Cseresznye, az istenek eledele
Az első nyári
gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye.
Rengeteg fajtáját
ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.
A gyümölcsnek közel
ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed,
nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja
vékony és vastag is lehet.
Tudatos emberi
szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a
közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye
Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!
Lucullus tudta
A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az „istenek eledelét”.
A legenda szerint
Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát
a perzsa hadjáratról
Rómába i.e. 64-ben, mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó
gyümölcsöt.
A nemesített fajták
hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el.
A Távol-Keleten is
honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.
Hazánkban nagyon
kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye.
Átlagos
energiaértéke 100 grammban 70 kcal - 295 kJ.
Tanács vásárláshoz
Ha nem mászhatunk
fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem
utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt!
Érett, ép,
foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy
lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk.
Maximum egy hétig
áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve.
Ne nyomódjanak
egymáshoz a szemek!
Ha nagyobb
mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!
Sok-sok ásványianyag és vitamint tartalmaz
A természetgyógyászat a vesetisztító,
vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások
ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések,
például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és
segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért
szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó,
méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Csupa egészség
A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért
oltották vele eredményesen szomjukat.
A
természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja,
ezáltal bőrújító is,
jó a pattanások ellen.
Csökkenti a vér
húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény
megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a
cukorbetegségben szenvedőknek.
Enyhe hashajtó
hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása.
Szárából tisztító,
vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Alacsony a zsír- és
a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne.
A vitaminok közül az
A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert,
gátolja a daganatos
elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását.
Sok ásványi anyagot
és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort,
kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat.
Fogyasztása segíti a
fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott,
káliumtartalma a
zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért
felelős.
A bogyós
gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az
érfalat,
gátolva az
érelmeszesedés kialakulását.
A cseresznyének
gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is
kiegészíti.
S
természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát
gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.
Forrás - Internet