'OKOSÍTÓ' ÉTREND

A tudatos táplálkozás fókuszába az idegrendszerre kedvezően ható táplálkozást is érdemes megismerni.
Fontos bizonyos időszakokban - tanulás, vizsgák - valamint aktív szellemi tevékenység gyakorlása kapcsán, hogy olyan tápanyagokat juttassunk be a szervezetünkbe, amik az idegi, agyi működéseket aktiválja.
De fontos a demenciák megelőzésében is.


 Mit ajánl a táplálkozás tudomány?

A megfelelő tápanyagok kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy testünk, és vele együtt az elménk is egészséges legyen. Általánosságban elmondható, hogy arra kell figyelni, hogy az étrendünk legyen zöldségben, gyümölcsökben gazdag, és fontos kerülni a feldolgozott élelmiszereket. Ez a fajta táplálkozás javítja a vérkeringést, segíti a mentális funkciókat, csökkenti az agyi érkatasztrófa és a neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór, demencia, skizofrénia, hangulati rendellenességek, sőt még a Parkinson-kór kockázatát is pozitívan befolyásolja.

De mit együnk, hogy okosak legyünk?

Tojás: A tojás sárgája kolint tartalmaz, amely elsődleges tápanyagnak számít, ha a memóriádról van szó. Tanulmányok kimutatták, hogy a kolin hiánya hozzájárulhat a korral összefüggő mentális hanyatláshoz. Szervezetünk nem képes a kolin előállítására, így táplálkozással kell bevinni a szükséges mennyiségeket. Egy friss felmérés szerint az amerikai összlakosságnak csak 10%-a fogyaszt elegendő mennyiségű kolint. Egy keményre főzött tojás körülbelül a napi kolin szükséglet 20%-át teszi ki.
Egyél belőle: heti 4-5 db-ot. 


 Zöld levelesek: avagy leveles zöldségek. Popeye-ről a spenót és az izom jut elsőként eszünkbe, viszont az elméje is nagyon hatékony kell hogy legyen a rengeteg elfogyasztott spenóttól, hisz amint magába üríti a konzervdoboz tartalmát, azonnal tudja a megoldást Olívia megmentésére. Szóval a spenót és más zöld színű zöldségek mint a kelkáposzta, kelbimbó, salátafélék, petrezselyemzöld, fokhagyma-szár, zöldhagyma, vízitorma stb. gazdagok folsavban - sok más tápanyag mellett – ami nélkülözhetetlen a hosszú láncú zsírsavak agyban történő metabolizmusához.
Egyél belőle: naponta.


Bogyós gyümölcsök: Az antocianin az a vegyület, amely meghatározza a bogyós bigyók színét és felelős a gazdag színárnyalatokért, amely jellemzi ezeket a gyümölcsöket. Nagy valószínűséggel szerepet játszik a rák, időskori és idegrendszeri betegségek, és a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Egy vizsgálat szerint, azok körében akik a legtöbb áfonyát ették egy vizsgált csoporton belül, csökkent a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. A hipertónia növeli az agyi érkatasztrófa kockázatát, hozzájárulhat a demenciához és a kognitív károsodáshoz. 

Egy másik tanulmány szerint azok a férfiak és nők, akik rendszeresen esznek bogyós gyümölcsöket, kisebb kockázattal számolhatnak a Parkinson-kór kialakulását illetően. Az eper fogyasztása pedig javítja a memóriát és a motorikus képességeket. Magas antioxidáns tartalmuk miatt is szerethetőek a bogyós gyümölcsök, úgyhogy minél többet fogyasztunk belőlük, annál jobbat teszünk a szervezetünkkel.
Egyél belőle: naponta.


Étcsokoládé: Csokohólikusoknak jó hír. A megfelelő mennyiségű és minőségű étcsokoládé élesíti a koncentrációs képességet, gyorsítja a reakcióidőt (természetes stimuláns) és erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően növeli a kellemes közérzetért felelős, azaz a boldogsághormon, az endorfin termelődését. Kis mennyiségű étcsokoládé fogyasztása heti rendszerességgel, 22%-kal csökkenti a szélütés kockázatát. Válassz magas kakaó tartalmú csokoládét, amely lehetőleg nem tartalmaz cukrot.
Egyél belőle: hetente 4x2 kockát.


Lazac: Ez a halféle tele van DHA-val, amelyről már fentebb is szó volt. A élettani kutatások megállapították, hogy azok esetében, akik a vérkép szerint a legmagasabb mennyiségű DHA-val rendelkeznek, a demencia kialakulásának kockázata a felére csökken.
Egyél belőle: heti 2x.


Keresztes virágúak: A brokkoli, ahogy más keresztes virágú zöldségek mint a karfiol és káposzta, tele vannak C vitaminnal és más antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodásoktól. A szabadgyökök mennyiségileg sokkal nagyobb számban vannak jelen az agyban, mint bárhol máshol a testben, mivel az agy rengeteg energiát használ fel a működéséhez szükséges folyamatokban. Kutatások megállapították, hogy azon nők agya, akik hetente többségében ilyen zöldségeket fogyasztanak, 1-2 évvel „fiatalabb”, mint hasonló korú társaiké.
Egyél belőle: heti 3-5x.


Fűszerek: Bizonyos fűszerek, mint a fahéj és az oregánó, erős antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. A fahéj segít a vérnyomás csökkentésében, javítja a vércukor és az inzulin közlekedését, áramlását a testben, így a sejtek könnyebben jutnak „élelemhez” és hatékonyabban tudják azt hasznosítani.
Egyél belőle: naponta.


Dió: A dió gazdag fehérje, E- és B6-vitamin forrás, valamint van benne bőven ALA (alfa-linolénsav – omega 3 zsírsav típus), amelyet testünk átalakít DHA-vá, így segítve az idegsejtek egészségét. A Harvard Egyetem kutatói idős patkányokon végzett kísérlete alatt a patkányokat 2, 6 és 9%-os diótartalmú takarmánnyal etették és arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos típusú agyi öregedési markerek, valamint a kognitív és motorikus deficitek is pozitív változást mutattak a magas diótartalmú diéta következményeképpen. De ha ez nem elég meggyőző, akkor talán az, hogy egy gyümölcs, amely úgy néz ki mint az emberi agy, csak jó kell legyen...
Egyél belőle: naponta fél maréknyit. 


Teljes, illetve teljes kiőrlésű gabonák: Ezek a gabonafélék magas rosttartalommal, E-vitaminnal járulnak hozzá a szív és érrendszer egészségéért, melynek funkciója a vér áramlásának fenntartása az egész testben. Ezen túlmenően a rostok segítenek szabályozni a glükóz beáramlását a vérbe. A glükóz az agysejtek (ahogy minden más sejtnek is) fő üzemanyagforrása, ezért fontos a glükóz-szintet folyamatosan egy bizonyos szinten tartani a szervezetünkben, hogy megfelelő teljesítményt tudjon produkálni az elménk nap mint nap.
Egyél belőle: naponta.


Sovány marha hús: Nagyon gazdag B12 vitaminban, vasban és cinkben, az egyik legjobb táplálék amit az elméd kaphat. A vitaminok és ásványi anyagok, melyek megtalálhatóak a húsban bizonyítottan segítik az agyat egészséges működésében. Fontos tudni, hogy a vashiány befolyásolhatja a mentális teljesítményt.
Egyél belőle: hetente 2x.


Joghurt és tej: A D-vitamin fontos szerepet játszik az agyfejlődésében és a működésében, ahogy számos más testi funkcióban is. D-vitaminban gazdag táplálék a tej és a joghurt. Amerikai táplálkozási szakértők napi 1000 NE-nyi (nemzetközi egység) D-vitamint bevitelét javasolják. Egy csésze jó minőségű tej vagy joghurt kb. 100 NE D-vitamint tartalmaz.
Egyél belőle: naponta. 


Víz: Igyál bőven vizet! Az agy térfogatának kb. háromnegyede víz, ezért nagyon fontos, hogy hidratáld, így segíted az elmédet, hogy folyamatosan a csúcson teljesítsen.
Fogyaszd: 30ml/testtömeg kg.  

Forrás: Internet