Hűsítő saláta vacsorák

Egészséges, könnyű és finom. 
Nemcsak a húsok mellé köretként, 
hanem önálló fogásként is – és nem csak akkor, amikor harminc felé kúszik a hőmérő higanyszála. 
A lelket és gyomrot kényeztető - és kímélő salátavacsorák zöme igazi vitaminbomba. 
Fogyaszthatjuk magában, ecetes- vagy majonézes öntettel, hallal vagy hússal gazdagítva.
 A variációk tárháza szinte kimeríthetetlen. 

Egészséges, könnyű és finom. 
Nemcsak a húsok mellé köretként, hanem önálló fogásként is – és nem csak akkor, amikor harminc felé kúszik a hőmérő higanyszála.
A lelket és gyomrot kényeztető - és kímélő - salátavacsorák zöme igazi vitaminbomba. 
Fogyaszthatjuk magában, ecetes- vagy majonézes öntettel, hallal vagy hússal gazdagítva. 
A variációk tárháza szinte kimeríthetetlen.


Sült cukkinisaláta

Hozzávalók:fejenként: 1 kis cukkini, 1 kis gerezd fokhagyma, só, bors, kevés olaj (lehetőleg olívaolaj), balzsamecet

Elkészítés:A cukkiniket megmossuk, fél centi vastag karikákra vágjuk. 
Néhány csepp olívaolajon mindkét oldalukat hirtelen megpirítjuk. 
Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd az áttört fokhagymát is hozzáadjuk. 
Még melegen kevés balzsamecettel ízesítjük, majd kihűlni hagyjuk. 
Figyeljünk arra, hogy a cukkinit épp csak megpirítsuk, így marad majd salátaként ropogós. 
Kicsit időigényes, főleg ha nem rendelkezünk óriás serpenyővel, mert ilyenkor több adagban kell sütni, de megéri, nagyon finom.

 
 Gazdag tavaszi saláta omlettkockákkal

Hozzávalók:kb. 15-20 dkg aprított salátalevél (pl. jégsaláta), 1/2 cékla vékonyra csíkozva, 4 db paradicsom, 20 dkg párolt zöldspárga; az omletthez: 4 egész tojás, 1/2 dl tej, 2-3 medvehagyma vagy snidling finomra vágva, 2 dkg vaj, só, frissen őrölt bors; az öntethez: 2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál dió- vagy olívaolaj, 1 teáskanál jó minőségű mustár, nagy csipet só

Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit kis üvegbe kanalazzuk, alaposan összerázzuk és felhasználásig a hűtőszekrényben tartjuk. A spárgát tisztítás után sós-citromos vízben kb. 10 perc alatt roppanósra főzzük, majd jeges vízbe dobjuk. A salátaleveleket alaposan megmossuk, falatnyi darabokra tépkedjük.
A céklát meghámozzuk, julienne-vágóval - vagy reszelővel -vékony csíkokra vágjuk.
Mindez megspórolható, ha készen kapható salátakeverék az alap.

A paradicsomokat 1/2 percre forró vízbe mártjuk, héjukat eltávolítjuk, kis gerezdekre daraboljuk.
Az omletthez a tojásokat nagyobb tálba ütjük, beletesszük az aprított medvehagymát (vagy snidlinget), hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borsozzuk, kissé felverjük.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vaj felét, ráöntjük a tojás felét és vékony omlettet sütünk belőle. Ahogy szilárdulni kezd a teteje, gyorsan megfordítjuk, 1/2 percig sütjük a másik oldalát is, majd tányérra csúsztatjuk. Hasonlóan járunk el a maradék vajjal és tojásos keverékkel.

Mindkét omlettet kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
A jégsalátát és a céklát egy salátástálban kanállal összeforgatjuk, ráhelyezzük a spárgákat, majd a paradicsomokat, végül az omlettkockákat.
Tálalás előtt kb. 10 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Az öntetet közvetlenül tálaláskor adjuk hozzá.


Sült gomolya csicseriborsó salátával

Hozzávalók:
10 dkg száraz csicseriborsó (vagy 30 dkg konzerv), 1 avokádó, 4 paradicsom, 40 dkg gomolya, só, citromlé, olívaolaj, petrezselyem


Elkészítés:
Ha száraz csicseriborsóval dolgozunk, akkor egy éjszakára beáztatjuk, majd új vízben sóval megfőzzük. Ha konzervet használunk, leszűrjük.
Az avokádót meghámozzuk, szeletekre vágjuk.
A paradicsomot is meghámozzuk, felszeleteljük.
Összekeverjük a csicseriborsóval, sózzuk, kis olajjal és citromlével fűszerezzük, petrezselymet is tehetünk bele.
A gomolyát 4 szeletre vágjuk, és forró teflon serpenyőben pirosra sütjük.
A salátával tálaljuk.


Tonhalas spagettisaláta

Hozzávalók:20 dkg spagetti, 25 dkg tonhalkonzerv (összetörve), 2 paradicsom (kockázva), 3 gerezd fokhagyma (zúzva, aprítva), 1 evőkanál olívaolaj, 1/2 kávéskanál bazsalikom, 1/2 kávéskanál kakukkfű, 10 szem magozott olajbogyó, szeletelve, ízlés szerint citromlé, bors, só

Elkészítés:
A spagettit sós vízben megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, 1 evőkanál olajjal összekeverjük.
A halkonzerv olaját leszűrjük, a visszamaradt olajban megfuttatjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a tört halat és az olajbogyó szeleteket, fűszerezzük.
Egy-két percnyi pirítás után a tésztára öntjük a halas keveréket, a paradicsomot, majd citromlével ízesítjük. Összeforgatjuk, behűtjük.


Sajtos csirkemellsaláta

Hozzávalók:
3 kisebb paradicsom, fél kígyóuborka, 4 dl natúr joghurt, 1 db alma, 1 szál friss rozmaring, 1 csirkemellfilé, salátakeverék (készíthetjük magunk is, de készet is vásárolhatunk), 2-3 gerezd fokhagyma, fél szál vastagabb póréhagyma, 1 csipet fehérbors vagy Cayenne bors, 1 csipet só, 1 evőkanál libazsír, 10 dkg fehérsajt sós lében


Elkészítés:
Az alapanyagokat megtisztítjuk, megmossuk.
A csirkemellet nagyobb csíkokra vágjuk, majd egy akkora serpenyőbe tesszük, amekkorában bőven elférnek, majd hozzáadjuk a zsírt.
A zöldségeket a sajttal és az almával együtt kisebb kockákra vágjuk.
A fokhagymát összezúzzuk, és egy edényben elkeverjük a joghurttal és sóval-borssal.
 A zöldségeket egy nagyobb tálban óvatosan összekeverjük.
A csirkemellcsíkokat elkezdjük sütni.
Sózzuk és borsozzuk.
Közben gyakran forgatjuk (kb. 15-20 perc).
 Amikor a felénél járunk, hozzáadjuk a rozmaringot, majd pár perc után kivesszük és félretesszük. Egy pofásabb tányérra halmozzuk a salátát.
A megsült csirkemelldarabokat felcsíkozzuk, majd a salátánkra helyezzük körben.
Meglocsoljuk az öntettel és a sütésből visszamaradt zsiradékkal.
Díszítjük, tálaljuk.


Sült padlizsános újburgonyasaláta

Hozzávalók:1 db zsenge padlizsán, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 10-14 szem közepes újburgonya, 4 szelet bacon, 4 szem koktélparadicsom, krémfehérsajt (vagy feta, juhtúró), 2 nagy marok rukkola saláta, zsázsa ízlés szerint; a mustáros dresszinghez: 1 nagy evőkanál magos dijoni mustár, 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, só, 1-2 evőkanál víz

Elkészítés:
Az újburgonyát megmossuk, és héjastól a csíkokra szeletelt szalonnával és kevés vízzel fedő alatt elkezdjük párolni (ha a víz elpárolog, pótoljuk). 15-20 perc alatt megpuhul a burgonya.
Ügyeljünk arra, hogy a párolás végén ne maradjon víz, hanem a kevés kisült szalonnazsírban forgassuk át.
A megmosott padlizsánt héjastól karikákra szeleteljük, sóval, a zúzott fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajjal összekeverjük.

A padlizsánkarikákat 2 evőkanál olívaolajon egy serpenyőben mindkét oldalán megsütjük.
A dresszing hozzávalóit összekeverjük.
A párolt újburgonyát hosszában kettévágjuk, és a meleg padlizsánnal együtt a dresszingbe forgatjuk.

A rukkolát tányérra halmozzuk, majd ráhelyezzük a dresszingbe forgatott újburgonyát és padlizsánt, ízlés szerint hozzáadhatjuk a sült szalonnaszeletkéket is.
Félbevágott koktélparadicsommal, krémfehérsajttal (vagy feta sajttal, juhtúróval), zsázsával díszítjük, és fogyaszthatjuk.