KERESZTALLERGIÁK
A keresztallergia lényege, hogy a kémiai összetétel, a szerkezet, a molekulaméret hasonlósága miatt egymást helyettesíti két anyag, és a túlérzékeny szervezetből hasonlóan heves reakciókat váltanak ki. Jó, ha tudjuk, hogy a pollenérzékenyeknek körülbelül a fele allergiás valamelyik gyümölcsre.
Így ha valamely növényre allergiás vagy, jobb, ha odafigyelünk
a keresztallergiát okozható ételekre.
Keresztreakciókat írtak le a napraforgómag/mustármag, szezámmag/mákszem, kesudió/dió, ricinusmag/földimogyoró, dió/mogyoró között.
- fekete üröm: dinnye, banán, kiwi, mangó
- parlagfű: görög- és sárgadinnye, banán
- nyírfa: alma, körte, cseresznye, őszi- és sárgabarack, szilva, meggy, kivi, avokádó, mogyoró, dió, mandula
- égerfa: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mogyoró
- fűfélék: őszi- és sárgabarack, cseresznye, dinnye
Jó egészséget - allergia mentes táplálkozást!
