SZTIVIA - JÁZMINPAKÓCA
Az édes íz szeretete egy ősi, velünk született tulajdonságunk, ami
azonban modern életünkben - amikor már nem csak a méz, vagy gyümölcsök
fogyasztásával élvezhetjük ezt, és a létfenntartáshoz szükséges mozgás
mennyisége sem jelentős - nehézségeket is okozhat.
Édes ízt édesítőszerek alkalmazása nélkül elsősorban az étrendünkben
előforduló egyszerű szénhidrátok fogyasztásakor tapasztalunk. Attól
függően, hogy egy vagy két cukormolekulából áll, a szénhidrátokat
monoszacharidoknak (szőlőcukor=glükóz, gyümölcscukor=fruktóz) vagy
diszacharidoknak hívjuk. (ilyen az asztali cukor=szacharóz vagy a tejben
lévő tejcukor, a laktóz). Az emészthető összetett szénhidrátok is
cukoregységekből épülnek fel, amelyek fokozatosan felszabadulva az
egyszerű szénhidrátoknál lassabban emelhetik vércukorszintet. A vércukor
szőlőcukor, ennek koncentrációját testünk bonyolult hormonális
mechanizmusok segítségével tartja az egészségesnek számító értékek
között. Az egyszerű szénhidrátok típusuktól függően ezt nehezíthetik meg
– azoknál, amelyek lassabban alakíthatóak szőlőcukorrá a gyors
vércukorszint-emelés nem jelentkezik. A vércukorszint emelő hatást jelzi
a glikémiás index.
Mi is az a glikémiás index?
Az emészthető szénhidrátok megemelik a vércukorszintet, amit azután a
hasznosításhoz szükséges inzulin hormon juttat a sejtekbe. A gyorsan
magasba szökő vércukorszint hirtelen és magas inzulinszint-emelkedéssel
jár. A magas inzulinszint kevéssé aktív életmódot folytató embereknél
valószínűleg elősegítheti az elhízás kialakulását is. A
vércukorszint-emelkedést az inzulin hatására vércukorszint-csökkenés
követi egészséges emberben.
A szénhidrátokat vércukorszint-emelő tulajdonságuk szerint egy 100
pontos skálán (glikémiás index) osztályozhatjuk aszerint, hogy 50 g
szőlőcukorhoz képest azonos mennyiségben fogyasztva milyen mértékben
emelik a vércukorszintet. Azok a szénhidrátok, amelyek az emésztés
folyamata során lassabban szívódnak fel – tehát az összetett
szénhidrátok – vagy lassabban kerülnek lebontásra – amelyeket testünknek
szőlőcukorrá kell alakítania (pl. gyümölcscukor) – alacsonyabb
glikémiás indexűek. A cukoralkoholok (például szorbit, mannit) lassan
feldolgozhatóak, így vércukorszint-emelő hatásuk is alacsony, azonban
több-kevesebb energiát szolgáltatnak, mint a többi szénhidrát. Ezeknél
vegyülettől és mennyiségtől függően hasmenés is jelentkezhet kedvezőtlen
hatásként.

A sztívia hatása a vércukorszintre
Az utóbbi évek híres természetes édesítőszere a sztevia, más néven
édesfű vagy jázminpakóca (Stevia rebaudiana). A sztívia, hasonlóan az
édesgyökér kivonathoz, energiamentes, a cukornál kb. 250-300-szor
édesebb.
Természetes eredetű édesítőszerként jelenleg a sztevia (Stevia
rebaudiana) hatóanyagainak az alkalmazása a legnépszerűbb, mivel
energiát nem nyújt a szervezetnek, fő hatóanyagai (szteviozid,
rebaudiozid A) pedig a kutatások szerint az emberi bélből igen kis
mértékben kerülnek felszívódásra (metabolitjuk valamivel nagyobb
arányban), szervezetünk működését nem befolyásolja számottevően.
Hatóanyagai bizonyos adatok szerint nagyobb mennyiségben a magas
vérnyomást mérsékelni képesek és 2-es típusú cukorbetegségben a
vércukorszintet is csökkenthetik. Ezekhez a farmakológiai hatásokhoz
azonban az édesítéshez engedélyezettnél nagyobb mennyiségek szükségesek,
ezért helyes használatnál nem ismertek kölcsönhatások a
sztevia-hatóanyagok és diabétesz- vagy vérnyomásra ható kezelések,
gyógyszerek között. Normál, engedélyezett mennyiségekben fogyasztva
nincs kimutatható káros hatása testünkre a felügyelő szervek álláspontja
szerint, ahogyan gyógyhatása sincs. Annak érdekében, hogy semmilyen
kétség ne merülhessen fel, javasoljuk, hogy cukorbetegség vagy magas
vérnyomás fennállásakor sztívia fogyasztása előtt orvosunkkal,
dietetikusunkkal konzultáljunk. Szteviol glikozidokkal édesítve
alacsonyabb glikémiás indexű és energiatartalmú ételeket készíthetünk,
ezzel is hozzájárulva az egészségesebb életmód kialakításához.
A „Stevia rebaudiana” otthon a cukor helyettesítésére - ahol a cukor
tömegére és egyéb tulajdonságaira nincs szükség, csak édes ízére - jól
felhasználható, akár főzhető is, mivel körülbelül 200 Cº-ig stabil.
Természetesen előtte meg kell szoknunk a cukortól kissé eltérő, de nem
kellemetlen ízét. A sztívia tehát ígéretes fűszernövény lehet a
jövőben.
Forrás: Internet
A stevia fogyasztás hosszú távú ~ esetleg előnytelen tulajdonságai
A stevia egy kalóriamentes édesítőszer, amivel nagyszerűen éehet helyettesíteni a hagyományos cukrot az ételekben és italokban. A stevia kivonatai a Stevia rebaudinana növényből készülnek, amit gyakran édes levélnek neveznek. Néhány éve több kutatás is igazolta biztonságosságát, így ma már nemcsak étrend-kiegészítőként, hanem édesítőszerként is forgalmazható. Persze tudni kell, hogy mint sok gyógynövénynek, ennek is lehetnek káros hatásai, ha túl nagy mennyiségben vagy túl hosszú időn át alkalmazzuk. Tényleges hosszú távú hatásai még nem ismertek.
Emésztési problémák
A stevia fogyasztás egyik lehetsége mellékhatása lehet - legyen az rövid vagy hosszú távú - az emésztőrendszeri problémák kialakulása. A kivonatok okozhatnak hányingert, gyomorrontást, puffadást. Ilyenkor érdemes abbahagyni a stevia használatát egy időre, majd később újra próbálkozni, kisebb adagokban.
Anyagcsere rendellenességek
A stevia negatívan is befolyásolhatja az anyagcserét. A növény hosszútávon akadályozhatja a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben. Amikor ez bekövetkezik, akkor megváltozik az anyagcsere, változik az energiaszint, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezet.
Kognitív problémák
A stevia hosszútávú használatának egy másik mellékhatása az egyéni észlelés megváltozása. Egyes embereknél a stevia szédüléshez vagy ájuláshoz is vezethet. A tünetek észlelése után szintén érdemes egy kis ideig megszüntetni a stevia használatát.
Forrás: Internet
A stevia fogyasztás hosszú távú ~ esetleg előnytelen tulajdonságai
A stevia egy kalóriamentes édesítőszer, amivel nagyszerűen éehet helyettesíteni a hagyományos cukrot az ételekben és italokban. A stevia kivonatai a Stevia rebaudinana növényből készülnek, amit gyakran édes levélnek neveznek. Néhány éve több kutatás is igazolta biztonságosságát, így ma már nemcsak étrend-kiegészítőként, hanem édesítőszerként is forgalmazható. Persze tudni kell, hogy mint sok gyógynövénynek, ennek is lehetnek káros hatásai, ha túl nagy mennyiségben vagy túl hosszú időn át alkalmazzuk. Tényleges hosszú távú hatásai még nem ismertek.
Emésztési problémák
A stevia fogyasztás egyik lehetsége mellékhatása lehet - legyen az rövid vagy hosszú távú - az emésztőrendszeri problémák kialakulása. A kivonatok okozhatnak hányingert, gyomorrontást, puffadást. Ilyenkor érdemes abbahagyni a stevia használatát egy időre, majd később újra próbálkozni, kisebb adagokban.
Anyagcsere rendellenességek
A stevia negatívan is befolyásolhatja az anyagcserét. A növény hosszútávon akadályozhatja a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben. Amikor ez bekövetkezik, akkor megváltozik az anyagcsere, változik az energiaszint, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezet.
Kognitív problémák
A stevia hosszútávú használatának egy másik mellékhatása az egyéni észlelés megváltozása. Egyes embereknél a stevia szédüléshez vagy ájuláshoz is vezethet. A tünetek észlelése után szintén érdemes egy kis ideig megszüntetni a stevia használatát.
Forrás: Internet