Fűszerolajok házilag
A jó minőségű, finom
olaj ízét a fűszernövények aromája hangsúlyozhatja, de csak szárított
fűszernövényeket ajánlatos használni, mert a növényi nedvek, amelyek minden
zöld növényben megvannak megavasítják, megpenészesítik az olajat, ami
kellemetlen ízt ad a készítménynek. A friss fűszernövényhez ragaszkodók
mindenesetre tegyenek 5% nagy szemű sót az olajhoz, ami megköti a vizet, és az
edény alján lerakódik. Szűréskor vigyázni kell, hogy ezt a sós üledéket nehogy
áttöltsük. A nemkívánatos oxidáció megakadályozása érdekében úgy töltsük az
üveget, hogy az olaj felett minél kevesebb levegő maradjon, majd hermetikusan
zárjuk le. Amíg az áztatás tart, legalább naponta egyszer rázzuk fel. 15 nap
múlva ritka szövésű vásznon átszűrjük, a benne maradt olajos növényeket jól
kinyomkodjuk. A jól elkészített olaj hónapokig eltartható. Olajak ízesítésére a
legalkalmasabb a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és a csombor.
Bazsalikomolaj
Elkészítés: 30 perc
+ 10 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 6 dl
olívaolaj, 1 citrom, 1 csokor bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 közepes cső
fűszerpaprika.
Elkészítése: A
bazsalikomot megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a citrom héját spirálalakban
levágjuk, a paprikát karikákra szeljük, a fokhagymát vékony szeletekre
vágjuk.(A citrom bele nem kell!) Valamennyi hozzávalót egy üvegbe rakjuk,
felöntjük az olajjal, az üveget lezárjuk. Kb. 1,5 hétig érleljük.
Borsolaj
Elkészítés: 10 perc
+ 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl
napraforgóolaj, 1-1 teáskanál zöld és feketebors (szemes).
Elkészítése: A
hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös
helyen legalább 2 hétig érleljük.
Citromfű olaj
Elkészítés: 30 perc
+ 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl
napraforgóolaj, 5-6 szál citromfű.
Elkészítése: A
citromfüvet alaposan megmossuk, egészben üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat.
Az üvegeket lezárás után, sötét, hűvös helyen tartjuk, az olajat legalább 2
hétig érleljük.
Fokhagymaolaj 1.
Elkészítés: 10 perc
+ 2-3 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl
napraforgó olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított chili paprika, 2-3
friss majoránnaág.
Elkészítése: A
megtisztított hozzávalókat üvegbe tesszük, felöntjük az olajjal és sötét, hűvös
helyen 2-3 hétig érleljük.
Fokhagymaolaj 2.
Elkészítés: 20 perc
+ 10 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók:
3-6 fokhagymagerezd (ízlés szerint), 1 csipetnyi só, 1/2 l növényi olaj
Elkészítése: A
fokhagymagerezdeket összezúzzuk, sózzuk, majd lefedve állni hagyjuk. A lét és a
gerezdeket egy üvegbe tesszük, és az olajjal leöntjük. 10 napig állni hagyjuk,
azután egy szitán át egy másik üvegbe töltjük. Ha az olaj túl fűszeres, akkor
megfelelő mennyiségű olajjal hígíthatjuk.
Fokhagymaolaj
egészségóvásra
Elkészítése: Egy fej
közepes méretű fokhagymát megtisztítunk, fokhagymaprésen átnyomjuk egy csavaros
fedővel zárható, 250-300 ml-es konzerves üvegbe, és hozzáöntünk 1-1,5 dl
hidegen sajtolt napraforgóolajat. Jól összekeverjük, lezárjuk, és ezt az
alapkeveréket hűtőszekrénybe helyezzük. Fogyasztás előtt egy kiskanálnyi
frissen kinyomott citromlevet (a citrom tetejét a kocsányos végén vágjuk le) és
egy kiskanálnyi fokhagymaolajat alaposan összekeverünk. Naponta 3 alkalommal -
evés előtt, 20-30 perccel - vegyük be az így elkészített keveréket. A kúra
ideje 1-3 hónap, ezután 1 hónap szünet következzen, majd ismét elkezdhetjük.
Megelőzi az agyi érgörcsöket, a szívgörcsöket és a nehézlégzést (légszomj),
illetve azok kiújulását. Az egyik legkiválóbb értágító szer.
Fűszeres olaj
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 csomag
petrezselyem, 2 csomag. metélőhagyma, 6 ág tárkony, 1/2 piros, zöld és sárga
paprika, 1 ek. köménymag, 1 ek. durvára őrölt fekete bors, 1 l olívaolaj.
Elkészítése: A
fűszerzöldségeket kissé megmossuk, megszárítjuk, és az erősebb szárakat
eltávolítjuk. Ízlés szerint durvára, közepesre, vagy finomra vágjuk. A paprikát
durvára re-szeljük. Az egészet a fűszerekkel együtt az olajhoz adjuk és
elkeverjük. Tehetünk bele articsókát, csiperkét, vagy különböző sajtokat is.
Éppúgy ajánlott salátákhoz, grillezéshez, vagy sütéshez is.
Fűszeres olajok
készítése másként
Fokhagymás olajhoz
Elkészítése: Két
deci olajba belekeverünk hat gerezd, nagyon pépesre összezúzott fokhagymát,
valamint egy teáskanál sót;
Vöröshagymás olajhoz
Elkészítése: Két
deci olajba keverünk egy közepes fej megtisztított és fokhagymaprésen
át-nyomott vagy ledarált vöröshagymát, valamint egy teáskanál sót;
Kapros olajhoz
Elkészítése: Két
deci olajba keverünk három csokor, nagyon jól megmosott és lecsurgatott, majd
finomra vágott zöld kaprot és egy teáskanál sót;
Borsos olajhoz
Elkészítése: Két
deci olajba keverünk egy teáskanálnyi törött feketeborsot és ugyanennyi sót;
Olaszos olajhoz
Elkészítése: Két
deci olajba keverünk egy teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot, egy
teáskanálnyi apróra vágott bazsalikomot és egy teáskanálnyi kakukkfüvet,
valamint egy teáskanálnyi sót;
Korianderes olajhoz
Elkészítése: Két
deci olajba keverünk egy teáskanálnyi őrölt koriandermagot és egy teáskanálnyi
sót;
Mustáros olajhoz
Elkészítése: Két
deci olajba belekeverünk két evőkanálnyi mustárt és egy teáskanálnyi sót.
Gyömbérolaj
Elkészítés: 20 perc
+ 4-5 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kis
gyömbérgyökér, 1/2 l olívaolaj
Elkészítése: A
gyömbért kis darabokra vágjuk, és az olajjal együtt egy üvegbe tesszük, és 4-5
napig állni hagyjuk. Naponta megkóstoljuk, hogy megfeleljen az egyéni ízlésnek.
Azután a gyömbérdarabokat kivesszük az olajból, mert ha túl sokáig áll az
olajban, túl erőssé válhat.
Illatos olaj
Elkészítés: 20 perc
+ 8 nap érlelés Nehézség: 1
Elkészítése: 5
borókabogyót, 2 babérlevelet, 2 szegfűszeget, 10 szem fekete borsot, fél
cit-rom szárított héját 5 deci olívaolajba áztatunk. 8 nap múlva
leszűrjük. Pecsenyékhez, vada-sokhoz, de pirított kenyérre is kiváló.
Paprikaolaj
Hozzávalók:
Csípős paprika („kutyapöcsű” vagy „macskapöcsű”) olaj, só
Elkészítése: A
paprikák magházas végét levágom, majd mindegyiket hosszában félig felhasítom.
Az üveg aljára egy kávéskanálnyi sót teszek, majd a paprikákkal lazán feltöltöm
az üveget. Kicsit összerázom, majd az üveget olajjal feltöltöm. Két hét érlelés
után már hasz-nálható. Elsősorban olyan ételekhez használjuk (pörkölt,
pincepörkölt, stb.), melyekhez a hagymát dinsztelni kell. Az olajat a
dinsztelőolajhoz öntjük. A mennyiséggel nagyon vigyázzunk, mert rettenő csípős!
Provancei fuvallat
Elkészítés: 20 perc
+ 3-4 hét érlelés Nehézség: 1
Elkészítése: 3-3
ágacska rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, zsályát és kakukkfüvet vízzel
jól leöblítjük, megszárítjuk, majd egészben, üvegbe tesszük. 5 deci, lehetőleg
hidegen sajtolt olajat öntünk rá. Legalább 3 hétig érleljük. Főleg
mediterrán jellegű fogásokhoz, tész-tákhoz, salátákhoz, halakhoz illik.
Rozmaringolaj 1.
Elkészítés: 10 perc
+ 2 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl
napraforgóolaj, 3-4 rozmaring ágacska.
Elkészítése: A
hozzávalókat üvegbe rakjuk, ráöntjük az étolajat és lezárás után sötét, hűvös
helyen legalább 2 hétig érleljük.
Rozmaringolaj 2.
Elkészítés: 30 perc
+ 3 nap érlelés Nehézség: 1
Elkészítése: 1
citrom, 2 rozmaring ágacska, 5 erős paprika savanyítva, 5 dl. olaj 1 jól
meg-mosott citrom héját vékonyan lehántjuk, ügyelve, hogy a fehér bundája ne
maradjon rajta. 2 ágacska rozmaring, és 5 lecsöpögtetett savanyított erős
paprika társaságában, 5 deci olajjal leöntjük. 3 nap alatt kellemes aromájúvá
válik, pizzatöltelék vagy grillen sütött húsok kiváló ízesítője
Vegyes fűszerolaj
Elkészítés: 15 perc
+ 7 nap érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 15 g
friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél, 10 g őrölt fehér bors,
egy csipet só, 5 deci olívaolaj
Elkészítése: A 15 g
friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél apróra vágott keverékét
10 g őrölt fehér borssal és egy csipet sóval 5 deci olívaolajba keverjük. Egy
hétig érleljük. Roston sült halakhoz és húsokhoz való.
Zsályaolaj
Elkészítés: 30 perc
+ 1 hét érlelés Nehézség: 1
Hozzávalók: 7 dl
napraforgó olaj, 1 csokor (5-6 dkg) zsálya, 3 közepes cső fűszerpaprika.
Elkészítése: A
zsályát megmossuk, leveleit lecsipkedjük, a paprikák szárát levágjuk.
Valamennyi hozzávalót üvegbe rakjuk, ráöntjük az olajat. Az üveget lezárjuk, és
kb. 1 hétig érleljük.
Forrás - Internet