Házi ketchup készítése
Finom és ízletes a házi Ketchup, aminek fontos előnye, hogy nem tartalmaz tartósítószert.
Sokan sokféle képen készítik,minden háziasszonynak meg van a saját receptje.
Ajánlom kedves figyelmükbe az alábbi receptet!
Hozzávalók
- 3 kg paradicsom,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 darab erős paprika, (ha erősen szereted)
- 4 darab babérlevél,
- 10 dkg só,
- 20 dkg cukor,
- 1-2 dl olaj,
- 3 dl 10%-os ételecet,
- fél evőkanál őrölt bors.
- bazsalikom, oregano
- tiszta üvegek
A készítés módja:
Az alapanyagok
gondos megtisztítása után a paprikát kicsumázzuk és csíkokra szeljük, a
paradicsomot feldaraboljuk. Egyben beleöntjük egy jó nagy lábosba a többi
hozzávalóval együtt.
Ezek után közepesnél
kissé alacsonyabb lángon kezdődhet a főzés, ami jó három óráig tart majd, A
keverék ellenállhatatlan illata az egész lakást betölti majd. Időnként
megkevergetjük, figyeljük, mikor kezd a keverék sűrűsödni. A vége felé többször
rá kell nézni, nehogy leégjen amikor már nagyon sűrű.
Majd amikor az
állaga már kellően ketchupos, kézi turmixszal lehet rajta egyet
"bolondítani". Ezután egy nagyobb szűrőn keresztül, fakanál
segítségével átnyomkodjuk az apró lyukacsokon a finom illatút, így kapva
homogén, sűrű ketchupot. A porciózást illetően: kisebb üvegekbe öntjük az
alkotást. Előtte érdemes pár percet hűlni hagyni, nehogy az üveg lássa kárát a
műveletnek. Végezetül száraz dunsztba tekerjük az üvegeket, mert ezzel az
eljárással a ketchup hőjével fertőtlenítjük az üvegeket. Bebugyoláljuk őket és
hagyjuk hogy szép lassan hűljenek ki. Télire elpakolva, jó sokáig eláll, a
hidegben majd hálásak leszünk az ínycsiklandó vitaminforrásért.
Fontos tudni: ehhez a ketchuphoz semmilyen
mesterséges tartósítószer nem szükséges, mert a hozzáadott olaj az eltevés
során kiválik és kiül a tetejére, így meggátolva, hogy bármi belekerüljön az
üvegbe és tönkretegye gondos munkánk gyümölcsét.