Spárga
A spárga Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában őshonos.
Táplálkozástani hatás
A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték.
A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották.
Ízületek és idegi problémák esetén is használták.
A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották.
Ízületek és idegi problémák esetén is használták.
A spárga igen gazdag ásványi anyagokban.
Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is,
mint a molibdén és a fluor.
Nátriumban szegény.
Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.
Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is,
mint a molibdén és a fluor.
Nátriumban szegény.
Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.
Vitaminjai közül kiemelkedő a C, E, A, K valamint többféle B-vitamin tartalma is.
Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt.
Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt.
Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását.
Hatékony vízhajtó.
Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös.
Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.
Hatékony vízhajtó.
Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös.
Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.
Segíti a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását, tisztítja a vért,
s ily módon a bőrünket is.
Hatékony lehet ekcéma ellen is.
Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését.
Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre.
Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.
Hatékony lehet ekcéma ellen is.
Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését.
Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre.
Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.
Előnyös hatásait elsősorban nyersen fejti ki.
Ezt 1-2 síp, illetve kevéske spárgalé elfogyasztásával oldhatjuk meg.
Ezt 1-2 síp, illetve kevéske spárgalé elfogyasztásával oldhatjuk meg.
- Először is vágjuk le az alsó, fásabb részeket.
- A sípok tisztításához használhatunk burgonyahámozót.
- A felső, puhább részeket, különösen a zöld spárgánál, legtöbbször elegendő csak megmosni, hámozni nem kell.
- Díszítéshez, salátába általában a spárga hegyét használjuk, a többi részt más ételekbe tehetjük.
- Nyers fogyasztáshoz készítsünk belőle levet, melyet ízesítsünk más zöldségféle (pl. paradicsom, uborka) levével.
- Ha a recept előfőzést ír, ízének és illatának megőrzése érdekében forrásban levő, enyhén sós vízbe, lehetőleg állítva helyezzük a sípokat, így azok nem fognak eltörni. A szín megőrzése érdekében adjunk pár csepp citromlevet, vagy ecetet hozzá. A főzőlevet leves készítéséhez, rizsfőzéshez használhatjuk.