Cseresznye, az istenek eledele

Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. 
Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.
A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. 
Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye

Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!

Lucullus tudta 
A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az „istenek eledelét”. 
A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát 
a perzsa hadjáratról Rómába i.e. 64-ben, mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. 
A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. 
A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe. 
Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. 
Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal - 295 kJ.

Tanács vásárláshoz 

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! 
Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. 
Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. 
Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! 
Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!

Sok-sok ásványianyag és vitamint tartalmaz

 A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.



Csupa egészség 

A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. 
A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, 
ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. 
Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. 
Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. 
Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. 
A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, 
gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását.
Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. 
Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, 
káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.
  
A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat,
 gátolva az érelmeszesedés kialakulását. 
A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti.
 S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Forrás - Internet