SZÍVBARÁT TÁPLÁLKOZÁS

A szívbarát táplálkozás 10 pontja

Úgy enni, hogy az a szívünknek is jó legyen? Miért van erre szükség? Testünk működéséhez és szívünk folyamatos munkájához számos tápanyagra: szénhidrátra, fehérjére, zsírra, vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, és persze energiára van szükség. Mindezeket a táplálékunknak kell biztosítania szervezetünk számára. A feladat tehát, hogy úgy válogassuk össze ételeinket, hogy azok a szükséges tápanyagokat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben és arányban. Bonyolultnak hangzik? Valójában cseppet sem az. Az alábbi 10 hasznos tipp segít, amely a kiegyensúlyozott táplálkozás alapját is képzi, segít abban is, hogy megőrizhessük szívünk egészségét. 

1. Fogyasszunk naponta többször zöldséget, gyümölcsöt!
Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, ebben a formában tartalmazzák ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Főzés, sütés, tárolás hatására az értékes vitaminok egy része elbomlik. A nyers zöldségek, gyümölcsök a szervezet számára természetes formában tartalmazzák a tápanyagokat, melyek így hatékonyabban tudnak felszívódni és hasznosulni. Élelmirost-tartalmuk hozzájárul a megfelelő emésztéshez, a jól működő anyagcseréhez.
2. Használjunk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat és margarinokat!
Az úgynevezett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a zsírsavak jóval nagyobb mennyiségben fordulnak elő a növényi, mint az állati eredetű zsiradékokban. Ha ezeket választjuk, hozzájárulunk a szív egészségének megőrzéséhez.
3. Fogyasszunk tengeri halat, ha tehetjük legalább hetente egyszer!
A tengeri halak húsa jelentős mennyiségben tartalmazza az előbb említett telítetlen zsírsavak egy csoportját. A többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez és a szervezet nem tudja őket előállítani, táplálkozás útján juthatunk csak hozzá. Ezért hívjuk őket esszenciális zsírsavaknak.
4. Csökkentsük a sóbevitelt!
Rengeteg ételünk tartalmaz nagy mennyiségű sót (nátriumot), ízesítésre, tartósításra egyaránt használják. A sós rágcsálnivalók, sózott magvak, erősen sós húskészítmények mind-mind felesleges sómennyiséget juttatnak a szervezetbe. A sóban lévő nátrium részt vesz többek között a szervezet vízháztartásának szabályozásában, túlzásba vitt fogyasztása a kényes egyensúly felborulásához vezethet. Minél több sót viszünk be a szervezetbe, annál több vízre van szükségünk. A túlzott sóbevitellel kedvezőtlenül hat a vérnyomásra. Ízesítésre só helyett használhatunk szárított zöld fűszernövényeket, mert így részben pótolható a sós íz hiánya.
5. Napi koleszterinbevitelünk ne haladja meg a 300 mg-ot.
A koleszterin egy zsírszerű vegyület, melyet a szervezetünk maga is előállít, ám ha túlzott mennyiségben visszük be a szervezetbe, az érfalakon lerakódva komoly szív- és érrendszeri problémákat okozhat. A mennyiségnél is fontosabb azonban a „jó” (LDL) és a „rossz” (HDL) koleszterin aránya. Ahhoz, hogy ezt optimálisan tartsuk, sok más mellett ajánlott napi 300mg-os határt betartani. Hetente maximum egy tojást fogyasszunk, kerüljük az állati eredetű zsírokat. Azonban rostokban gazdag zöldségből és gyümölcsből minél több kerüljön a tányérra.
6. Tegyünk fokozatosan kevesebb cukrot az ételekbe, italokba!
A finomított cukor olyan táplálék, amely csak tiszta energiát jelent a szervezet számára. Finomabbak lesznek tőle az ételek, de egy szemernyivel sem fognak több vitamint vagy ásványi anyagot tartalmazni, pusztán a bevitt üres kalóriák számát növeljük így. Hogy miért ragaszkodunk mégis ennyire hozzá? Valóban ennyire finom? Nos, szokás kérdése. Leszoktathatnánk magunkat a felesleges mennyiségű cukorról, csak egy kis kitartás kellene hozzá. Néhány nap cukormegvonás után édesebbnek éreznénk a gyümölcsöket, intenzívebbnek az ízeket.
7. Válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből késült péksüteményeket!
Ha egy falat fehér kenyeret néhány percig rágunk, édesnek fogjuk érezni. Ez azért van, mert olyan könnyen lebomló szénhidrátokat is tartalmaz, melyet már a nyál emésztőenzimei is képesek egyszerű cukrokká bontani, ezt érezzük édesnek. A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk fogyasztása viszont ajánlott, hiszen ezek értékes tápanyagokat – vitamint és ásványi anyagot,- tartalmaznak, a bennük található rostok pedig könnyítik az emésztést és növelik a telítettségérzetet.
8. Igyunk naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot!
Testünk majd’ kétharmada víz, melyet folyamatosan pótolni kell ahhoz, hogy minden funkció megfelelően működhessen. Az élethez, testünk működéséhez szükséges anyagok vízben oldva jutnak el a szervezetben a felhasználásuk helyére. Anyagcserénk folyamataihoz, sejtjeink működéséhez mind-mind vízre van szükségünk. És nagyon fontos tudatosítani, hogy nem cukros, szénsavas italokról van szó, melyek még inkább növelik szervezetünk vízigényét, hanem tiszta vízről, esetleg cukrozatlan teákról vagy frissen facsart gyümölcslevekről. Nem tartalmaz felesleges kalóriákat, viszont csökkenti az étvágyat, érdemes naponta 8-10 pohárnál alább nem adni.
9. Táplálkozzunk rendszeresen, mértékletesen és változatosan!
A táplálkozás esetében mindig tartsuk be a kevesebb több, illetve a többször keveset elvét. Ha ugyanazt az ételmennyiséget nem egyszerre, hanem mondjuk három étkezésre elosztva fogyasztjuk el, elkerülhetjük a hirtelen ránk törő éhség- vagy épp álmosság-rohamokat. Az egyenletesebb tápanyagbevitel ugyanis egyenletesebb energia-ellátottságot eredményez, ami jobb teljesítményben és jobb koncentráló-képességben mutatkozik meg. A tanácsunk tehát: naponta ötször keveset, és lehetőleg mindig mást, hogy a tápanyagok lehető legszélesebb skáláját biztosítsuk szervezetünknek.
10. Adjuk meg az étkezés módját!
A komótos, lassú evés nem csak összehasonlíthatatlanul jobb élmény, mint a mohó habzsolás vagy a sietős kapkodás, de egészségünknek és alakunknak is kedvező. Az evésre való rákészülés segíti a későbbi jobb emésztést, ugyanezt szolgálja az alapos rágás is. Szervezetünknek időre, mintegy 20-30 percre van szüksége, hogy érzékelje és jelezze: eleget ettünk. 


1. Fogyasszunk naponta többször zöldséget, gyümölcsöt! Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, ebben a formában tartalmazzák ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. 
2. Használjunk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat és margarinokat!
Az úgynevezett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Ezek a zsírsavak jóval nagyobb arányban fordulnak elő a növényi, mint az állati eredetű zsiradékokban. 
3. Fogyasszunk tengeri halat, ha tehetjük legalább hetente egyszer!
4. Csökkentsük a sóbevitelt!Ízesítésre só helyett válasszunk szárított zöld fűszernövényeket, mert így részben pótolható a sós íz.
5. Napi koleszterinbevitelünk ne haladja meg a 300 mg-ot.Figyeljünk a tojásfogyasztásra, kerüljük az állati eredetű zsírokat.
6. Tegyünk fokozatosan kevesebb cukrot az ételekbe, italokba! A cukorfogyasztást „felesleges kalóriabevitelnek” tartják, hiszen magas energiatartalmán kívül nem tartalmaz más hasznos tápanyagot. Néhány nap cukormegvonás után édesebbnek érezzük a gyümölcsöket, intenzívebbnek az ízeket.
7. Válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut!A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk fogyasztása ajánlott, ezek értékes tápanyagokat – vitamint és ásványi anyagot,- tartalmaznak, a bennük található rostok pedig könnyítik az emésztést és növelik a telítettségérzetet.
8. Fogyasszunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot! Szilárd táplálékokkal és folyadékfogyasztással kell biztosítanunk a szervezetünk számára a szükséges folyadékmennyiséget. Italként érdemes vizet, esetleg cukrozatlan teát vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyasztani. 
9. Táplálkozzunk rendszeresen, mértékletesen és változatosan! Együnk naponta ötször keveset, és lehetőleg mindig mást, hogy a tápanyagok lehető legszélesebb skáláját biztosítsuk szervezetünknek.
10. Adjuk meg az étkezés módját! Az evésre való rákészülés segíti a későbbi jobb emésztést, ugyanezt szolgálja az alapos rágás is. Szervezetünknek mintegy 20-30 percre van szüksége, hogy érzékelje és jelezze: eleget ettünk. 

Forrás ~ Internet