Gyümölcscukor érzékenység
A tejcukorral ellentétben a gyümölcscukor - fruktóz - egy monoszacharid - azaz egy gyűrűből álló cukormolekula.
A gyümölcscukor-érzékenység tulajdonképpen a fruktóz felszívódási
zavarát jelenti, amit az európai népesség körében gyakori, 35%-os
előfordulás jellemez.
A tejcukor-érzékenységhez hasonló tünetek jelentkezése jellemzi.
Gyakran társul tejcukor-érzékenységgel, és akkor kell rá gondolni,
amikor a szigorúan betartott laktózmentes diéta mellett sem szűnnek meg a
tünetek és a panaszok.
A fruktóz-intolerancia alapját a vékonybél hámsejtek felszínén
elhelyezkedő fruktóz szállító fehérje működési elégtelensége képezi,
amely miatt a bélüregben a normálisnál több gyümölcscukor marad, és ezt
később a vastagbél baktériumai bontják le. Ez vezet az
ételintoleranciákra jellemző tünetek kialakulásához:
- puffadás, felfúvódás
- hasmenés - ritkábban székrekedés!
- gyakori szellentés
- görcsös hasi fájdalom
Gyakori, hogy a gyümölcscukor-érzékenység okozta tüneteket irritábilis bél szindrómaként értékelik.
A fruktóz-intolerancia kimutatására a már korábban említett
hidrogén-kilégzési tesztet alkalmazzák: fruktóz tartalmú oldat
elfogyasztása után a kilélegzett levegőben mérik a hidrogén koncentráció
növekedését.
A
“valódi” fruktóz-intoleranciát egy igen ritka betegség, amit
veleszületett enzimhiány okoz: a májban található és a gyümölcscukor
lebontását végző enzim - aldoláz-B hiány - működési zavaráról van szó.
Gyümölcscukor fogyasztását követően hányás, alacsony vércukorszint,
sárgaság alakulhat ki, vérzések jelentkezhetnek. Májmegnagyobbodás,
magas szérum húgysavszint és következményes vesekárosodás jellemzi.
Kezelését a teljes fruktózmentes étrend jelenti.