezetünk számára fontos
elemek,
citromsav, gyümölcs-
és szőlőcukor található.
A benne található
nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára.
Az emésztést segíti,
nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként.
Fogyasztása kedvező
hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is.
Lázzal, gyulladással
együtt járó betegségek esetén is ajánlhatjuk a nyugtató, hűsítő hatású egres
szörpöt.
A gyümölcs nagyobb
mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.
Hogyan fogyasszuk?
A termés túlnyomó
többségét úgynevezett ipari érettség állapotában szedik le és dolgozzák fel.
Ekkor még a gyümölcs
teljesen éretlen,
magas pektin
tartalma viszont különösen alkalmas adalékanyaggá teszi.
Más, nehezen
kocsonyásodó gyümölcsökből készült dzsemek,
gyümölcsízek
szilárdabbá tételére használják leginkább.
Nagyon kellemes ízű
befőtt készíthető belőle, ehhez is félérett gyümölcs szükséges.
A piros fajták érett
gyümölcsei elszínezik a készítményeket - de házi felhasználáskor ez sem lehet
akadály.
A köszmétében teljes
éréskor alakul ki a fajtára jellemző íz és zamatanyag, ilyenkor viszont a
gyümölcse gyorsan puhul, nehezen szállítható, eltarthatósága rossz.
Friss fogyasztásra a
háztáji, teljesen éretten leszedett termés a legjobb.
Az érett egres hűvös
helyen - hűtőszekrényben - egy hétig marad fogyasztható,
nyersen vagy
desszerthez használva.
Az éretlen gyümölcs
jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakható.
A belőle készített
hideg gyümölcsleves, vagy mártás különösen nyáron, frissen üdítő, de télen is
változatosabbá teheti az étrendünket egy-egy vitaminban gazdag finomsággal.
Az előkészítés során
alaposan meg kell mosni a szemeket, majd késsel megtisztítani az esetleges
szár,
levél vagy tüske
maradványoktól.
Forrás - Internet