Spárgakrém leves - ahogyan én készítem



Spárgakrém leves gazdagon

Hozzávalók 10 személyre: 600 g szárnyascsont, 200 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 50 g vöröshagyma (makói), 100 g teavaj, 800 g spárga, 20 g kristálycukor, 5 dl tej, 2 dl habtejszín, 4 db tojássárgája, 100 g finomliszt, szemes fehérbors, asztali só.

A csontból, a sárgarépából, a petrezselyemgyökérből, a vöröshagymából, a szemes borsból az asztali sóval két liter csontlevet főzünk. A megtisztított spárgát másfél cm-es darabokra vágjuk. A fejeket külön kevés, enyhén cukros, sós vízben előfőzzük. A spárga többi részét a csontlében puhára főzzük. Világos vajas rántást készítünk, amit kevés hideg vízzel és a tejjel felengedünk, simára keverjük, és ezzel a levest besűrítjük. Kristálycukorral, sóval utánaízesítjük. Átforraljuk, majd szőrszitán áttörjük, és tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk. Tetejére vajgolyócskákat morzsolunk. Tálaláskor minden csészébe négy-öt spárgafejet teszünk, és így öntjük rá a forró levest.
Forrás: Lukács István-Novák Ferenc-Nagy László Mesterszakácsok receptkönyve 1985.