Mit kell tudni a glikémiás indexről?
A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását
jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk
alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére
fejlesztették ki.
A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás
indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a
szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigyben lévő Langerhans
szigetek ß-sejtjeinek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz,
hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsír raktározása is
minimális szinten marad.
Milyen élelmiszereket válasszunk?
Az egészségünk megőrzése illetve a megfelelő testsúly elérése és megtartása érdekében mellőzzük a magas glikémiás indexű ételeket. Korlátozott mennyiségben válogassunk a közepes glikémiás indexű csoportból. Az alacsony GI-ű élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.
Így a szervezetünk egyenletes vércukor szintet képes biztosítani, amely kedvező hatásait mindennapjainkban élvezhetünk: nagy fizikai aktivitás, fokozott szellemi képesség, erős immunrendszer
Alacsony GI (40 alatt)
| Közepes GI (40-59) | Magas GI (60-100) |
Zöldségek: zöld zöldségek, hagyma, fokhagyma, paradicsom, retek, földimogyoró, bab, lencse, vadrizs, csicseriborsó | Zöldségek: héjában főtt krumpli, kukorica, fehérrépa, zöldbab, tök, cékla | sült krumpli, krumplipüré, palacsinta, |
Gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, narancs, kiwi, zöld szőlő, grapefruit, sárgabarack | Gyümölcsök: banán, mango, ananász, sárgadinnye, füge, mazsola | Gyümölcsök: érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye |
Tejtermékek: zsírszegény tej, joghurt | pizza, gríz, tortilla, édesítetlen müzli | édesített tejtermékek |
Kész élelmiszerek: teljes kiőrlésű tésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely | háztartási keksz, fagyi, lekvár, méz | puffasztott rizs, fehér rizs |
keserű csoki, gyümölcscukor | | cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek |