'OKOSÍTÓ' ÉTREND
A tudatos táplálkozás fókuszába az idegrendszerre kedvezően ható táplálkozást is érdemes megismerni.
Fontos bizonyos időszakokban - tanulás, vizsgák - valamint aktív szellemi tevékenység gyakorlása kapcsán, hogy olyan tápanyagokat juttassunk be a szervezetünkbe, amik az idegi, agyi működéseket aktiválja.
De fontos a demenciák megelőzésében is.
Mit ajánl a táplálkozás tudomány?
A megfelelő tápanyagok kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében,
hogy testünk, és vele együtt az elménk is egészséges legyen.
Általánosságban elmondható, hogy arra kell figyelni, hogy az étrendünk
legyen zöldségben, gyümölcsökben gazdag, és fontos kerülni a
feldolgozott élelmiszereket. Ez a fajta táplálkozás javítja a
vérkeringést, segíti a mentális funkciókat, csökkenti az agyi
érkatasztrófa és a neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az
Alzheimer-kór, demencia, skizofrénia, hangulati rendellenességek, sőt
még a Parkinson-kór kockázatát is pozitívan befolyásolja.
De mit együnk, hogy okosak legyünk?
Tojás: A tojás sárgája kolint tartalmaz, amely elsődleges tápanyagnak számít, ha a memóriádról van szó. Tanulmányok kimutatták, hogy a kolin hiánya hozzájárulhat a korral összefüggő mentális hanyatláshoz. Szervezetünk nem képes a kolin előállítására, így táplálkozással kell bevinni a szükséges mennyiségeket. Egy friss felmérés szerint az amerikai összlakosságnak csak 10%-a fogyaszt elegendő mennyiségű kolint. Egy keményre főzött tojás körülbelül a napi kolin szükséglet 20%-át teszi ki.
Egyél belőle: heti 4-5 db-ot.
De mit együnk, hogy okosak legyünk?
Tojás: A tojás sárgája kolint tartalmaz, amely elsődleges tápanyagnak számít, ha a memóriádról van szó. Tanulmányok kimutatták, hogy a kolin hiánya hozzájárulhat a korral összefüggő mentális hanyatláshoz. Szervezetünk nem képes a kolin előállítására, így táplálkozással kell bevinni a szükséges mennyiségeket. Egy friss felmérés szerint az amerikai összlakosságnak csak 10%-a fogyaszt elegendő mennyiségű kolint. Egy keményre főzött tojás körülbelül a napi kolin szükséglet 20%-át teszi ki.
Egyél belőle: heti 4-5 db-ot.
Zöld levelesek: avagy leveles zöldségek.
Popeye-ről a spenót és az izom jut elsőként eszünkbe, viszont az elméje
is nagyon hatékony kell hogy legyen a rengeteg elfogyasztott spenóttól,
hisz amint magába üríti a konzervdoboz tartalmát, azonnal tudja a
megoldást Olívia megmentésére. Szóval a spenót és más zöld színű
zöldségek mint a kelkáposzta, kelbimbó, salátafélék, petrezselyemzöld,
fokhagyma-szár, zöldhagyma, vízitorma stb. gazdagok folsavban - sok más
tápanyag mellett – ami nélkülözhetetlen a hosszú láncú zsírsavak agyban
történő metabolizmusához.
Egyél belőle: naponta.
Egyél belőle: naponta.
Bogyós gyümölcsök: Az antocianin az a
vegyület, amely meghatározza a bogyós bigyók színét és felelős a gazdag
színárnyalatokért, amely jellemzi ezeket a gyümölcsöket. Nagy
valószínűséggel szerepet játszik a rák, időskori és idegrendszeri
betegségek, és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Egy
vizsgálat szerint, azok körében akik a legtöbb áfonyát ették egy
vizsgált csoporton belül, csökkent a magas vérnyomás kialakulásának
kockázata. A hipertónia növeli az agyi érkatasztrófa kockázatát,
hozzájárulhat a demenciához és a kognitív károsodáshoz.
Egy másik tanulmány szerint azok a férfiak és nők, akik rendszeresen
esznek bogyós gyümölcsöket, kisebb kockázattal számolhatnak a
Parkinson-kór kialakulását illetően. Az eper fogyasztása pedig javítja a
memóriát és a motorikus képességeket. Magas antioxidáns tartalmuk miatt
is szerethetőek a bogyós gyümölcsök, úgyhogy minél többet fogyasztunk
belőlük, annál jobbat teszünk a szervezetünkkel.
Egyél belőle: naponta.
Egyél belőle: naponta.
Étcsokoládé: Csokohólikusoknak jó hír. A
megfelelő mennyiségű és minőségű étcsokoládé élesíti a koncentrációs
képességet, gyorsítja a reakcióidőt (természetes stimuláns) és erős
antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően növeli a kellemes közérzetért
felelős, azaz a boldogsághormon, az endorfin termelődését. Kis
mennyiségű étcsokoládé fogyasztása heti rendszerességgel, 22%-kal
csökkenti a szélütés kockázatát. Válassz magas kakaó tartalmú
csokoládét, amely lehetőleg nem tartalmaz cukrot.
Egyél belőle: hetente 4x2 kockát.
Egyél belőle: hetente 4x2 kockát.
Lazac: Ez a halféle tele van DHA-val, amelyről már fentebb is szó volt. A élettani kutatások megállapították,
hogy azok esetében, akik a vérkép szerint a legmagasabb mennyiségű
DHA-val rendelkeznek, a demencia kialakulásának kockázata a felére
csökken.
Egyél belőle: heti 2x.
Egyél belőle: heti 2x.
Keresztes virágúak: A brokkoli, ahogy más
keresztes virágú zöldségek mint a karfiol és káposzta, tele vannak C
vitaminnal és más antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a
sejteket a szabadgyökök
okozta károsodásoktól. A szabadgyökök mennyiségileg sokkal nagyobb
számban vannak jelen az agyban, mint bárhol máshol a testben, mivel az
agy rengeteg energiát használ fel a működéséhez szükséges folyamatokban.
Kutatások megállapították, hogy azon nők agya, akik hetente többségében ilyen
zöldségeket fogyasztanak, 1-2 évvel „fiatalabb”, mint hasonló korú
társaiké.
Egyél belőle: heti 3-5x.
Egyél belőle: heti 3-5x.
Fűszerek: Bizonyos fűszerek, mint a fahéj
és az oregánó, erős antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. A fahéj segít a
vérnyomás csökkentésében, javítja a vércukor és az inzulin
közlekedését, áramlását a testben, így a sejtek könnyebben jutnak
„élelemhez” és hatékonyabban tudják azt hasznosítani.
Egyél belőle: naponta.
Egyél belőle: naponta.
Dió: A dió gazdag fehérje, E- és
B6-vitamin forrás, valamint van benne bőven ALA (alfa-linolénsav – omega
3 zsírsav típus), amelyet testünk átalakít DHA-vá, így segítve az
idegsejtek egészségét. A Harvard Egyetem kutatói idős patkányokon
végzett kísérlete alatt a patkányokat 2, 6 és 9%-os diótartalmú
takarmánnyal etették és arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos
típusú agyi öregedési markerek, valamint a kognitív és motorikus
deficitek is pozitív változást mutattak a magas diótartalmú diéta
következményeképpen. De ha ez nem elég meggyőző, akkor talán az, hogy
egy gyümölcs, amely úgy néz ki mint az emberi agy, csak jó kell
legyen...
Egyél belőle: naponta fél maréknyit.
Egyél belőle: naponta fél maréknyit.
Teljes, illetve teljes kiőrlésű gabonák:
Ezek a gabonafélék magas rosttartalommal, E-vitaminnal járulnak hozzá a
szív és érrendszer egészségéért, melynek funkciója a vér áramlásának
fenntartása az egész testben. Ezen túlmenően a rostok segítenek
szabályozni a glükóz beáramlását a vérbe. A glükóz az agysejtek (ahogy
minden más sejtnek is) fő üzemanyagforrása, ezért fontos a
glükóz-szintet folyamatosan egy bizonyos szinten tartani a
szervezetünkben, hogy megfelelő teljesítményt tudjon produkálni az
elménk nap mint nap.
Egyél belőle: naponta.
Egyél belőle: naponta.
Sovány marha hús: Nagyon gazdag B12
vitaminban, vasban és cinkben, az egyik legjobb táplálék amit az elméd
kaphat. A vitaminok és ásványi anyagok, melyek megtalálhatóak a húsban
bizonyítottan segítik az agyat egészséges működésében. Fontos tudni,
hogy a vashiány befolyásolhatja a mentális teljesítményt.
Egyél belőle: hetente 2x.
Egyél belőle: hetente 2x.
Joghurt és tej: A D-vitamin fontos
szerepet játszik az agyfejlődésében és a működésében, ahogy számos más
testi funkcióban is. D-vitaminban gazdag táplálék a tej és a joghurt.
Amerikai táplálkozási szakértők napi 1000 NE-nyi (nemzetközi egység)
D-vitamint bevitelét javasolják. Egy csésze jó minőségű tej vagy joghurt
kb. 100 NE D-vitamint tartalmaz.
Egyél belőle: naponta.
Egyél belőle: naponta.
Víz: Igyál bőven vizet! Az agy
térfogatának kb. háromnegyede víz, ezért nagyon fontos, hogy hidratáld,
így segíted az elmédet, hogy folyamatosan a csúcson teljesítsen.
Fogyaszd: 30ml/testtömeg kg.
Fogyaszd: 30ml/testtömeg kg.
Forrás: Internet