Spárgás csirkemell



Spárgás csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú csirkemell (250-300g-osak), 100 g vaj vagy margarin, 80 g liszt, 400 g párolt spárga (konzerv), 1/2 l besamel mártás, 4 tojássárgája, 50 g reszelt sajt (parmezán, ementáli, trappista, stb.), 1 csokor petrezselyem, őrölt szerecsendió, só, bors.
A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőrözzük, kissé kiverjük, fél órára besózzuk, lisztbe forgatjuk és vajon minkét oldalukon pirosra sütjük. A szokásos módon besamelt készítünk (50 g vajon megpirítunk 50 g lisztet), azzal a különbséggel, hogy csak annyi tejet adunk hozzá, amennyivel a spárga főzőlevét 1/2 literre kiegészítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, egyenként elkeverjük benne a tojássárgákat, majd a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót.
Az elősütött hússzeleteket tűzálló tálba tesszük, megrakjuk a 2-3 cm hosszúra vágott spárgával - mindegyikre jusson a spárgafejekből is! - megszórjuk a vágott petrezselyemmel és bevonjuk a mártással. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180°C) aranybarnára sütjük. A sütőtálban tálaljuk; burgonyapürét, vajas rizst kínálhatunk mellé.

Megjegyzés: készíthetjük pulykamellből is. Spárga helyett párolt karfiolt (vagy brokkolit) is használhatunk, ez esetben egy csuda előkelő ételt készítünk, azaz ilyen-olyan húst "Dubarry" módra...