MI KERÜLJÖN A TÁNYÉRUNKBA?

Nagyon sokféle táplálkozási szempontrendszer létezik, így nem könnyű 'eligazodni', hogy melyik táplálkozási rendszer alkalmas
a egyéni táplálkozásunk kialakítására.
Az előzőekben már meghatároztuk az ideális összetételt.
~ 25% fehérje - növényi és állati eredetű fehérjék, melyek sejtépítő hatásúak, főként a fizikai teljesítményt növeli és a növekedést
~ 45% szénhidrát - zöldség és gyümölcs, melyek energia források az agynak és az izmoknak, főként szellemi teljesítményt fokoznak
~   5% esszenciális zsírok, olajok ~ fontosak a szervezet biokémiai folyamatai szempontjából
~ 15% rostok - az egészséges emésztés szempontjából fontosak

Ám a személyes anyagcsere alkatok mégis különböző összetételeket igényelnek.
~ egyensúlyi alkatú anyagcsere típus, ahol a fehérje és szénhidrátok bevitelének aránya 'irodalmi'
~ fehérje típus, ahol a táplálkozásban a fehérjék bevitele nagyobb arányú
~ szénhidrát típus, ahol a táplálkozásban a szénhidrátok aránya a jelentősebb

 Egyensúlyi alkat


Az egyensúlyi táplálkozás a fehérjék és szénhidrátok ideális aránya a tápanyagok bevitele kapcsán.
Az egyensúlyi táplálkozás az alkatnak - évszaknak - napszaknak megfelelő táplálkozás, tápanyag egyensúly.
A főétkezések legalább 4 óránként ajánlott, a két étkezés között nem 'nassolnak' és legfeljebb gyümölcsöt fogyasztanak.
A szervezet kémiai egyensúlya így fennmarad, hiszen a fehérjék
a szervezet savasságát, míg a szénhidrátok a szervezet lúgos kémhatását biztosítja.
A sav - bázis arány egészségesen 25-75%.
Az egészséges szervezet, amely mentes a toxikus terheltségtől,
az étel allergiáktól  és a Candida fertőzöttségtől természetesen igényli az egészséges tápanyagokat.

Hallgassunk hát szervezetünk igényeire!

 Szénhidrát alkat 


A szénhidrát alkat főként zöldség és gyümölcs igénnyel bír, kedveli a tésztákat és a gabona neműket.
Táplálkozási igénye ritka, maximum 4 óránként éhezik meg és akkor is szénhidrátokat fogyaszt.
A szénhidrátok főként az agy és az izmok szükséges energiáit biztosítják, így a szellemi munkához - tanulás - fontos, de az izommunkához is energiát és ásványi anyagot biztosít.
Káros minőségben a szénhidrátokat gyorsan bomló szénhidrátokkal elégíti ki, lisztes és cukros ételeket fogyasztana, cukros üdítőket és tejes kávét fogyasztana és csokoládét.
Sajnálatosan ezek gyakran a Candida fertőzés jeleként is felfoghatók, ám a a Candida másik 'tünete, a gyakori éhségérzet, akár másfél óránként is 'megéhezik'.

'Mutasd a tányérod, megmondok ki vagy!'

Fehérje alkat 


A fehérje alkat főként állati és növényi eredetű fehérjéket igényel.
Állati eredetű fehérjék a halak és húsok, valamint a tejtermékek.
Növényi eredetű fehérjék a hüvelyesek és gabonaneműk.
A táplálkozási ritmusa 2 óránként igényli a táplálkozást, ami legfőképpen fehérje.

Mivel a fehérjék túlzott bevitele a kémiai egyensúlyt savas irányba tolja el, nagyon fontos, hogy átgondolt legyen, és ne okozzon elsavasodást és ennek kapcsán gyulladásos valamint degeneratív betegségeket, valamint allergiás problémákat.
Sok esetben nem kapcsolják össze a tünetekkel a fehérje túlsúlyt.

Felelevenítvén az allergiás tüneteket:
~ légúti allergia: hurut, köhögés, asztma
~ emésztőrendszerei allergia: puffadás, hasmenés, székrekedés
~ bőrtünetek: viszketés, ekcéma, bőrgyulladások
~ idegrendszeri tünetek: alvászavar, viselkedési zavar, migrén
~ vérképzőszervi: anémia, fáradtságérzet

Legfontosabb az egyensúly és a 'tudatosság'!