Ribizli
 
A ribizli, népies nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házikertben is népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú gyógyhatása miatt igencsak megéri!

A ribizli gyógyhatásai:
- rákmegelőző,
- emésztésjavító,
- Fogyasztó hatású, A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.
- A fekete ribizli első zsenge leveleiből (frissen és szárított formában) készített tea a megfázás, influenza klasszikus népi gyógymódja
- Jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén is.
- Általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása, természetesen cukor nélkül.
- Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.
- Magolajának használatával meggyógyíthatóak olyan bőrbetegségek, mint például a heves viszketéssel járó neurodermatitisz, illetve a ribizliolaj a száraz bőrt is táplálja, nyugtatja.
- A ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló
- Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek.
- Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.
- A sárgaságot egyedül képes leküzdeni.
- Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású.
- Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja.
- Mindig frissen vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig. A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást.

Ribiszke a konyhában

A piros ribizli gasztronómiai felhasználása rendkívül sokoldalú. Készülhet belőle fanyar ribizlibor és ribizliszörp, a ribizlimártás vagy szósz vadhúsok mellé kiváló, csatninak elkészítve indiai fogások kísérője is lehet. Kellemesen savanykás íze miatt gyümölcstortákban, krémekben és egyéb süteményekben is nagyon finom. Gyakran készül belőle lekvár, dzsem, gyümölcsíz is, de magas C-vitamin tartalma miatt leginkább frissen érdemes fogyasztani. Magában is mennyei, de gyümölcssaláták pikáns alkotórésze is lehet: sárgadinnyével például nemcsak különleges látvány, hanem mennyei desszert is.

Forrás - Internet