Ribizli
A ribizli, népies
nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házikertben is
népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete
ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan
kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú
gyógyhatása miatt igencsak megéri!
A ribizli
gyógyhatásai:
- rákmegelőző,
- emésztésjavító,
- Fogyasztó hatású,
A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a
gyermekláncfűhöz hasonlóan.
- A fekete ribizli
első zsenge leveleiből (frissen és szárított formában) készített tea a
megfázás, influenza klasszikus népi gyógymódja
- Jó hatású magas
vérnyomás és veseproblémák esetén is.
- Általános
tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések
kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása,
természetesen cukor nélkül.
- Igen jó
lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással
együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak
a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a
nyálképződést.
- Magolajának
használatával meggyógyíthatóak olyan bőrbetegségek, mint például a heves
viszketéssel járó neurodermatitisz, illetve a ribizliolaj a száraz bőrt is
táplálja, nyugtatja.
- A ribizli sok
élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló
- Az orsógiliszta
kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran
megtelepszenek ezek a férgek.
- Különösen magas
gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti
panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.
- A sárgaságot
egyedül képes leküzdeni.
- Vörös változata a
csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású.
- Fogyaszthatjuk
bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a
bélmozgást megindítja.
- Mindig frissen
vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig.
A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba
a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást.
Ribiszke a konyhában
A piros ribizli
gasztronómiai felhasználása rendkívül sokoldalú. Készülhet belőle fanyar
ribizlibor és ribizliszörp, a ribizlimártás vagy szósz vadhúsok mellé kiváló,
csatninak elkészítve indiai fogások kísérője is lehet. Kellemesen savanykás íze
miatt gyümölcstortákban, krémekben és egyéb süteményekben is nagyon finom.
Gyakran készül belőle lekvár, dzsem, gyümölcsíz is, de magas C-vitamin tartalma
miatt leginkább frissen érdemes fogyasztani. Magában is mennyei, de
gyümölcssaláták pikáns alkotórésze is lehet: sárgadinnyével például nemcsak
különleges látvány, hanem mennyei desszert is.
Forrás - Internet