Nyári idény zöldségek - Spárga



 Spárga

A spárga Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában őshonos.

Táplálkozástani hatás

A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték. 
A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. 
Ízületek és idegi problémák esetén is használták.

A spárga igen gazdag ásványi anyagokban. 
Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, 
mint a molibdén és a fluor. 
Nátriumban szegény. 
Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.

Vitaminjai közül kiemelkedő a C, E, A, K valamint többféle B-vitamin tartalma is. 
Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt.

Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. 
Hatékony vízhajtó. 
Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös. 
Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.

Segíti a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását, tisztítja a vért, s ily módon a bőrünket is. 
Hatékony lehet ekcéma ellen is. 
Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését. 
Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. 
Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.

Előnyös hatásait elsősorban nyersen fejti ki. 
Ezt 1-2 síp, illetve kevéske spárgalé elfogyasztásával oldhatjuk meg.


Felhasználás
  • Először is vágjuk le az alsó, fásabb részeket.
  • A sípok tisztításához használhatunk burgonyahámozót.
  • A felső, puhább részeket, különösen a zöld spárgánál, legtöbbször elegendő csak megmosni, hámozni nem kell.
  • Díszítéshez, salátába általában a spárga hegyét használjuk, a többi részt más ételekbe tehetjük.
  • Nyers fogyasztáshoz készítsünk belőle levet, melyet ízesítsünk más zöldségféle (pl. paradicsom, uborka) levével.
  • Ha a recept előfőzést ír, ízének és illatának megőrzése érdekében forrásban levő, enyhén sós vízbe, lehetőleg állítva helyezzük a sípokat, így azok nem fognak eltörni. A szín megőrzése érdekében adjunk pár csepp citromlevet, vagy ecetet hozzá. A főzőlevet leves készítéséhez, rizsfőzéshez használhatjuk.