Gyümölcs allergia
A gyümölcsallergia
legjellegzetesebb tünete az orális allergia szindróma - OAS, melynek során az
ajkak, a nyelv viszketésével és duzzadásával járó tünetegyüttes alakulhat
ki. A tünetek azonnal jelentkeznek.
Súlyos,
életveszélyes allergiás reakciót okozhatnak például az olajos magvak (földimogyoró,
kesudió, pisztácia, dió, mogyoró, mandula). Általában a hámozás, főzés segít az
olyan gyümölcsöknél, amelyeket természetesen meg tudunk hámozni, főzni,
párolni, sütni.
A földimogyoró külön
figyelmet érdemel, allergiás hatása a legsúlyosabb, a legtöbb halálos
kimenetelű ételallergiát a földimogyoró okozza.
A vicilin főzéssel és sütéssel lebomlik, de
pirítással nem. Kínában, ahol sütve és főzve fogyasztják, jóval ritkább a
földimogyoró-allergia, mint ahol sózott és pirított formában fogyasztják.
Kamasz- és
felnőttkorban gyakoribb a zöldség- és a gyümölcsallergia, a mogyorófélékre, a
tengeri gyümölcsökre, illetve a halakra való érzékenység, de például sokan
érzékenyek bizonyos fűszerekre - fahéjra, vaníliára.
A felnőttkorban
jelentkező allergia nagyon ritkán múlik el.
Keresztreakciók
A keresztallergia
lényege, hogy a kémiai összetétel, a szerkezet, a molekulaméret stb.
hasonlósága miatt egymást helyettesíti két anyag, és a túlérzékeny szervezetből
hasonlóan heves reakciókat váltanak ki. Jó, ha tudod, hogy
a pollenérzékenyeknek körülbelül a fele allergiás valamelyik gyümölcsre!
Így ha valamely növényre allergiás vagy, jobb, ha odafigyelsz a
keresztallergiát okozható ételekre!
Keresztreakciókat
írtak le a napraforgómag/mustármag, szezámmag/mákszem, kesudió/dió,
ricinusmag/földimogyoró, dió/mogyoró között.
- fekete üröm: dinnye, banán, kiwi, mangó
- parlagfű: görög- és sárgadinnye, banán
- nyírfa: alma, körte, cseresznye, őszi- és sárgabarack, szilva, meggy, kivi, avokádó, mogyoró, dió, mandula
- égerfa: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mogyoró
- fűfélék: őszi- és sárgabarack, cseresznye, dinnye
Bor és szőlőlé is lehet allergén
Számos esetben előfordult, hogy a bor vagy a szőlőlé fogyasztása allergiás reakciót váltott ki (arcpír, dagadás, ajakduzzanat, sokk) és a háttérben nem a tartósítóként alkalmazott kénvegyület állt.
A kiváltó allergén ilyenkor
a darázs-, méhméreg lehet, mely a mustba, szőlőlébe beleesett. Idősebb
borokban idővel a méregfehérje szétbomlik, ezért ez a fajta allergia
inkább a frissebb borok fogyasztásakor jelentkezik.
A gyümölcsallergia gyógyításában a hagyományos immunterápia és a
gyógyszeres kezelés is csak korlátozottan ér el eredményt. A tünetek
enyhítésében sokat segíthet egyes önmagukban is allergizáló ételek - érett sajtok, csokoládé, alkoholos italok, savanyú káposzta - és
gyümölcsök - eper, ananász, papaja, banán, citrusfélék - fogyasztásának
mellőzése, de a legjobb, ha kihagyod az étrendedből az allergiát kiváltó
gyümölcsöket.
Rossz hír, hogy a túlérzékenyek számára még az allergiát kiváltó gyümölcsökből készült kozmetikai készítmények is kellemetlenséget okozhatnak! Úgyhogy jobb ezeket is kerülni!