Zöldség-, gyümölcs- és fűszerallergiák
A zöldség- és gyümölcsallergiát rendszerint valamilyen légúti
allergénnel - pollennel - szembeni érzékenység előzi meg, s a zöldségek és
gyümölcsök anyagai keresztreakció révén okoznak panaszokat.
Zöldség- és gyümölcsallergiák
A pollenérzékenység 30-70%-ban jár együtt valamilyen
gyümölcs- vagy zöldségallergiával. Sok esetben az élelmiszerallergia a
pollenérzékenységhez hasonló szezonális jelleget mutat, amelynek
sajátossága, hogy a beteg a pollenszezonon kívül jól tolerálja.
A tünetek általában a nyálkahártyával való érintkezés követően alakulnak ki, orális allergia szindróma - OAS formájában. Emellett az allergiás reakció bőrtünetei is megjelenhetnek urticaria, ekcéma.
A többféle növényi keresztreakció közül leggyakoribb a fekete ürüm-nyírfa-zeller-sárgarépa, a parlagfű-görögdinnye-banán, a nyírfa-alma, a nyírfa-kivi és fűfélék-burgonya közötti keresztallergiák.
A kiviallergia más gyümölcs- és zöldségallergiával is társulhat, ilyen az alma-és avokádó-, ritkábban a sárgarépa- és burgonyaallergia.
A parlagfű a görögdinnyén és az avokádón kívül a paradicsom anyagaival is keresztreakcióba léphet.
A dinnyeérzékenység ugyanakkor például a lándzsás útifű allergiához
csatlakozhat. Az egzotikus gyümölcsökkel szembeni nem várt reakciók
gyakoriak a latexérzékenyeknél.
A gyümölcsök közül általában az eper, málna, őszibarack, dinnye, alma, narancs, mandarin és banán vált ki allergiát. Az ekcéma és csalánkiütés tüneteihez a gyümölcsök közül leginkább a narancs és a banán társítható. (A narancshéj illóolaja ismert, mint ekcémát kiváltó anyag).
A főzelék- és zöldségfélék közül a paradicsom, paprika, zeller, uborka emelhető ki mint allergiát előidéző élelmiszer.
A paraj és a kel fogyasztásakor is feljegyeztek tüneteket. (Az említett
növényi nyersanyagok allergiás bőrreakciót is okozhatnak, a zeller
esetén kontakt és fotokontakt késői ekcémás reakció is előfordulhat). A
paprika esetében a kapszaicin irritáló, hisztaminfelszabadító hatása
tehető felelőssé a tünetekért.
Allergén fűszerek
A fűszerallergia szintén a pollenérzékenység mellett lehet jelen. Leggyakrabban a fekete ürümhöz és zellerhez társul, így a kórképet „zeller-feketeüröm-fűszer szindrómának” nevezték el.
Mivel a betegek zellerérzékenységgel
egyidejűleg sárgarépára, petrezselyemre is reagálnak, az ezeket
tartalmazó fűszerkeverékeket érdemes elkerülniük azoknak, akik
érzékenyek a fekete ürömre és a parlagfűre (az ánizs, a paradicsom és az uborka is ellenjavallt ilyen esetekben).
A fűszerek által kiváltott allergiák ritkábban jellemzőek, azonban fellépésük esetén súlyos anafilaxiás reakció is előfordulhat. Az allergének inhalatív úton és tápcsatornán keresztül is hatnak a szervezetre.
A fűszerallergiás betegek 75%-a egyidejűleg nyírfapollenre, 50%-uk pedig zöldségekre is allergiás.
Az egyes fűszerekben lévő allergének hőstabilak, így a készétellel
elfogyasztva is allergiát okoznak, míg mások hőlabilisak, vagyis a főtt
ételben már nem mutatnak allergén aktivitást.
Leggyakrabban a zellerrel közös botanikai csoportba tartozó
fűszerek váltanak ki tüneteket, mint az ánizs, kapor, köménymag,
koriander és petrezselyem. Ezek a fekete ürömmel is keresztreakcióba léphetnek. Az oregano, kakkukfű, izsóp, bazsalikom, majoránna, menta, zsálya és levendula
általában nem adnak keresztreakciót a fekete ürömmel és nyírfával, bár
időnként ezek is súlyos reakciót produkálhatna az érzékeny szerevetben.
Néhány fűszer esetén a bennük lévő szalicilátok tehetők
felelőssé a kellemetlen hatásokért. Ilyenek lehetnek a curry-ben,
fahéjban és az oreganóban.
A felsorolt fűszereken kívül a feketebors, a szerecsendió és a gyömbér, valamint az erős keleti fűszerek lehetnek irritálóak a betegek számára.
A szakirodalom egy része külön kiemeli a vanillint és a fahéjat,
amelyek számos élelmiszer által kifejthetik túlérzékenyítő hatásukat. Az
édes- és sütőipari termékek, csokoládék és kakaókészítmények
gyakori alkotóelemei, emellett illatanyagként gyakran használják fel
mindkettőt a kozmetikai iparban tisztálkodószerek, krémek, testtejek,
hajápoló és hajfixáló szerek, dezodorok, fogkrémek és fogporok
gyártásához.
Forrás - Internet