A makrobiotikus étrend alapjai
Az ember természetes állapota az egészség! Az előre feldolgozott, finomított és félkészre feldolgozott ételek nemcsak elkényelmesedéshez vezetnek, hanem krónikus betegségek fellobanásához is. A makrobiotika a hosszú élet, a harmónikus táplálkozás tudománya.
- Teljes gabona: minden étel 50-60%-ban tartalmazzon főtt, organikus termesztésből származó ételeket: barnarizs, a teljes kiőrlésű búza, a köles, a zab, az árpa, a rozs, a hajdina és a kukorica.
- Zöldségek: 20-30% válassz helyi, lehetőleg bio termesztésű zöldségeket, amelyet nagyrészt főzve, kisebb részben nyersen salátaként fogyassz,
- Babok, babfélék: 5-10% -ban.
- A húst és az állati proteint cseréld le növényi proteinre, mint a csicseriborsó, vese bab, lencsefélék, babfélék, borsófélék.
- 5-5% tengeri alga, miszó leves (az íze ne legyen túl sós és gabonát, babfélét, zöldséget, wakamet vagy kombut is tartalmazzon),
- Alkalom szerűen szerepelhet még: fehér húsú hal, nyers, főtt vagy aszalt gyümölcsök, pirított olajos magvak, diófélék (ritkábban).
Mi legyen a pohárban?
A makrobiotikában hagyományos italként bancha (kukicha) tea vagy pirított gabonakávék fogyasztását ajánlják. Mérsékelt mennyiségben vizet is javasolnak, leginkább forrás vagy tiszta víz formájában.Mire cseréld le?
Édesítésre: rizs és árpamaláta szirup.Savanyításra: rizsecet és az umeboshi ecet.
Sózásra: tamari és shoju (szója) szósz, valamint a miszó.
A tej pótlására gabonatejeket (zabtej, rizstej) javasolunk, de nem önmagában fogyasztva,
hanem ételekhez keverve például pudingokhoz, gyümölcslevesekhez.
Kerülendő ételek
Hús, baromfi, tojás, állati eredetű zsiradék és tejtermékek - beleértve a vajat, joghurtot, jégrémet, tejet és sajtféléket.Trópusi gyümölcsök, gyümölcslék, szénsavas italok, kávé.
Finomított fehér gabona.
Finomított fehér cukor.
Forrás: Internet