Nyári idény zöldségek - Spenót



Spenót

Őshazája Perzsia.
 Kesernyés-sós ízű zöldségféle egész évben terem, 
mégis március-május és szeptember- október között a legízletesebb.

Élettani hatásai
 A spenót ásványianyag (pl. szelén, magnézium és a króm), folsav,
B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő.
Szabályozza a vérnyomást.
Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos,
illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését.
Nyugtatja az idegrendszert.
Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében.
Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.
Táplálkozási szakemberek a nyers spenótlé fogyasztását javasolják
a felsorolt előnyökön kívül hiperaktivitás mérséklésére,
 vércukorszint-szabályozásra, vastagbél-tisztításra, fáradtság ellen.

Elkészítési módja

nyersen vagy turmixolva - energia bombaként
oliva olajon párolva
krémlevesek
főzelélek
rakott tészták


Spenótleves

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg spenót
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 doboz tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál vaj
  • bors
  • reszelt szerecsendió
A spenótot tedd egy liter forrásban lévő vízbe, és hagyd összeesni,
majd szedd át jéghideg vízbe,
de a főzőlevet ne öntsd ki!
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy lábosban párold meg a felolvasztott vajon,
egy kevés vizet hozzáadva.
Ezután öntsd rá a spenótos vizet, és szedd bele a spenótot.
Forrald fel még egyszer, majd turmixold össze.
Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd öntsd fel a tejszínnel,
hogy még selymesebb legyen.

Spenótos-sajtos tészta

 

Hozzávalók:

  • 1 csomag tollhegytészta
  • 1 doboz fagyasztott spenót
  • 10 dkg óvári, mozzarella vagy edami sajt
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • ételízesítő
  • fokhagyma ízlés szerint
A tésztát főzd ki és szűrd le.
A spenótot kevés vízben tedd a tűzhelyre, olvaszd ki, és szórd meg az ételízesítővel.
Amikor már kiolvadt, a tejben csomómentesre kevert keményítővel sűrítsd be.
 Keverd össze a tésztával, és reszelt sajttal meghintve, forrón tálald!

Török spenót - ispanak

 

Hozzávalók:

  • 1 kg spenót
  • 25 dkg darált hús
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 marék rizs
  • joghurt
A vajat olvaszd fel, és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát.
Tedd rá a darált húst, és kavargasd addig, amíg a leve elpárolog.
Ezután jöhet a nyers spenót, egy kevés víz és egy maréknyi rizs.
Sózd meg, és időnként megkavarva főzd puhára.
Joghurttal leöntve tálald.

Forrás - Internet