Nyári idény zöldségek - Zöldbab


 Zöldbab

Történelem
Valamennyi babféle közös „anyja" egy Peruban őshonos növény. A vándorló indián törzsek segítségével jutott el Dél- és Közép-Amerikába. Sokféle változatban több mint hétezer éve termesztik Peruban és Mexikóban. A bab eleme volt a „három nővér"-ként ismert ősi növénytermesztési rendszernek: a bab, a kukorica és a tök egymás fejlődését és védelmét biztosító hármasának.
Az amerikai földrészről a felfedezők hozták el Európába, majd spanyol és portugál kereskedők révén jutott el a világ többi részébe. Napjaink legnagyobb zöldbabtermesztő országa Kína, Spanyolország és Franciaország.
A babok változatosságát mi sem bizonyítja jobban, mint a konyhaművészet érdekessége: a 15-babos leves, amely valóban 15-féle babot tartalmaz. A bejegyzett babfajták száma azonban ennél jóval több: csak az Egyesült Államokban több mint négyezer fajtát tartanak nyilván.

A zöldbab étrendi hatásai
Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.
Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.
Vastartalma segíti testünk energiaellátását. A vas hasznosítását elősegíti a réz, amelyből a zöldbabbal szintén megfelelő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe.

Hogyan vásároljunk és tároljunk zsenge babot?
Zöldbab: fényes felszínű, élénk színű, nyomásnak ellenálló babot válasszunk. A tompa fényű, bágyadt hüvelyek régebbi szedésre utalnak. Néhány kicsiny barnás folt elfogadható; vizenyős, szabálytalan kiterjedésű, barnás-sárgás foltok a rothadás jelei.
Fejtősbab: a zacskóba csomagolt babot figyelemmel forgassuk át, ne válasszunk olyat, amelyben a szemek töppedtek vagy penészesek.
A babot mosás nélkül, laza nejlonzacskóban két-három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Tárolás alatt számítanunk kell szálkásodásra és a magas víztartalom miatt penészedésre is.

A zöldbab a konyhában
Felhasználás előtt a zöldbabhüvelyek két végét levágjuk vagy lecsípjük.
A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani. A zöldbabot általában zsiradékon, kevés vízben pároljuk, és tovább hasznosítjuk, esetleg levesben főzzük meg. A fejtett bab gyakran kerül salátába, levesbe, gabona alapú kásákba.
A zöldbab íze kedvezően találkozik a gombáéval, de illik halakhoz és burgonyához, főtt marhahúshoz is. Pároltan köretként kínálhatjuk: pirított mandulával megszórva. Sült paprikacsíkokkal, fokhagymával kiegészítve finom olíva olajas salátát készíthetünk.




Zöldbabsaláta
Hozzávalók: 60 dkg zöldbab, 2 nagy fej hagyma, 2 db paradicsom, 10 dkg trappista sajt, 15 dkg sonka, 4 ek almaecet, 8 ek növényi olaj, só, bors, kevés víz
A zöldbabot feldaraboljuk, majd megfőzzük. Főzés után hideg vízzel lehűtjük és lecsöpögtetjük. A hagymát, paradicsomot, sajtot, sonkát kockákra vágjuk és hozzáadjuk a zöldbabhoz. Az almaecetet az olajjal, sóval, borssal és kevés vízzel elkeverjük, majd ráöntjük a zöldbabra. Kézzel jól összekeverjük az egészet, majd egy órát érni hagyjuk az ízeket, de közben gyakran kevergetjük. Pirítóssal nagyon finom.

Könnyű rakott zöldbab
Hozzávalók: 80 dkg zöldbab, 4 főtt tojás, felszeletelve, 20 dkg sonka felkockázva, 1 nagy pohár tejföl, só, bors, olívaolaj, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem
A zöldbabot feldaraboljuk és megfőzzük. A főzővízbe beletesszük a hagymát és a fokhagymát is. Egy hosszúkás tál vagy tepsi alját meglocsoljuk olívaolajjal, rászedjük a megfőtt zöldbab harmadát. Rászórjuk a sonka felét, rátesszük a tojások felét, és meglocsoljuk a sóval, borssal, petrezselyemmel összekevert tejföllel. Utána teszünk még egy réteg zöldbabot, sonkát, tojást, majd még egy réteg zöldbabot. A tetejét vastagon meglocsoljuk a tejföllel. 200 fokon kb. 20-30 percig sütjük.

Zöldbabos spagetti pestóval
Hozzávalók: A pestóhoz: 10 dkg bazsalikomlevél, 2 fokhagymagerezd, 1,5 dl olívaolaj, 5 dkg reszelt parmezán, 3 evőkanál tejszín, 35 dkg burgonya, 20 dkg vékony, fiatal zöldbab, egészben, 40 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti, só, feketebors
A pestóhoz valókat turmixképben simára keverjük. A meghámozott, vékony csíkokra vágott burgonyát megfőzzük sós vízben, a zöldbabot megtisztítjuk és szintén megfőzzük, a spagettit szintén. Mindent leszűrünk és száradni hagyjuk. Serpenyőben egy csepp olívaolajat forrósítunk, összekeverjük benne az alapanyagokat, a pestót is, majd tálalás előtt parmezánt és frissen őrölt fekete borsot teszünk rá.