Meggy gyógyhatásai
A fás
szárú meggy Kisázsiából és a Balkánról származik. A csonthéjasok – így a meggy is – kemény magját húsos terméshéj veszi körül. A
gyümölcshúst pedig hártyás vagy bőrszerű héj veszi körül.
Gazdag vitaminokban
(A-, B1-, B2- illetve C-vitamin és ásványi anyagok kalcium, kálium, magnézium,
vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz
flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik
megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek
elkerülését.
Enyhítik az ízületi
megbetegedés okozta fájdalmakat, illetve a fejfájást.
Vértisztító hatású.
A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a
szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a
máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az
emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre
és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a
keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
Tápanyagértéke: Mély
bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb
antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása
van.
Gyógyhatása
A meggy gyógyhatása
több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv,
így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok
minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés
munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja.
Hat a légzőszervek
gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.
Hormon
elégtelenség: Hormonelégtelenség az
öregedés első jele, amikor a test természetes hormontermelése csökken. A hiányt
szintetikus hormonokkal, gyógyszerekkel igyekeznek pótolni. A szintetikus
gyógyszereknek mellékhatása azonban sok nőnél problémát okoz. Csuklófájás, hajhullás,
súlygyarapodás, emésztési problémák, memória zavar, trombózis, depresszió, stb.
Ezért ha csak lehet természetes úton próbálunk hozzájutni a esztrogénhez,
amelyeket a növények termelnek. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a
szervezet megbomlott egyensúlyát férfiaknál, nőknél egyaránt.
Emésztést
serkentő: A meggy az egyik legértékesebb
gyümölcsünk. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs
minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek
mozgására. A nagy mennyiségű B vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a
fehérje feldolgozását, felszívódását.
Székrekedésre: A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg s
azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A
legátalkotottabb székrekedést is megszünteti a meggy, mert hat a gyomorsavra,
valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában.
Szív: A szív működésének serkentése a meggy ásvány
tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér
megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés
helyreállításán.
Véredény
probléma: A véredény problémát az erekben
való idegen anyag lerakódása és az erek megvastagodása a rugalmasság elvesztése
jelenti. Minél több a lerakódás, annál gyengébbek az artériák, valamint annál
kevesebb kapilláris erecskénk működőkepés. Ha az ereket megtisztítjuk és ebben
a meggy nagy segítségünkre lehet, hiszen savtartalmával, ami lúgos hatást vált
ki a vérben, a kapilláris ereket is újra megnyithatja.
Vér
körforgása: Ha kúraszerűen fogyasztjuk a
meggyet, a vértisztító munkájával a vér körforgására is hat. Ritkítja a vért és
mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út.
Veseműködést
serkentő: A vese az, amelynek vékony finom erecskéi először dugulnak el. Amint
megtisztul a vér, valamint hígabbá válik, a vese működése is megélénkülhet és
így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódott víz eltűnik a
vizelettel.
Ödéma: Közismert az, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a
gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amelyet teának elkészítve segít a
szervezetben megrekedt vizet kihajtani.
Köszvény: A köszvény könnyítése és gyógyítása akkor következik
be, amikor a kálium hatására megtisztul a vér és a lerakodások kezdenek
eltűnni. Így a csuklókból is kioldódik a lerakodott húgysavkő és egyéb anyag,
hogy eltűnjön a fájdalom addig, amíg ismét meg nem történik a lerakodás.
Alacsony
vérnyomás: Ha nincs meg az elegendő
ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. Az
alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a vérünkben semmi zsír
lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de ugyanakkor emelkedő
koleszterin szintünk. A meggyben van elegendő vas és egyéb ásvány, hogy a szív
működése és a vérnyomás elérje a normális határt.
Szájbetegségek,
laza fogak: Ezek a betegségek a C vitamin
hiányára utalnak. Ez nem jelenti azt, hogy valaki nem fogyaszt elegendő C
vitamint, azért lazulnak ki a fogai, inkább arra utal, hogy a kellő tápanyag
nem szívódik úgy fel, ahogyan kellene. A meggyben a vitaminok és ásványok
elosztása, valamint a nagyfokú savtartalma elősegíti, hogy a C vitamin
felszívódjon és a száj betegségeit meggyógyítsa.
Légzőszervi
panaszok: A légzési problémák
megoldásában is sikeresen működik közre a meggy, mert sok A vitamint tartalmaz.
Az A vitamin nemcsak a légzőszervek nyálkahártyáit gyógyítja, de serkenti az
immun-rendszer munkáját is. A légzési panaszokban is segít a meggy, amelyeket a
túlfogyasztás okozhat. A tele gyomorban a bomlás következtében gázok
keletkeznek, és nyomják a rekeszizmot, amely a tüdőre illetve a szívre gyakorol
nyomást. A megy lé savas tartalma serkenti az emésztést, és hamarabb
bekövetkezik a megkönnyebbülés.
Meghűlés: A meggy lé az egyik legjobb szer a meghűléses
betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki kehet lábalni a betegségből, ami nem
kis dolog, különösen a terhes nők számára.
A rendkívül savanyú
környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni
abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor
a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes
környezetében fordul elő a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el,
és az immun rendszerünk működését segíti elő.
A
legjobb antioxidáns: A meggyben
megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint bioflavonoid. Így is a
leghatásosabb ellenfele az oxigén szabad gyököknek, de ha beveszünk egy
kiskanál búzacsíra olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.
Elkészítési
mód: A meggy fogyasztása leghatásosabb,
ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánaérő. Ha leszedjük a fáról
hamarosan romlásnak indul. A meggy lé a legkitűnőbb ital, amit valaha is
fogyaszthatunk. Megadja az alap ízt más gyümölcsnek is. A legjobb, ha magában
fogyasztjuk, ha betegséget akarunk gyógyítani vele. Naponta három-négy pohárral
elegendő.
A meggyet nem jó
vízzel keverni, elvész az eredeti íze.
Forrás - Internet