Spárgás csirkemell
Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes nagyságú csirkemell (250-300g-osak),
100 g vaj vagy margarin, 80 g liszt, 400 g párolt spárga (konzerv), 1/2 l
besamel mártás, 4 tojássárgája, 50 g reszelt sajt (parmezán, ementáli,
trappista, stb.), 1 csokor petrezselyem, őrölt szerecsendió, só, bors.
A csirkemelleket kicsontozzuk,
lebőrözzük, kissé kiverjük, fél órára besózzuk, lisztbe forgatjuk és
vajon minkét oldalukon pirosra sütjük. A szokásos módon besamelt
készítünk (50 g vajon megpirítunk 50 g lisztet), azzal a különbséggel,
hogy csak annyi tejet adunk hozzá, amennyivel a spárga főzőlevét 1/2
literre kiegészítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, egyenként elkeverjük
benne a tojássárgákat, majd a reszelt sajtot, ízlés szerint sót, borsot,
szerecsendiót.
Az elősütött hússzeleteket tűzálló
tálba tesszük, megrakjuk a 2-3 cm hosszúra vágott spárgával -
mindegyikre jusson a spárgafejekből is! - megszórjuk a vágott
petrezselyemmel és bevonjuk a mártással. Előmelegített sütőben,
mérsékelt tűznél (180°C) aranybarnára sütjük. A sütőtálban tálaljuk;
burgonyapürét, vajas rizst kínálhatunk mellé.
Megjegyzés: készíthetjük pulykamellből is. Spárga helyett párolt karfiolt (vagy brokkolit) is használhatunk, ez esetben egy csuda előkelő ételt készítünk, azaz ilyen-olyan húst "Dubarry" módra...