Ételallergiák, ételintoleranciák
A
hasi panaszok hátterében, főleg, ha azok krónikusan fennálló panaszok,
gyakran áll fenn ételallergia vagy étel intolerancia. Amikor is a
táplálkozásunkkal bevitt anyagok valamelyikére allergiásak vagyunk vagy
éppen táplálék intolerancia kapcsán alakulnak ki problémák az emésztő
rendszerünkben. Gyakran nem is feltételezzük, hogy ilyen okok állnak a
panaszok hátterében, hiszen ezeket vagy orvosi vizsgálatok kapcsán
deríthetjük ki vagy biorezonanciás állapotfelmérés kapcsán. Ám ha
tartósan fennáll az allergénnel a találkozás maradandó károsodás
alakulhat ki az emésztő szerveink, beleink állapotában. Krónikus
gyulladások alakulhatnak ki, amelyek kapcsán a bélnyálkahártya
károsodik, ezzel zavart szenved a felszívódás is, tehát a szervezet
számára hasznos anyagok felszívódása, ezzel hiány tünetek lépnek fel.
Melyek a leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek?
A
leggyakrabban problémát okozó élelmiszerek az állati eredetű fehérjék,
mint a tej és tejtermékek, tojás, stb. itt külön érdemes szólni a
tejfehérje és a tejcukor érzékenységről. De gyakori a szója allergia is,
valamint az olajos magvakra és egyéb hüvelyesekre való allergia is.
Gyakori és sajnos egyre elterjedtebb a glütén érzékenység, melyet a
gabona neműk, főleg a búza okoz. Már kora csecsemő, illetve
gyermekkorban jelentkezik, hiszen ha az édesanya is allergiás átadódhat
akár az anyatejen át is a gyermeknek! Gyakran bizonyos gyümölcsökre vagy
zöldségfélékre vagyunk allergiásak. Vagy sok allergia
okozója a tenger gyümölcsei is. Orvosi kutatások megállították, hogy
minden allergia a táplálék allergiákból alakul ki. Legyen a tünet bőr
vagy nyálkahártya probléma is.Valamint,hogy a népesség 60%-a allergiás.
Gondolkodjunk el,hogy ez is a civilizációs ártalmaink egy fontos
jelensége! Az allergiát tekintsük szervezetünk túlérzékenységi
tünetegyüttesének,amikor a terhelt immunrendszer már nem képes
"tolerálni" hatásokat!
Fontos
tehát, hogy szűrjük a táplálékunkkal bevitt anyagokra való allergiás
hajlamainkat és kerüljük ezeket az ételeket! Egy érdekesség, hogy
általában azokat az ételeket „kívánjuk” erősen, amire éppen allergiásak
vagyunk! Az allergia esetében keletkezik ellenanyag is a szervezetben
(immun), az intoleranciák esetében érzékenységről beszélhetünk, nincs
ellenanyag, de a tünetek hasonlóak.
Gyakori tünetek
Emésztő szervi tünetek:
- · puffadás
- · teltség érzet
- · hasmenés
- · székrekedés
- · hasi görcsök
Bőrtünetek:
- · gyulladás,akné képződés (mellkason,háton)
- · viszketés
- · csalánkiütés
- · ekcéma
Légúti tünetek:
- · nyálkásodás a melléküregekben (homlok és arcüreg)
- · nyálkásodás az alsó légutakban
- · asztma
- · orrnyálkahártya folyás (nátha-szerű tünetek)
Pszihés tünetek
- · magatartás, illetve viselkedés zavarok
- · hiperaktivitás (főleg gyermekeknél)