Nyári gyümölcsök cukorbetegeknek
A cukorbetegeknek szigorú, de egyáltalán nem betarthatatlan étrendet kell követniük, ami tulajdonképpen megegyezik az egészségtudatos táplálkozással. A 2-es típusú cukorbetegséghez sokszor az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly vezet. A megfelelő étrendben – diabeteseseknek és nem cukorbetegeknek egyaránt – friss gyümölcsnek, zöldségnek, teljes kiőrlésű termékeknek, rizsnek, tésztának, valamint zsírszegény, tejtermékeknek, sovány húsoknak, halaknak, olajos magvaknak is helyet kell kapniuk. A kulcsszó a mértékletesség és a változatos alapanyagok használata a konyhában.
A tudatos táplálkozás egyik fontos
pillére, hogy a táplálékokat a lehető legkevésbé feldolgozott, és a
lehető legtermészetesebb formában juttassuk a szervezetbe. Így a cukrok
közül is a természetes fajtákat érdemes választani, így a laktózt vagy
tejcukrot, ami megtalálható például a sovány tejtermékekben, valamint a
fruktózt, glükózt, szacharózt, melyek megtalálhatók többek között a
gyümölcsökben is. A boltokban kapható diétás termékek is az utóbbi
cukorfajtákat tartalmazzák, de érdemes ezeket inkább természetes
formában a szervezetbe juttatni. A cukrok a szénhidrátok csoportjába
tartoznak, melyek a legfőbb energiát szolgáltatják, ám a cukorbetegeknek
éppen ezzel kell óvatosan bánniuk, és odafigyelni a megfelelő
mennyiségekre.
A gyümölcsök fogyasztása diabetes esetén sem tiltott
Persze a már említett mértékletesség és körültekintés itt is fontos.
*közepes mennyiségben fogyaszthatók: cseresznye, meggy, sárgabarack, sárgadinnye,
*nagyobb mennyiségben fogyaszthatók: görögdinnye, málna, eper, áfonya, alma, körte.
A napi mennyiség meghatározása viszont
egyénenként változó, ebben kérjék dietetikus szakértők véleményét. A
fent említett gyümölcsöket ne egyszerre, hanem napi 3-4 adagra elosztva
fogyasszák, az egyéb szénhidráttartalmú élelmiszerek kiegészítésére.