Fruktóz intolerancia
Az örökletes fruktóz intolerancia ritka veleszületett betegség, amelyben a szervezet nem termeli a fruktóz lebontásához szükséges enzimeket, így nem történik meg a fruktóz lebontás a májban.
A tünetek rendszerint az anyatejes táplálás után, a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkeznek, hányás, hypoglycaemia (alacsony vércukorszint), remegés, általános rossz közérzet, súlyos hasi fájdalom formájában. Jellemző a fruktóz tartalmú ételek, édességek elutasítása, a májmegnagyobbodás és májkárosodás.
Jelenleg nem létezik gyógyszeres kezelés a betegségre, de a tünetek egy jól beállított nagyon szigorú diétával megszüntethetőek és a gyermek teljes életet élhet. Itt teljes mértékben kerülni kell a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását!
Fruktóz malabsorpció
A fruktóz malabsorpcióban a szervezetbe bevitt fruktóz nem szívódik fel teljesen a vékonybelekből, hanem a vastagbélbe jut, ahol erjedésnek indul. Gázok keletkeznek, melyek panaszokat okoznak hasi görcsök illetve puffadás formájában. Amit hasmenés kísér.
A nem megfelelő bomlás során keletkező melléktermékek irritálhatják a beleket, így görcsös hasi fájdalmat érezhet e beteg. kísérő tünetek lehetnek még: fáradtság, levertség, koncentrálási zavar, vérszegénység, körömtöredezettség, száraz bőr.
Mi a fruktóz?
A fruktóz egy természetes és egyszerű cukor, amit főleg gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben találhatunk meg. Mivel a gyümölcsökben gyakori az előfordulása, ezért hétköznapi nevén gyümölcscukornak is hívják. Leginkább a glükózzal együtt fordul elő, de annál sokkal édesebb ízű. A hagyományos répacukor is glükóz és fruktóz keverékéből áll.
Diéta
Egyénre szabott, ezért érdemes füzetet vezetni a gyermek étkezéseiről, melyben helyt kapnak az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok is. Így a gasztoenterológus illetve a dietetikus ezen átfogó információk ismeretében tud tanácsot adni. A betegség diagnosztizálása után érdemes 6-8 hét nagyon szigorú diétát tartani, hogy a szervezet regenerálódhasson.
Ha eltelt a 6-8 hét és panaszmentes a beteg, akkor orvosi ellenőrzés mellett bevezethető, lassan fokozatosan az alacsony cukor tartalmú gyümölcsök. Először párolva, majd nyersen! Nagyon lassan és fokozatosan!!! Hetente csak egy új élelmiszert vezessünk be!
Fontos
A fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, mint ízfokozót, adalékanyagot, vivőanyagot. Így óvatosnak kell lenni az iparilag feldolgozott élelmiszerek illetve a gyógyszerek adásánál!
Mindig olvassuk el a címkén szereplő összetevők listáját! A gyógyszerek tekintetében pedig kérjük orvosunk illetve gyógyszerészünk segítségét!
Fogyaszthatók
- Hús, húsféleségek. De tilos a pácolt, füstölt termékek, aszpikos ételek, egyes felvágottak, kolbászfélék, paradicsomos halkonzerv, konzerváru feldolgozott húsipari készítmények.
- Tej, tejtermékek: tej, kefír, joghurt, író, tejföl, sajt, túró Tilos: édesített készítmények, gyümölcsjoghurt, kondenz tej stb.
- Tojás.
- Malátacukor, keményítő, szőlőcukor, tejcukor, maltodextrin.
- Fehér liszt és az abból készült pékáruk. Tilos: édesített fehér liszből készült péksütemény illetve adalékanyagokkal készült termékek, teljes kiőrlésű liszt és az ebből készült termékek, mert a korpás lisztben több a fruktóz.
- Állati eredetű zsiradékok.
- Rizs.
- Burgonya 150g/nap, az újburgonyáé magasabb, mint a régi burgonyáé!
- Fruktózban szegény zöldségek: retek, répa, saláta, spenót, uborka, cukkini, gomba, lencse, paradicsom, lé dús zöldségek. A főzéskor a cukor egy része kifő a zöldségekből, így alacsonyabb a főtt zöldségek fruktóz tartalma!!
- Gyümölcs:
Alacsony fruktóz tartalmú! feltálalt méret 1/2 pohár - javasoljuk 1-2 csésze naponta.
A főtt, fagyasztott vagy friss gyümölcsöt jobban tolerálják, mint a konzerv gyümölcsöt. Őszibarack, kajszibarack, ananász, málna grapefruit, szilva, citrom. Kerülendő: cseresznye, naspolya, csipkebogyó, narancs, cseresznye. Tilos az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő adása, ezen gyümölcsök fruktóztartalma a legmagasabb.
Tilos:
- Méz, répacukor, invert cukor és az ezekből készült édességek, csokoládék, cukorkák stb.
- Magas fruktóz tartalmú gyümölcsök: alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. Kerülendők: szamóca, naspolya, csipkebogyó, narancs, mandarin, cseresznye.
- Gyümölcslevek, főleg az élelmiszeripar által előállított.
- Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia)
- Kevert fűszerek, ételízesítők, levesporok.
- Ketchup, majonéz.
- Kész saláta öntetek.
- Üdítő italok.
- Feldolgozott húsipari készítmények: kolbászok, felvágottak, füstölt-, pácolt húsok, aszpikos ételek, konzerváruk, paradicsomos hal.
- Édesített tejek, tejtermékek. Gyümölcsjoghurt, kondenz tej, gyümölcsös túrókrém, krém túró stb.
- Édes vagy adalékanyagot tartalmazó pékáruk.
- Teljes kiőrlésű lisztből vagy sok magvas lisztből készült pékáruk, készítmények.
- Soha ne használjunk diabetikus készítményeket, mert azokban legtöbbször a cukorbetegek számára ártalmas szacharózt gyümölcscukorral váltják ki!
Érdekesség: azonos mennyiségű fruktóz megtalálható 2 almában vagy 2 kanál mézben és 1 doboz kólában!
Fruktóz táblázat:
Fruktóz táblázat:
GYÜMÖLCS (1 adag) | ÖSSZES CUKOR* | FRUKTÓZ* | GLÜKÓZ* |
Körte (1 közepes) | 16 | 11 | 5 |
Görögdinnye (1 szelet) | 18 | 12 | 6 |
Alma (1 közepes) | 14 | 9 | 5 |
Sárgadinnye (1 fél) | 22 | 12 | 10 |
Szőlő (1 csésze) | 24 | 13 | 11 |
Eper (2 csésze) | 14 | 8 | 6 |
Málna (2 csésze) | 10 | 6 | 4 |
Ananász kockák (1 csésze) | 13 | 7 | 6 |
Mézdinnye (1 szelet) | 13 | 7 | 6 |
Narancs (1 közepes) | 12 | 6 | 6 |
Banán (1 közepes) | 18 | 9 | 9 |
Áfonya (1 csésze) | 14 | 7 | 7 |
Nektarin (1 közepes) | 10 | 5 | 5 |
Kivi (2 közepes) | 12 | 6 | 6 |
Cseresznye (1 csésze) | 14 | 6 | 8 |
Barack (1 közepes) | 8 | 3 | 5 |
*Az értékek grammban vannak megadva. |
A diéta kiegészítéséhez édesítőszerek egyre bővülő választéka kapható.
Forrás - Internet