MAKROBIOTIKA - 'HOSSZÚ ÉLET' TUDOMÁNYA

A makrobiotika keleti tradíciók alapján kialakult 'gyógytáplálkozás', melynek tudatossága az egyensúly.
Az egyensúly egyszerre jelenti a táplálkozásban bevitt energiák egyensúlyát, valamint a külvilággal való egyensúlyt és ezáltal a szervezetünk egészséges működését, mely képes a belső és külső energiák egyensúlyát, ezzel együtt az egész-séget.
A keleti tradíciók a teljességet, az egységet két energia egyensúlyaként éli meg.
~ JANG - azaz férfias, melegítő, Nap típusú energia
~ JIN - azaz nőies, hűsítő, Hold típusú energia
Az egészség ennek a két energiának az egyensúlya.
Ha valamelyik energia túlsúlyba kerül, az egyensúly megbomlik
és 'betegség' alakul ki.
A makrobiotika elsősorban egészségmegtartó táplálkozás,
de képes a megbomlott egyensúlyt helyre állítani.
~ a Jang energia túlsúlya gyulladásos - akut - problémákat okoz
~ a Jin energia túlsúlya degeneratív - krónikus problémát okoz
A makrobiotika szerint a bevitt táplálékaink is polarizálhatók
~ Jang ételek a gabonaneműk, hüvelyesek - sós ízek
~ Jin ételek a zöldségek és gyümölcsök - édes ízek
~ semleges energiákat az olajok biztosítják
Az energetikai zavarok az ellentétes energiájú táplálék bevitelével tartható egyensúlyban, ezért a tudatosan bevitt energia visszaállítja a szervezet egészséges egyensúlyát, ezáltal az egészséget is.

'Táplálékunk lehet gyógyítónk is!'


 MAKROBIOTIKA - A 'HOSSZÚ ÉLET' táplálkozása

A makrobiotikus táplálkozás alap összetétele
~ Teljes gabona: minden étel 50-60%-ban tartalmazzon főtt, organikus termesztésből származó ételeket: barnarizs, a teljes kiőrlésű búza, a köles, a zab, az árpa, a rozs, a hajdina és a kukorica.
~ Zöldségek: 20-30% válasszunk helyi, lehetőleg bio termesztésű zöldségeket, amelyet nagyrészt főzve, kisebb részben nyersen salátaként fogyasszunk.
~ Hüvelyesek 5%
~ Tengeri algák 5%
~ Alkalmanként kevés fehér húsú tengeri hal.

A makrobiotikus táplálkozás alapelvei:
~ alkatnak, évszaknak, napszaknak megfelelő táplálkozás
~ csak az adott égövön termelt, azaz 'helyi' élelmiszerek
~ csak frissen készült ételek ajánlottak
~ folyadékbevitelre gyógyteát és forrás vízet ajánlatos

Kerülendők a makrobiotika elvei szerint:
~ tartósított, előkészített ételek
~ mélyhűtés és mikrózás
~ az idegen égövekről származó ételek
~ finomított gabonaneműk - fehér liszt
~ finomított fehér cukor
~ állati eredetű fehérjék - húsok, tojás, tej és tejtermék

'Táplálékunk lehet gyógyítónk is!'


MAKROBIOTIKA - EGYENSÚLYI TÁPLÁLKOZÁS

A makrobiotikus táplálkozás elvei lehet, hogy távol állnak
vagy 'újszerűnek' hatnak a 'magyaros' konyha követőinek.
Amiért mégis érdemes betekinteni a makrobiotikus elvekbe,
hogy megértsük és tudatosan alkalmazzuk az egyensúly elveit.

Ha nem is mélyedünk el a makrobiotika rejtelmeibe,
 ne feledjük el, hogy a tányérunkon legyen mindig három szín.
~ piros, narancs vagy sárga, mely JANG, melegítő energia
~ zöld, mely JIN, hűsítő energia
~ fehér, mely semleges energia, azaz tartalmazza a Jint és Jangot.

'Táplálékunk lehet gyógyítónk is!'