Spenót
Őshazája Perzsia.
Kesernyés-sós ízű zöldségféle egész évben terem,
mégis március-május és szeptember- október között a legízletesebb.
Élettani hatásai
A spenót ásványianyag (pl. szelén, magnézium és a króm), folsav,
B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő.
Szabályozza a vérnyomást.
Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos,
illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését.
Nyugtatja az idegrendszert.
Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében.
Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.
Táplálkozási szakemberek a nyers spenótlé fogyasztását javasolják
a felsorolt előnyökön kívül hiperaktivitás mérséklésére,
vércukorszint-szabályozásra, vastagbél-tisztításra, fáradtság ellen.
Elkészítési módja
nyersen vagy turmixolva - energia bombaként
oliva olajon párolva
krémlevesek
főzelélek
rakott tészták
majd szedd át jéghideg vízbe,
de a főzőlevet ne öntsd ki!
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy lábosban párold meg a felolvasztott vajon,
egy kevés vizet hozzáadva.
Ezután öntsd rá a spenótos vizet, és szedd bele a spenótot.
Forrald fel még egyszer, majd turmixold össze.
Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd öntsd fel a tejszínnel,
hogy még selymesebb legyen.
A spenótot kevés vízben tedd a tűzhelyre, olvaszd ki, és szórd meg az ételízesítővel.
Amikor már kiolvadt, a tejben csomómentesre kevert keményítővel sűrítsd be.
Keverd össze a tésztával, és reszelt sajttal meghintve, forrón tálald!
Tedd rá a darált húst, és kavargasd addig, amíg a leve elpárolog.
Ezután jöhet a nyers spenót, egy kevés víz és egy maréknyi rizs.
Sózd meg, és időnként megkavarva főzd puhára.
Joghurttal leöntve tálald.
Forrás - Internet
B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő.
Szabályozza a vérnyomást.
Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos,
illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését.
Nyugtatja az idegrendszert.
Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében.
Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.
Táplálkozási szakemberek a nyers spenótlé fogyasztását javasolják
a felsorolt előnyökön kívül hiperaktivitás mérséklésére,
vércukorszint-szabályozásra, vastagbél-tisztításra, fáradtság ellen.
Elkészítési módja
nyersen vagy turmixolva - energia bombaként
oliva olajon párolva
krémlevesek
főzelélek
rakott tészták
Spenótleves
Hozzávalók:
- 25 dkg spenót
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 doboz tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál vaj
- só
- bors
- reszelt szerecsendió
majd szedd át jéghideg vízbe,
de a főzőlevet ne öntsd ki!
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy lábosban párold meg a felolvasztott vajon,
egy kevés vizet hozzáadva.
Ezután öntsd rá a spenótos vizet, és szedd bele a spenótot.
Forrald fel még egyszer, majd turmixold össze.
Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd öntsd fel a tejszínnel,
hogy még selymesebb legyen.
Spenótos-sajtos tészta
Hozzávalók:
- 1 csomag tollhegytészta
- 1 doboz fagyasztott spenót
- 10 dkg óvári, mozzarella vagy edami sajt
- 2 dl tej
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- ételízesítő
- fokhagyma ízlés szerint
A spenótot kevés vízben tedd a tűzhelyre, olvaszd ki, és szórd meg az ételízesítővel.
Amikor már kiolvadt, a tejben csomómentesre kevert keményítővel sűrítsd be.
Keverd össze a tésztával, és reszelt sajttal meghintve, forrón tálald!
Török spenót - ispanak
Hozzávalók:
- 1 kg spenót
- 25 dkg darált hús
- 10 dkg vaj
- 1 fej hagyma
- 1 marék rizs
- joghurt
- só
Tedd rá a darált húst, és kavargasd addig, amíg a leve elpárolog.
Ezután jöhet a nyers spenót, egy kevés víz és egy maréknyi rizs.
Sózd meg, és időnként megkavarva főzd puhára.
Joghurttal leöntve tálald.
Forrás - Internet