Málna – gyógynövény
A málnának több
fajtája létezik. Nálunk a piros honos, mely megtalálható vadon a hegyvidéken és
a kiskertekben is. Közismerten finom gyümölcs. A népi gyógyításban nemcsak a
gyümölcsöt alkalmazzák, de a levelét is. Levelei aromás anyagot tartalmaznak,
ezért gyógyteának és üdítő teának is fogyasztják. A málna júniusban kezd érni,
és őszig tart.
Tápértéke:
A bogyós
gyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert
sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C-vitamint. A málna közkedvelt
gyümölcsünk. Kiskertekben, főleg kellemes aromájú szörpjéért termelik, de
lekvárt is főznek belőle. Gyerekeknek kedvenc itala. Ez nagyon jó, mert
betegség esetén a gyerek igen csak kellemes gyógyszerhez jut, s észre sem veszi
máris kilábalt a náthából. Használhatjuk szörpnek magában vagy más gyümölccsel
keverve. A málnalekvárral készült sütemények szintén kedveltek.
Gyógyító hatása:
- A málnalevél teát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák.
- Izzasztó hatása is van.
- Valamint számos teakeverék összetevő része.
- Meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél és bogyó főzet is.
Könnyíti a gyerekszülést:
A népi gyógyászatban
a magzat egészséges fejlődésére gyerekszülés megkönnyítésére is isszák a
kismamák a málnalevél teát. Nagyon jól bevált a reggeli rosszullétek esetén is.
A terhesség első hét hónapjában naponta egy csészével ajánlatos, a szülés
előtti hetekben pedig két csészével. Egy csésze teához egy kanál szárított
málnalevelet teszünk, 35-40 percig forraljuk.
Vértisztító:
A málnaszörp és a
gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító
hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás
csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok
megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb.
Elkészítési mód:
A leghatásosabb, ha
frissen fogyasztjuk, de ugyanakkor rá kell arra mutatnunk, hogy értékénél fogva
nem szorítkozhatunk használatára csupán az év négy hónapjában. Ezért,
igyekezzünk minél többet tartósítani, akár szörpként, akár pedig lekvárként,
vagy mélyhűtőben. Ha szörpöt készítünk, a tartósító anyagot kerüljük, barna
cukrot használjunk, leszűrés után forrón töltsük az üvegekbe, és egy napon át
dunsztoljuk, szivacs között. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Forrás - Internet