MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK
 

Aszpartam
Ezt is véletlenül lett felfedezve, a szokásos ujjnyalogatós történet kapcsán. Pozitív tulajdonságként mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy nincs utóíze, szénhidrát tartalma valamennyire van, de alacsony, szinte elhanyagolható. Hátrányai között megemlítendő, hogy melegítés hatására instabillá válik. Az aszpartám a szervezetben építőköveire bomlik, azaz aszparaginsavra, fenil-alaninra – ezek aminosavak - és metanolra. Itt a metanolon ment sokat a probléma, de ez elvileg annyira kis mennyiség, hogy a májunk gyorsan kivégzi, így káros hatások nélkül távozik szervezetünkből.
Érdemes tudni, hogy az aszpartám egyik bomlásterméke, a fenil-alanin a fenilketonúria nevű anyagcsere-betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat.

Szorbit (szorbitol), mannit (mannitol) és maltit (maltitol)
Mindhárom olyan cukoralkohol. Energiatartalmuk a cukoréval azonos, előnyük, hogy sokkal lassabban emelik a vércukorszintet, mint a cukor. Cukoralkoholok lévén a nem kívánt bélproblémákkal is lehet számolni.

Szukralóz
Azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki: közvetlenül a cukor molekulából állítják elő – viszont nem rendelkezik a cukor hátulütőivel. Előnye a tiszta íz, a stabilitás magas hőmérsékleten, és persze a kalóriamentesség. Nincs hatással az inzulin egyensúlyra, nem okozza vércukorszintünk emelkedését. Ezen felül csak nagyon kis mértékben metabolizálódik, és többnyire változatlan formában kiválasztódik. Mesterséges anyag, így ez azonban sok embernek alapos okot ad, hogy elzárkózzon az alternatívától.

Ciklamát
Szintén egy kétes hírnevű anyag. Érdekes tudnivaló, hogy az állatkísérletes kutatások eredményei alapján 1969-ben az Egyesült Államokban betiltották (ami ma is érvényben van), ezek az eredmények azonban vitatottak és azóta sem sikerült más tanulmányokkal megerősíteni, így használatát más országok engedélyezik. Mellesleg elgondolkodtató, hogy Amerikában mennyi egészségtelen élelmiszer rohangál szabadlábon, Meki minden sarkon… ezek ellen bezzeg nem kampányolnak… Szénhidrát tartalma nulla.

Szacharin
Rangidős vegyület, 1878-ban fedezték fel. A kémia segítségével előállított mesterséges édesítőszerek a cukorbetegek és a diétázók számára is új lehetőséget nyújtottak vércukorszintjük szabályozására. Nulla kalóriás édesítő, mely 300-600-szor édesebb a cukornál.
A szacharint is örök gyanakvás kísérte, és az 1970-es években kimutatták, hogy patkányoknál túladagolva  hólyagrákot idézhet elő. Idővel aztán – mily meglepő módon - kiderült, hogy a patkányok egészen másként működnek, és a szacharin is másként hat rájuk. Mellesleg túladagolva sok minden lehet méreg, amit normális határokon belül meg sem közelíti az egészségtelenség határát.

Stevia 
Felsőkategóriás  termék is a palettán: a Stevia az egyik legjobb természetes édesítőszer, amit ajánlani tudunk. A terméket egy olyan növényből vonják ki, melyet már évszázadok óta használták, akár gyógyászati célokra is. Előnyeként a legfontosabb, hogy nem cukor, viszont természetes édesítőszer, és nemhogy „csak” biztonságos, de számos pozitív egészségügyi hatást (emésztést javító, gyulladáscsökkentő, stb.) tudhat a magáénak!  Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma – így bárki fogyaszthatja. Bárki… aki megengedheti magának. Mert hogy a történet hátulütője az, hogy sajnos nem olcsó mulatság, bár kevesebbet kell használni belőle (a kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál). Másik hátránya a jellegzetes íze, amit a gyártók eltérő sikerrel próbálnak kiküszöbölni.

Forrás: Internet