Cukkini
A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos
cukkini nyersen,
párolva és főzve egyaránt élvezetes.
A piacon június
végétől szeptember elejéig találkozhatunk vele.
Kedvező élettani hatása
A cukkini 95%-a szöveti víz - kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét.
Sokféle ásványi anyagot - mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink-
és vitamint -A, B1, 2, 6, 9- tartalmaz.
Folsavban és élelmi rostban gazdag.
Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását.
Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat.
Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát.
Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
A cukkini a konyhában
Az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük.
A fagyasztás előtti blansírozással a cukkiniszeletek megtartják eredeti alakjukat.
Ha „virágos kedvünk van”, elsősorban a hímivarú virágokat csipkedjük le.
A cukkini termése nyersen reszelve belekeverhető salátába, szendvicsre.
Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk.
Sütemények, tészták esetén a recept által előírt folyékony anyag részben helyettesíthető nyers cukkinipürével.
A nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek.
Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágra piríthatjuk.
Használjuk sajtos, fűszeres salátákba.
Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát.
Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz.
Kínáljuk sültekhez, vagy magában.