ÉTEL ALLERGIÁK - INTOLERANCIÁK

A leggondosabban kialakított, "egészséges" táplálkozás ellenére is gyakran tapasztalhatjuk, hogy bizonyos tünetek kapcsán ételallergiára vagy étel érzékenységre kell, hogy gyanakodjunk.


Leggyakoribb allergizáló ételcsoportok:
- zöldség és gyümölcs allergiák
- tejcukor és tejfehérje allergia
- szója és tojás allergiák
- liszt és élesztő allergiák
- olajos magvak - dió, mogyoró, mandula
- fűszer allergiák
- tartósítószerek, mint a Nátrium-glutamát, kén, szalicil
- hisztamin érzékenység - sajt, csokoládé, szalámi, bor
- fruktóz érzékenység

Hogyan vehetjük észre, hogy allergiás reakciókat élünk meg?

Emésztő szervi tünetek:
· puffadás
· teltség érzet
· hasmenés
· székrekedés
· hasi görcsök

Bőrtünetek:
· gyulladás,akné képződés - mellkason,háton
· viszketés
· csalánkiütés
· ekcéma

Légúti tünetek:
· nyálkásodás a melléküregekben -homlok és arcüreg
· nyálkásodás az alsó légutakban
· asztma
· orrnyálkahártya folyás - nátha-szerű tünetek

Pszihés tünetek
· alvás, magatartás, illetve viselkedés zavarok
· hiperaktivitás - főleg gyermekeknél


Legegyszerűbben az "első öt" - legjobban kívánt étel a számunkra allergiás tüneteket. Érdemes szűrni, hiszen a táplálkozás tudatos táplálása szervezetünknek, a diéta pedig tudatos tehermentesítése azoktól az anyagoktól, amire allergiás vagy túlérzékenységi reakciókat tapasztalhatunk!

Jó egészséget - allergia mentes táplálkozást!