Nyári idény zöldségek
Nyári idény zöldségeink biztosítják az évszaknak megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelünket - ezzel együtt egészséges táplálását szervezetünknek.
Mivel nem csak a tápanyag, hanem a víztartalmuk is magas, így pótolja az ásványi anyagokkal dúsított folyadékbevitelt el, szervezetünk megfelelő hidratáltságát.
Egyes táplálkozási rendszerek, mint például a makrobiotika - az évszaknak és az adott égövnek megfelelő táplálék és tápanyag bevitelt tartja ideálisnak.
Fogyaszthatjuk nyersen, saláták formájában, vagy facsart zöldséglé formájában.
Illetve vízfürdőn párolva , vagy oliva olajon való párolással.
Jó étvágyat - jó egészséget!
ZÖLDSÉGEK
|
Szezon
|
Tápanyagtartalom
|
Miért jó?
|
június, július,
augusztus, szeptember
|
A-provitamin (béta-karotin), és C vitamin, folsav, kálium, kalcium, foszfor
|
Gazdag
rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre.
Antioxidáns hatású.
Remek lúgosító.
Mivel íze szinte a
legtöbb alapanyaggal harmonizál, igen változatosan elkészíthető, így a
különféle ételekhez húspótlóként is felhasználhatjuk. (Pl. Lasagnához, rakott
ételekhez, grillezéshez, húsmentes fasírthoz, hamis pörkölthöz, stb.)
|
|
főzőtök
|
június vége,
július, augusztus, szeptember, október eleje
|
Bár
vitamintartalma nem kiemelkedő, tartalmaz B1, B2, és C vitamint. Gazdag
szerves sóban.
|
Kiváló
rostforrásként jó hatással van az emésztésre.
A cukkínihez
hasonlóan sokféleképpen felhasználható, és különféle fogásokban kiváltható
vele a hús.
A tök szerves
sóban igen gazdag, ezért kipréselt leve kiváló sópótló a nagy hőségben.
Elősegíti a máj megfelelő működését, de a cukorbetegeknek is érdemes meginni
egy-két pohárral, mert csökkenti a vér cukortartalmát.
Vízhajtó hatású,
segíthet a különféle húgyúti problémákon.
|
karalábé
|
Frissen: május,
június, július, augusztus, szeptember.
(Veremben jól
tárolható, így ősszel és télen is kapható.)
|
Mivel vitaminokban
és ásványi anyagokban gazdag, érdemes nyersen is fogyasztani például
salátaként, de reszelve dúsíthatjuk vele a nyári körözöttet.
Magas
rosttartalmának köszönhetően remek bélkarbantartó.
Kipréselt leve
antibakteriális hatású.
Hasznos megfázás
esetén is, hurutoldó hatású.
|
|
Friss: május vége,
június, július, augusztus, szeptember, október eleje.
(Veremben 2-3
hónapig jól tárolható, így ősszel és tél elején is kapható.)
|
Magas
élelmirost-tartalmánál fogva jótékony hatással van az emésztésre. Az
érzékenyebb emésztőrendszerűeknek azonban nem árt az óvatosság, mivel
puffasztó hatású is.
Serkenti a máj
működését.
Antioxidáns,
rákmegelőző hatású.
Kutatások
igazolták, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatarák veszélyét.
Magas
folsavtartalmánál fogva gyakori fogyasztása várandósoknak kifejezetten
ajánlott.
|
||
kukorica (csemege)
|
július, augusztus,
szeptember
|
A-provitamin (béta-karotin), B1,
B2, B6 vitamin,
C, és E vitamin, folsav (B9), kálium, foszfor, magnézium, kalcium,
vas, cink, réz
|
Magas antioxidáns és
immunerősítő hatású.
Gazdag élelmi
rostokban, így serkenti az emésztést.
Rendszeres
fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez,
valamint csökkenti egyes rákos megbetegedések (pl. tüdő- vagy vastagbélrák)
kialakulásának kockázatát.
Mivel a kukorica
gluténmentes, a lisztérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják, lisztjéből
pedig süthetnek-főzhetnek.
Jótékony hatással
van a vércukorszintre.
Idegerősítő:
hozzájárul a depresszió, az idegesség, a stressz, vagy a
vizsgadrukk legyőzéséhez, sőt, szerepe lehet az időskori szenilitás
veszélyének csökkentésében.
|
július vége,
augusztus, szeptember, október
|
Gazdag
rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, gátolja a bélgyulladást.
Csökkenti a
koleszterinszintet.
Fogyasztása máj-
és veseproblémák esetén különösen ajánlott.
A cukkínihez
hasonlóan sokféleképpen felhasználható, remek húspótló. (Pl. Grillezve,
sütve, rakott ételekhez, lasagnához, töltve, párolva, vagy akár krémként.)
|
||
június vége,
július, augusztus, szeptember
|
Kiemelkedő C-vitamin és
karotinoid tartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztásával megelőzhető a
fogínyvérzés; energizál, csökkenti a kimerültséget; erősíti az
immunrendszert.
Étvágyjavító és
emésztést elősegítő hatású; gyorsítja az anyagcserét.
Nyálkahártya- és
bőrvédő hatású.
Bioflavon-tartalmának
köszönhetően hozzájárul a rákos megbetegedések megelőzéséhez.
Az erőspaprika
fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású.
|
||
július, augusztus,
szeptember
|
A paradicsom piros
színét adó likopin
az egyik leghatékonyabb antioxidáns,
rendszeres fogyasztása csökkentheti egyes rákfajták kialakulásának
kockázatát, sőt, még dagantterápiákban is sikerrel alkalmazzák.
(Olajos-zsíros közegben jobban felszívódik.)
Szintén a
likopinnak köszönhetően, rendszeres fogyasztása jó hatással van a szív-és
érrendszerre.
A benne lévő
luteinnek köszönhetően segít megőrizni az éleslátást és szemünk egészségét.
Béta-karotin
tartalmánál fogva hozzájárul a bőr szépségének megőrzéséhez, segíti a
regenerálódást.
Elősegíti az
emésztést, serkenti a máj működését.
Erősíti az
immunrendszert.
Nyers állapotban
remek lúgosító.
Vérhígító
tulajdonságának köszönhetően hozzájárul a trombózis megelőzéséhez.
|
||
Frissen: június
közepe, július, augusztus, szeptember, október
Mivel jól
tárolható, később egész évben kapható.
|
A-provitamin (béta-karotin), B1,
B2, B6, C, E és K
vitamin, kalcium, kálium,
foszfor, nátrium
|
Béta-karotin
tartalmánál fogva hozzájárul szemünk egészségéhez és az éleslátás
megőrzéséhez, valamint a nyálkahártyák, bőr, haj, fogak, fogíny épségéhez.
Élelmi rostokban
gazdag, ezért jó hatással van az emésztésre, gyomor- és bélbántalmak esetén
is hasznos.
Hatékony
immunrendszer-erősítő, roboráló.
Máj-, vese- és
epebántalmak esetén is hatékony.
Remek antioxidáns,
hozzájárulhat különféle daganatos megbetegedések kockázatának csökkenéséhez.
Mivel hajlamos a
nitrogéntartalmú műtrágyákból származó nitrát és egyéb peszticid-maradványok
felhalmozására, érdemes biogazdálkodásból származó sárgarépát választani.
|
|
április, május,
június, július, augusztus, szeptember, október
|
Kiváló
immunerősítő, vértisztító, vizelethajtó.
Étvágygerjesztő
hatású.
Frissít, élénkít.
Gyulladáscsökkentő
és nyákoldó, ezért enyhíti a nátha tüneteit.
|
||
április, május,
június, július, augusztus, szeptember, október
|
Mivel vitaminokban
és ásványi anyagokban gazdag, érdemes nyersen, salátaként, vagy préselve
(egyéb zöldségekhez adva) is fogyasztani.
Serkenti az
emésztést.
Folsavtartalmának
köszönhetően kifejezetten ajánlott várandósoknak.
Kiváló antioxidáns, véd a
rákbetegségekkel szemben.
Jó hatással van a
szív-és érrendszerre, mérsékli a magas vérnyomást.
A benne lévő
luteinnek köszönhetően segít megőrizni az éleslátást és szemünk egészségét.
Magnéziumtartalmánál
fogva hozzájárul az izomgörcsök, izomrángások megelőzéséhez.
Rendszeres
fogyasztása csökkenti a vér cukorszintjét.
A benne lévő
K-vitaminnak köszönhetően serkenti a veseműködést, így megszabadíthat az
ödémától.
|
||
június, július,
augusztus, szeptember
|
Vitamintartalma
viszonylag alacsony (B1, B2, B6, és C vitamin), de
káliumtartalma igen magas. Tartalmaz még magnéziumot, foszfort és kalciumot.
|
Erősen vízhajtó:
ezáltal segít a vese méregtelenítésében, meggátolja a vizesedést (ödémát).
A benne lévő
ásványi sónak köszönhetően a préselt uborkalé remek frissítő és szomjoltó.
|
|
június közepe,
július, augusztus, szeptember
|
Folsav (B9) tartalma
kiemelkedő.
|
Jótékony hatással
van a bélműködésre élelmi rostjainak köszönhetően.
Folsavtartalma
miatt nem hiányozhat a kismamák étrendjéből sem.
Vizelethajtó
hatású és serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is.
|
|
június, július,
augusztus
|
Rostokban
rendkívül gazdag, ezért jó hatással van az emésztésre.
Vérnyomáskiegyenlítő,
jó hatással van a szív- és érrendszerre.
Rendszeres
fogyasztása csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Immunerősítő és
gyulladásgátló hatású.
|
A táblázat forrása - Internet