VITAMINOK
A - vitamin
Zsíban oldódó!
Mire jó?:
Szükséges a
növekedéshez, illetve a bőr, a fogazat és a csontozat épen tartásához. Fontos a
szem számára a szürkülethez való alkalmazkodásban.
Miben található?:
Máj, vese,
tojássárgája, vaj, tej, tejtermék, sötétzöld (pl.: spenót) vagy mélysárga
zöldségek és gyümölcsök.
A vitamin érdekességek:
"Az A-vitaminról kimutatták, hogy számos
immunfolyamatban jelentős szerepet vállal, így többek között a tumorellenes
aktivitás kiváltásában. A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90 százaléka,
előanyagainak a karotinoknak 20-50 százaléka szívódik fel."
A rákbetegeknél
javulást lehet elérni nagy adag Avitaminnal,
amik biztonsággal adhatók (bizonyítottan).
A vitamin részletesen:
Az A vitamin a névsor szerinti első
zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy
retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett
provitaminokból - a szervezetben is
képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek,
melyek közül is a legaktívabb a béta-karotin, amely sárgarépában,
sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén,
változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná
alakulni. A béta-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.
Mihez kell az A vitamin?:
- Látás folyamatai.
- A bőr és egyéb szövetek épsége.
- A zavartalan növekedéshez.
- A csontok egészséges fejlődéséhez.
- Immunfolyamatok, védekezés különböző fertőzések ellen.
- Nyálkahártya épsége.
- Gyulladásos tünetek csökkentése.
Mennyi szükséges az A vitaminból?:
Az A vitamin szükségletét mikrogrammban (µg)
mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy
angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő
1 µg retinollal, 6 µg béta-karotinnal, vagy 12 µg egyéb karotinnal.
Az RDA (Javasolt
Napi Mennyiség) 5000 NE. Viszont újabb kutatások szerint az 5000 - 10000 NE
javallott.
A táplálékkal bevitt
A-vitamin 70-90%-a, a karotinok
20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges
zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E vitaminis kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A vitamin hasznosulását.
Miben található A vitamin?:
Legjobb A vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a
máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a
sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika,
általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A
paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a
likopin nem bomlik A vitaminra.
Hiányállapotok az A kapcsán:
A vitamin hiányában a következő tünetek
léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem
fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb
hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott
hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.
Túladagolás az A vitamin kapcsán:
Az A vitamin túladagolása ritka, főleg
vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező
tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi
fájdalmak. A béta-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon
sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.
Mi is a Béta-karotin?:
A béta-karotin adja
a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a
tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek
névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja
(más néven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol)
képződik, amit a szevezet hasznosítani tud. A karotinoidokat már a XIX.
században sikerült elkülöníteni és az 1950-es évek óta állítják elő őket
élelmiszer színezékek előállítására.
Miben található A vitamin?:
Sárgarépában - vágja
rá mindenki. Igen, ott is, de szinte minden színes zöldségben. Főleg a sárga
vagy piros színűekben, de az említetteken túl előfordulnak a falevelekben is.
Ezekben a zöld színű klorofill azonban eltakarja a jellegzetes sárga színt, amely
azonban megjelenik ősszel, amikor a klorofill elbomlik.
Néhány zöldségféle béta-karotin
tartalma:
- sárgarépa: 6.6 mg
- spenót: 4.9 mg
- brokkoli: 1.5 mg
- mangó: 2.9 mg
- őszibarack: 0.5 mg
- sárgadinnye: 2.0 mg
Mi a szerepe az A vitaminnak?:
Az A vitamin, illetve előanyaga (provitaminja), a
bétakarotin a legfontosabb bőrvédő hatásúvitamin.
Serkenti a sejtek pigment-képződését, ezáltal elősegíti a bőr egyenletes
barnulását, és nem utolsósorban meggátolja a napfény ultraibolya sugarainak
károsító hatását.
"Aki sok répát
eszik, jól tud majd fütyülni" - mondják sokan. Ez is igaz, de a
béta-karotin nagy előnye nemcsak erre korlátozódik. Az A vitamin legfontosabb forrása, hiszen a
szervezet ezt a vitamint tudja előállítani belőle, és felesleg esetén
elraktározódik. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít
elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából,
de mivel zsírban oldódik, túladagolása - és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik - mérgező lehet, így
biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása. Az A vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A
szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és
színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy
sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. A fejlődő
világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A vitamin-hiány. A karotinoidok antioxidánsként
viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Egyes
kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-,
gyomor-, vastagbéldaganatok száma. A béta-karotint margarinok, vajak, jégkrémek
és üdítőitalok színezésére használják. Előnye más színezékekkel szemben, hogy
szervezetbarát.
Kutatási eredmények az A vitaminról:
Felmérések szerint a
karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát
és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin a
szürke hályog megelőzésében játszik szerepet. Egyes vizsgálatok szerint azoknál
a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és
zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések - különösen a tüdőrák aránya. Az
étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a
hámeredetű - tüdő, bőr, méhnyak, légutak, gyomor-, vastagbél - daganatok
számát. Amerikai kutatók több embercsoportot vizsgáltak. Azoknál, akiknek
vérében a legalacsonyabb karotinszintet mérték, négyszer nagyobb volt a
valószínűsége a tüdőrák kialakulásának, mint a többieknél, pedig a két csoport
között mindössze napi egy sárgarépa béta-karotintartalma volt a különbség! Egy
másik kísérletben kétezer emberen 19 éven át követték a táplálkozási szokások
és a tüdőrák összefüggését. A 30 éve dohányzó férfiaknál, akik átlag a
legkevesebb béta-karotint ették, szemben a legtöbbet fogyasztókkal, nyolcszor
nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye. A már több éve nem dohányzó
embereknél is hasonló eredményt találtak. A magas karotintartalmú táplálkozás a
hasnyálmirigy -, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata-, a húgyhólyagrák ritkább
előfordulásával is összefüggésbe hozható.
Napi A vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
420 µg az A
vitamin
|
fél és 1 év
között:
|
400 µg az A
vitamin
|
1 és 3 év között:
|
400 µg az A
vitamin
|
4 és 6 év között:
|
500 µg az A
vitamin
|
7 és 10 év között:
|
700 µg az A
vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
800 µg az A
vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
800 µg az A
vitamin
|
felnőtt korban:
|
800 µg az A
vitamin
|
terhesség alatt:
|
1000 µg az A
vitamin
|
szoptatás idején:
|
1300 µg az A
vitamin
|
Férfiak számára:
11 és 14 év
között:
|
1000 µg az A
vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
1000 µg az A
vitamin
|
felnőtt korban:
|
1000 µg az A
vitamin
|
B1 vitamin-tiamin
Vízben oldódó!
Mire jó?:
Más néven Tiamin:
segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az
idegrendszer épen tartásához.
Miben található?:
Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja,
teljes kiőrlésű gabona, sötétzöld leveleű zöldségek, burgonya, az élesztő, a
teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a
dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj, tojás.
Jó tudni:
A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor
hallhatjuk thiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól
oldódik. Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, sokszor éppen
ezért a szénhidrátbevitel függvényében adják meg a szükségletét (felnőtteknél
0,125 mg/1000 kJoule, legalább 1 mg B1-vitamin/nap).
A B1-vitamint erkölcsi (morális) vitaminnak is
nevezik, az idegrendszerre és a szellemi viselkedésmódra gyakorolt hatása
miatt. Tanulás és fokozott szellemi terhelés esetén kifejezetten javasoljuk.
Mihez szükséges a B1 vitamin?
- Szénhidrát anyagcsere.
- Főbb energiaszolgáltató folyamatok.
- Idegek működése.
- Az idegrendszer energiaellátása.
- Szívműködés.
Mennyi szükséges a B1 vitaminból?
Mint azt már előbb
említettük, főleg a szénhidrátbevitel mennyisége szabja meg a B1-vitaminszükségletét, nagyobb
szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek
kellene társulnia. Időskorban rosszabb a B1-vitamin kihasználása. Azoknak, akik
dohányoznak, alkoholt vagy túlzottan sok cukrot fogyasztanak, fogamzásgátló
tablettát szednek, fokozott szükségük van erre a vitaminra. Néhány élelmiszerben olyan anyagokat találunk, amely
a tiaminszükségletet növelik, ilyenek a gombák, kelbimbó, feketeribizli.
Az RDA (Javasolt
Napi Mennyiség) 1,1-1,5 mg, ami lényegesen szemben áll azokkal a kutatásokkal,
ami meghatározza, hogy 50 mg-ra van szükségünk naponta!
Miben található meg a B1 vitamin?
Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az
élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a
hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.
Hiányállapotok a B1 vitamin kapcsán:
B1-vitamin hiányában
károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi
működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel járó,
akár halálos kimenetelű betegség).
Napi B1-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
0,3 mg B1 vitamin
|
fél és 1 év
között:
|
0,3 mg B1 vitamin
|
1és 3 év között:
|
0,5 mg B1 vitamin
|
4 és 6 év között:
|
0,7 mg B1 vitamin
|
7 és 10 év között:
|
0,8 mg B1 vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
0,9 mg B1 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
0,9 mg B1 vitamin
|
felnőtt korban:
|
0,9 mg B1 vitamin
|
terhesség alatt:
|
1,0 mg B1 vitamin
|
szoptatás idején:
|
1,0 mg B1 vitamin
|
Férfiak számára:
11 és 14 év
között:
|
1,0 mg B1 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
1,1 mg B1 vitamin
|
felnőtt korban:
|
1,1 mg vitamin
|
Miben mennyi B1 vitamin található?
Köles:
|
430 µg/100 g B1
vitamin
|
Búzacsíra:
|
1350 µg/100 g B1
vitamin
|
Korpa:
|
650 µg/100 g B1
vitamin
|
Földimogyoró:
|
300 µg/100 g B1
vitamin
|
B2 vitamin
Vízben oldódó!
Mire jó?:
Más néven
Riboflavin: segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az
idegrendszer épen tartásához.
Miben található?:
Más néven
Riboflavin: hús, tej, sajt, élesztő, zöldségek, főzelékfélék, cereáliák.
Jó tudni:
A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin
névvel is illetik. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az
aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a
szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be
fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint,
ezért hiányállapotai is ritka. Szintén előfordulhat, hogy egy hosszantartó
úgynevezett szélesspektrumú antibiotikumokkal végzett kezelés miatt hiány lép
fel belőle. Bizonyos mértékig a B2-vitamin bevitele
is arányos az energia-felvétellel, bár nem annyira kifejezetten, mint a B1-vitaminnál.
Jó hatással van a
növekedésre, egészséges tőle a bőr, a köröm, a haj, javítja a látást, mérsékli
a szem kifáradását. Elősegíti a pállott száj, ajkak és nyelv gyógyulását.
- A zsírsavak lebontása.
- A szénhidrátok anyagcseréje.
- Szöveti légzés.
- Méregtelenítés.
- Nyálkahártyák épsége.
Mennyi szükséges a B2 vitaminból?
1,3-1,8 mg az RDA
(Javasolt Napi Mennyiség), ami nagyon kevés, hiszen a szervezetünknek újabb
kutatások szerint napi 50 mg kell! Időskorban sajnos a B2-vitamin hasznosulása is romlik.
Miben található meg a B2 vitamin?
Legjobb B2-vitamin forrásaink a tej és tejtermékek,
a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék.
Hiányállapotok a B2 vitamin kapcsán
B2-vitamin hiányában bőr- és
nyálkahártyatünetek mutatkoznak, az ajkak és a szájzug berepedezik,
pikkelyesedik.
Napi B2-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
0,4 mg B2 vitamin
|
fél és 1 év
között:
|
0,4 mg B2 vitamin
|
1 és és 3 év
között:
|
0,8 mg B2 vitamin
|
4 és 6 év között:
|
1 mg B2 vitamin
|
7 és 10 év között:
|
1,2 mg B2 vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
1,2 mg B2 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
1,3 mg B2 vitamin
|
felnőtt korban:
|
1,3 mg B2 vitamin
|
terhesség alatt:
|
1,6 mg B2 vitamin
|
szoptatás idején:
|
1,7 mg B2 vitamin
|
Férfiak számára:
11 és 14 év
között:
|
1,4 mg B2 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
1,6 mg B2 vitamin
|
felnőtt korban:
|
1,6 mg B2 vitamin
|
Miben mennyi B2 vitamin található?
Brie:
|
600 µg/100 g B2
vitamin
|
Cheddar:
|
500 µg/100 g B2
vitamin
|
Tojássárga:
|
320 µg/100 g B2
vitamin
|
Parmezán:
|
200 µg/100 g B2
vitamin
|
Mandula:
|
200 µg/100 g B2
vitamin
|
B3 vitamin- Niacin
Vizben oldódó!
Mire jó?:
Segíti az
energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen
tartásához.
Miben található?:
Hús, máj, hal,
tojás, élesztő, száraz hüvelyesek (sárgaborsó, lencse, szárazbab).
Jó tudni:
A niacin vízben
oldódó vitamin, régebben
PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele
nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti
oxido-reduktív folyamatokban vesz részt. Szintén képes a szervezetben képződni,
a triptofán nevű aminosavból.
Segíti az
idegrendszer működését, elősegíti a nyugodt alvást, javítja a hangulatot. A
maximális krómfelvételhez szükséges. A niacin formája véd a sugárzástól,
méregtelenítő hatású.
Mihez szükséges a B3 vitamin?
- Kémiai reakciók.
- A szénhidrátok anyagcseréje.
- Fehérje-anyagcsere.
- Zsíranyagcsere.
Mennyi szükséges a B3 vitaminból?
Szintén alkalmazzák
a tápanyagbeviteltől függő meghatározást is, hiszen az anyagcsere fontos
szereplője. Az RDA (Javasolt Napi Mennyiség) 15-20 mg, bár újabb kutatások
kimutatják, hogy a szervezetünknek 50 mg-ra van szüksége naponta.
Miben található meg a B3 vitamin?
Legjobb
niacinforrásaink a hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek,
zöldségfélék és a barna kenyér.
Hiányállapotok a B3 vitamin kapcsán
Niacin hiányában a
pellagra nevű betegség fejlődhet ki, amely bőrártalmakkal, a nyelv
gyulladásával, rendellenes bélrendszeri és idegrendszeri működéssel jár.
Napi B3-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
5 mg B3 vitamin
|
fél és 1 év közöt:
|
5 mg B3 vitamin
|
1 és 3 év közöt:
|
9 mg B3 vitamin
|
4 és 6 év közöt:
|
11 mg B3 vitamin
|
7 és 10 év közöt:
|
13 mg B3 vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év közöt:
|
14 mg B3 vitamin
|
15 és 18 év közöt:
|
14 mg B3 vitamin
|
felnőtt korban:
|
14 mg B3 vitamin
|
terhesség alatt:
|
16 mg B3 vitamin
|
szoptatás idején:
|
16 mg B3 vitamin
|
Férfiak:
11 és 14 év közöt:
|
15 mg B3 vitamin
|
15 és 18 év közöt:
|
18 mg B3 vitamin
|
felnőtt korban:
|
18 mg B3 vitamin
|
B4 vitamin-folát, folsav
Vízben oldódó!
Mire jó?:
Szükséges
ayagcserefolyamatokhoz, vérképzéshez (fehér- és vörösvértestek képzéséhez), az
emésztőrendszer és a száj nyálkahártyájának épségéhez.
Miben található?:
Természetes
folsavforrások a sötétzöld, leveles zöldségfélék pl: spenót, brokkoli.
Egyes gyümölcsök:
főleg citrusfélék, déligyümölcsök.
A hüvelyesek: bab,
borsó.
Továbbá: búzacsíra,
élesztő, tojássárgája.
A zöldségeket
lehetőleg rövid ideig párolva vagy nyersen fogyasszuk.
Jó tudni:
A folsav vízben
oldódó vitamin. Régebbi
szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. Nagyon fontos szerepe van a
szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai
szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak
folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak
mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.
Fokozza a
tejképződést, véd a bélparaziták és az ételmérgezések ellen, fájdalomcsillapító
hatású, legyengült állapotban fokozza az étvágyat.
Mihez szükséges a B4 vitamin?
- A fehérvérsejtek képzéséhez.
- A vörösvértestek képzéséhez.
- A vérlemezkék képzéséhez.
- Az aminosavak anyagcseréjéhez.
- A nukleinsavak anyagcseréjéhez.
- A gyomor-bélrendszer épségéhez.
- A szájnyálkahártya épségéhez.
További tapasztalatok a B4 vitamin kapcsán
- Kutatások szerint a nők szívinfarktus kockázata 42 százalékkal csökkenthető napi 400 µg folsav és 2-10 mg B6-vitamin szedésével.
- Születési rendellenességek ellen védelmet nyújt.
- Növeli a tejtermelést.
- Védelmet nyújt bélparaziták és ételmérgezés ellen.
- Mérsékli a homocisztein szintet, csökkentve ezzel a szívbetegségek kockázatát.
- Segít a vérszegénység megelőzésében.
- Segít az egészséges bőr kialakításában.
- Fájdalomcsillapítóként is hat.
- Fontos szerepet játszik a DNA és RNA felépítésében.
- Nélkülözhetetlen a csontvelőben levő vörös vérsejtek felépítésében.
- Segíti az aminosavak anyagcseréjét.
Mennyi szükséges a B4 vitaminból?
Érdekes módon a
mesterséges készítményekből felszívódása jobb, mint a természetes forrásokból.
Ha valakinek jó a folsav-ellátottsága, akkor az elfedheti a B12 vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez
különösen vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes. A túl nagy
folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
A javasolt napi
bevitel 100 µg.
Miben található meg a B4 vitamin?
Legjobb folsav
forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az
élesztő.
Hiányállapotok a B4 vitamin kapcsán
Folsav (B4 vitamin) hiányában a vérsejtek minden
típusának száma csökken (ez a pancytopenia nevű betegség), a vérképben
abnormálisan nagy vörösvértesteket látunk, nyelvgyulladás lép fel,
gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési
rendellenességek léphetnek fel.
B5 vitamin-Pantoténsav
Mire jó?:
Befolyásolja a haj
színét és növekedését, segíti a szervezet energiafelhasználását.
Miben található?:
Hús, belsőségek,
tojás, karfiol, káposzta, gabonafélék héja.
A pantoténsavnak már
a neve is utal előfordulási helyére: a görög eredetű név jelentése: mindenütt
előforduló, tehát arra mutat, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben.
Egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és
feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést. A pantoténsav a koenzim-A nevű
enzim alkotórészeként központi szerepet tölt be a szénhidrát-, a zsír- és a
fehérjeanyag-cserében. A koenzim-A szinte minden anyagcsere-folyamat
kulcsenzime, így a legtöbb létfontosságú anyag előállításában is jelentős
szerepet tölt be. Érdekesség, hogy a panthenolt gyakran alkalmazzák bőrvédő
krémekben, melyekben segít megőrizni a bőr rugalmasságát és puhaságát. Hajápoló
termékekben is alkalmazzák, hogy megóvja a hajat a kémiai és mechanikai
károsodásoktól.
Véd a fáradtság
ellen, csökkenti az antibiotikumok nem kívánatos hatását. Elősegíti a
sebgyógyulást és az ellenanyagok termelődését.
Mihez szükséges a B5 vitamin?
- Koleszterinszintézis.
- Ingerületátvivő anyagok képzése.
- Hemoglobin szintézise.
- Gyógyszerek kiürülése.
Mennyi szükséges a B5 vitaminból?
A pantoténsav
szükségletét nem túl könnyű meghatározni hiszen mint fent is utaltunk rá,
szinte minden élelmiszerben előfordul. Stabil, de a savak (például ecet), a
sütőpor és a hő együttes hatása mégis elindíthatja lebontását.
Újabban javasolt
bevitele naponta 50 mg.
Miben található meg a B5 vitamin?
A legtöbb
élelmiszerben megtalálható, fő forrásaink a máj, az élesztő és
gabonafélék-péksütemények.
Hiányállapotok a B5 vitamin kapcsán
Hiánytünetek
általában csak nagyon egyoldalú, túlságosan sok finomított élelmiszert
tartalmazó étrendnél alakulnak ki hiánytünetei leggyakrabban a bőrön, az
idegrendszerben, illetve az anyagcserében okoznak elváltozásokat. Ezek a
tünetek azonban nem igazán jellemzőek, így csak néha lehetséges a valódi ok
feltárása. Szükségletünk növekedését egyes gyógyszerek szedése, a rendszeres
alkoholfogyasztás és a dohányzás is okozhatja.
Napi B5-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
1,7 mg B5 vitamin
|
fél és 1 év közöt:
|
1,8 mg B5 vitamin
|
1 és 3 év közöt:
|
2,0 mg B5 vitamin
|
4 és 6 év közöt:
|
3,0 mg B5 vitamin
|
7 és 10 év közöt:
|
3,0 mg B5 vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
4 mg B5 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
5 mg B5 vitamin
|
felnőtt korban:
|
4 - 7 mg B5
vitamin
|
terhesség alatt:
|
6 -10 mg B5
vitamin
|
szoptatás idején:
|
7 - 10 mg B5
vitamin
|
Férfiak számára:
11 és 14 év
között:
|
4 mg B5 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
5 mg B5 vitamin
|
felnőtt korban:
|
5 mg B5 vitamin
|
B6 vitamin-(Piridoxin, Piridoxál vagy Piridoxamin)
Mire jó?:
Más néven Piridoxin:
szükséges a növekedéshez, hormonok előállításához, illetve az idegrendszer
működéséhez.
Miben található?:
Más néven Piridoxin:
hús, máj, tojássárgája, kukorica, barna liszt, zöldségek.
Jó tudni:
A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt
neve még a piridoxin is. Három formában létezik, a piridoxin aktívabb formái az
úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék
átalakulásánál van.
Az idegrendszer,
gyomor,- és bélrendszer működéséhez szükséges, hányingercsökkentő. Szerepe van
a rákellenes immunitás kifejlődésében. Csökkenti a zsibbadást, izomgörcsöket.
Mihez szükséges a B6 vitamin?
- Aminosavak és fehérjék anyagcseréje.
- Aminosavak átalakulásai.
- Esszenciális zsírsavak anyagcseréje.
- Az idegrendszer működése.
- Bőrfelület épsége.
Mennyi szükséges a B6 vitaminból?
A B6 vitamin szükséglete elsősorban a
fehérjebeviteltől függ. Aki fogamzásgátlót szed, annak is ajánlott növelni az
adagját.
Az újabban javasolt
napi mennyiség 50 mg.
Miben található meg a B6 vitamin?
Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús,
tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből
készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék.
A B6-vitamin a hatását akkor fejti ki a
legjobban, ha C-vitaminnal, thiaminnal, riboflavinnal, valamint magnéziummal
együtt szedjük.
Hiányállapotok a B6 vitamin kapcsán
B6-vitamin hiányában bőr- és
nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és általános
tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel.
Tapasztalatok a B6 vitamin kapcsán
- Növeli az ellenálló-képességet.
- Nélkülözhetetlen az aminosavak elegyítésében és lebontásában.
- Segíti a szénhidrát és zsír anyagcseréjét.
- Segít ellenanyagok képzésében.
- Segíti a központi idegrendszer működését.
- Természetes hashajtó.
- Segíti az egészséges bőr kialakulását.
- Csökkenti az izomgörcsöt, a kézzsibbadást, hányingert, kézmerevséget.
- Segít a szervezet megfelelő nátrium és foszfor egyensúlyának fenntartásában.
- Segít a vesekő kialakulásának megelőzésében
B7- H vitamin vagy, Biotin
Mire jó?:
Vagy más néven
Biotin: segíti az energiafelhasználást, befolyásolja a koleszterin anyagcserét.
Miben található?:
Más néven Biotin:
belsőségek, máj, vese, tojássárgája, élesztő.
Jó tudni:
A biotin vízben
oldódó vitamin, legalább ennyire
elterjed elnevezése a H-vitamin is.
Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az
anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel.
Tulajdonképpen ez a vitamin is
termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz
meghatározni.
Hozzásegít az
erősebb, egészségesebb körmökhöz, hajhoz (hiánya hajhullást okozhat). A sejtek
inzulinérzékenységét növeli, ezért cukorbetegségben előnyös lehet orvosi
kontroll melletti használata. A cukorbetegség következtében fellépő
idegkárosodás ellen is védelmet adhat.
Mihez szükséges a B7 vitamin?
- Fehérje-anyagcsere.
- Szénhidrát-anyagcsere.
- Aminosav-anyagcsere.
- Koleszterin-anyagcsere.
Mennyi szükséges a B7 vitaminból?
A Biotin (B7 vitamin) szintén rosszul szívódik fel az
emberi szervezetben: mintegy fele hasznosul csak annak a mennyiségnek, amit a
táplálkozásunkkal veszünk fel. Érdekes és fontos dolog, hogy a tojásfehérjében
olyan anyagok találhatóak, melyek a biotin felszívódását rontják. A
hiányállapothoz vezető jelenség már akkor is fellép, ha a napi fehérjebevitel
megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik.
Újabban ajánlott
mennyiség, amire szükségünk van naponta: 50 µg.
Miben található meg a B7 vitamin?
Legjobb
biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió-
és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint,
de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a
húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.
Hiányállapotok a B7 vitamin kapcsán
Biotin hiányában bőr
és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet
kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság,
étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinszint-emelkedés.
B8 vitamin- Kolin
A B-komlex tagja,
lipotróp (zsírokat emulgeáló) hatású. Az inozitonnal (a B-komplex egy másik
tagjával) együtt elősegíti a zsírok és a koleszterin felhasználását a
szervezetben. Egyike azon kevés anyagoknak, amelyek át tudnak hatolni a vér-agy
gáton, amely többek között megvédi az agyat a napi étrend változásainak
hatásaitól. Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy, az emlékezést segítő
vegyület képződik belőle.
Milyen hatásai vannak a B8 vitaminnak?
- Segíti a koleszterin szintézis szabályozását.
- Megkönnyíti az idegimpulzusok haladását, különösen azokéit, amelyeket az agy emlékezés folyamatában felhasznál.
- Segít leküzdeni az időskori emlékezésvesztést (napi 1-5 g-os adagokban).
- A májban segít a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében.
- Nyugtató hatást fejt ki.
- Támogatja az Alzheimer-kór kezelését.
Mennyi szükséges belőle a B8 vitaminból?
Az ajánlott napi
felvétele 50 mg, újabb kutatások szerint.
Hiányállapotok a B8 vitamin kapcsán
A máj cirrhosisa és
zsíros elfajulása, az artériák megkeményedése és Alzheimer-kór.
Ellenségei: víz,
szulfa-gyógyszerek, ösztrogének, ételtartósítási eljárások, alkohol.
B9 vitamin-inozitol,
folsav
Az Inozitol, vagy
Folsav egy B-vitaminfajta, melynek egyes
kutatók olyan hatást tulajdonítanak, mint egy nyugtatószernek. Vannak, akik
szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől,
esetleg a magas vérnyomást is csökkenti. Aktív formája, a foszfatidil-inozitol
szabályozza a sejtmembránok működését és hozzájárul azok épségéhez, továbbá
szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli
transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból,
hétköznapi nevén szőlőcukorból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben
tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék, innen erős leterheltség mellett
felhasználásra kerül.
Mihez szükséges a B9 vitamin?
- Az agy működéséhez.
- A vese működéséhez.
- A pajzsmirigy működéséhez.
- A köztiagy működéséhez.
- A vérlemezkék képzéséhez.
Mennyi szükséges a B9 vitaminból?
Napi adagját
illetően nem rendelkezünk pontos ajánlásokkal, lévén a szervezet is képes
bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a
stressz mértékétől.
Újabb kutatások
szerint napi 50 mg kell a szervezetünknek.
Miben található meg a B9 vitamin?
Inozitolt elsősorban
a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és
az olajos magvak tartalmaznak, de mint fentebb említettük, az agyban, kisebb
részben a májban is képződik. Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével
szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozitol. Erre azonban csak egészséges
emésztőrendszer képes, a koffein pedig kifejezetten kártékonyan hat az inozitol
felezsívódására.
Hiányállapotok a B9 vitamin kapcsán
Idegi károsodások,
fáradékonyság, koncentrálási zavarok, csökkent fizikai teljesítőképesség.
Cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb arányban mutatható ki inozitvesztés.
Napi folsav (B9 vitamin) szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
50 µg B9 vitamin
|
fél és 1 év
között:
|
50 µg B9 vitamin
|
1 és 3 év között:
|
100 µg B9 vitamin
|
4 és 6 év között:
|
130 µg B9 vitamin
|
7 és 10 év között:
|
150 µg B9 vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
180 µg B9 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
200 µg B9 vitamin
|
felnőtt korban:
|
200 µg B9 vitamin
|
terhesség alatt:
|
400 µg B9 vitamin
|
szoptatás idején:
|
350 µg B9 vitamin
|
Férfiak számára:
11 és 14 év
között:
|
180 µg B9 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
200 µg B9 vitamin
|
felnőtt korban:
|
200 µg B9 vitamin
|
Miben mennyi B9 vitamin található?
Korpa:
|
190 µg/100 g B9
vitamin
|
Élesztőkivonat:
|
83 µg/100 g B9
vitamin
|
Búzacsíra:
|
520 µg/100 g B9
vitamin
|
B10 vitamin - PABS:
para-amino-benzoesav, angolul: PABA
A PABS-ról régebben
azt tartották, hogy a B-vitaminok közé
tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de
bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a
baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb
említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat
termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABS e jótékony
baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
Egyesek azt
kívánják, hogy a folsav és a PABS kombinációjának hatására őszülő hajuk
visszanyerje eredeti színét. Állatkísérletekben ezt a hatást megfigyelték, így
biztosan érdemes megkísérelni, ha valaki más hajszínt szeretne. A hét hat
napján napi 1000mg-os nyújtott hatású PABS- készítményből áll a kezelés.
Ha szeretne
egyenletesen lebarnulni, PABS-ot tartalmazó kenőcsöt alkalmazzon fényvédőként.
Sok hollywoodi filmcsillagot ismerek, aki PABS-ot használ, hogy védekezzék
ráncai ellen. A már meglévő ráncokat nem tünteti el, de néhány embernél
biztosan késlelteti a kialakulásukat.
Mihez szükséges a B10 vitamin?
- Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként.
- Az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez.
- Közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét.
Miben található meg a B10 vitamin?
A PABS legjobb
táplálkozási forrásai a gabonafélék.
Hiányállapotok a B10 vitamin kapcsán
Emberi szervezetben
még nem mutatták ki hiányállapotát.
Mennyi szükséges a B10 vitaminból?
Napi ajánlott
beviteli szint 50 mg, újabb kutatások alapján.
B12 vitamin
-Kobalamin
Mire jó?:
Elengedhetetlen a
vérképzéshez, fontos a növekedéshez és az idegműködéshez.
Miben található?:
Állati eredetű
élelmiszerekben: hús, máj, vese, tej, tejtermékek, tojás, élesztő
Vízben oldódó,
általában "vörös vitamin"-ként,
vagy mint cianokobalamint ismerik.
Segíti megelőzni a
krónikus fáradtságot, depressziót, székrekedést, emésztési zavarokat,
szédülést, álmosságot.
Milyen hatásai vannak a B12 vitaminnak?
- Elősegíti a vörösvérsejtek képződését és regenerálódását, és így megelőzi a vérszegénységet.
- Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.
- Növeli a szervezet energiáját.
- Egészségesen tartja az idegrendszert.
- A zsírok, szénhidrátok és fehérjék, megfelelő felhasználását biztosítja.
- Mérsékli az ingerlékenységet.
- Javítja a koncentráló-, emlékező és egyensúlyozó képességet.
Mennyi szükséges a B12 vitaminból?
A felnőttek ajánlott
adagja 50 µg, újabb kutatások szerint.
Miben található meg a B12 vitamin?
Máj, marhahús,
sertéshús, tojás, tej, sajt, vese.
Hiányállapotok a B12 vitamin kapcsán
Vészes vérszegénység
(anaemia perniciosa), agykárosodás. A B1-vitaminban
szegény és folsavban gazdag diéta (mint amilyen a vegetáriánus étrend) gyakran
elfedi a B12-vitamin-hiányt. A jól
működő pajzsmirigy segíti a B12-vitamin felszívódását. A B12-vitamin-hiány
tünetei esetleg csak 5 évvel az után jelennek meg, hogy a szervezet raktárai
kiürültek.
Ellenségei: Savak,
lúgok, víz, napfény, alkohol, ösztrogének, altatók.
Napi B12-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
0,3 µg B12
vitamin
|
fél és 1 év
között:
|
0,5 µg B12 vitamin
|
1 és 3 év között:
|
0,7 µg B12 vitamin
|
4 és 6 év között:
|
1,0 µg B12 vitamin
|
7 és 10 év között:
|
1,4 µg B12 vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
2 µg B12 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
2 µg B12 vitamin
|
felnőtt korban:
|
2 µg B12 vitamin
|
terhesség alatt:
|
2,6 µg B12 vitamin
|
szoptatás idején:
|
2,6 µg B12 vitamin
|
Férfiak számára:
11 és 14 év
között:
|
2 µg B12 vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
2 µg B12 vitamin
|
felnőtt korban:
|
2 µg B12 vitamin
|
Miben mennyi van?
Marhahús:
|
2 µg / 100g B12
vitamin
|
Sertéshús:
|
0,8 µg /
100g B12 vitamin
|
Borjúmáj,
sertésmáj:
|
58 µg / 100g B12
vitamin
|
B12 vitamin- orotsav
Közreműködik a
folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében.
Milyen hatásai vannak a B13 vitaminnak?
- Megvéd bizonyos májműködési zavaroktól és a korai öregedéstől.
- Elősegíti a sclerosis multiplex kezelését.
- Magnézium-orotát formájában adva oldja a szorongást és feszült állapotokat, enyhíti a pszichovegetatív kimerültséget, gátolja a koncentráló- és emlékezőképesség csökkenését.
Mennyi szükséges a B13 vitaminból?
A felnőttek ajánlott
adagja 3 mikrogramm. Terhes és szoptató nőknek többet javasolnak.
Miben található meg a B13 vitamin?
Gyökérzöldségek,
tejsavó.
A B13 vitamin ellenségei: a víz és a napfény.
B15
vitamin-pangamsav
Mivel eddig nem
bizonyították be, hogy az étrend nélkülözhetetlen része, a szó szoros
értelmében nem vitamin. Mennyiségét
milligrammban (mg) mérik. Az E-vitaminhoz hasonló a hatása tehát antioxidáns. A
hatását gyakran javítja, ha A- és E-vitaminnal
együtt alkalmazzák.
Milyen hatásai vannak a B15 vitaminnak?
- Meghosszabbítja a sejtek élettartamát.
- Közömbösíti a szeszes ital utáni vágyakozást.
- Gyorsabban mulasztja a fáradtságot.
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- Véd a levegőszennyeződés ellen.
- Enyhíti az anginás és asztmás tüneteket.
- Védi a májat a zsugorodás ellen.
- Megakadályozza a gyógyszerfüggőség kialakulását.
- Fokozza az immunválaszokat.
- Elősegíti a fehérjeszintézist.
Miben található meg a B15 vitamin?
Sörélesztő,
hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag.
Hiányállapotok a B15 vitamin kapcsán
Kevés a kutatási
eredmény, de a meglévők mirigy, és idegrendszeri zavarokra, szívbántalmakra,
valamint az élő szövetek csökkent oxigénellátására utalnak.
A B15 vitamin ellenségei: a víz és a napfény.
B17 vitamin- laetril
(alternatív rákgyógyszer)
Az évtized egyik
legellentmondásosabb vitaminja.
Kémiai szerkezetét tekintve ez a vegyület benzaldehidből, ciángyökből és
gencióbiózból álló amigdalin. Barackmagból állítják elő. Ez olyan B-vitamin, ami a sörélesztőben nem fordul elő.
Milyen hatásai vannak a B17 vitaminnak?
Azt állítják, hogy
specifikus rákellenes és azt megelőző tulajdonsága van.
Miben található meg a B17 vitamin?
A barackban, az
alma, a cseresznye, az őszibarack, a szilva és a sima héjú őszibarack teljes
magvában.
Hiányállapotok a B17 vitamin kapcsán
A rák elleni
csökkent ellenállást okozhatja.
B17 vitamin, mint az alternatív rákgyógyszer
A B-17 vitamin (Laetrile, Amigdalina) alternatív
rákgyógyszer, injekció és tabletta a rákos sejtek csökkentésére,
megszüntetésére, valamint szaporodásuk megállítására. Tulajdonképpen olyan
természetes kemoterápia, aminek nincsenek káros mellékhatásai.
Előnye : A klinikai
leírások alapján sokkal hatékonyabb a hagyományos kemo- és sugárterápiánál.
Használható a hagyományos terápiák közben is (kemo és sugárterápia), ebben az
esetben csökkenti azok káros mellékhatásait is. A B-17 vitaminnak nincsenek kellemetlen és káros
mellékhatásai. Egy hónap alatt látványos eredményeket lehet vele elérni!
Hátránya : Kialakult
daganat esetében injekcióba kell beadni, ( lehetőleg intravénásan, de
muszkulárisan is lehet ) mert úgy több hatóanyag jut be a véráramba.
Hatékonysága a bevitt dózis nagyságával egyenesen arányos. A tablettás
kiszerelést inkább az injekciómentes napokon, vagy alacsony daganati sejtszám
esetén célszerű kúraszerűen alkalmazni. Tablettát alkalmazhatunk a kúrák után,
fenntartás, megelőzés céljából is!
Felhívjuk a
figyelmét, hogy a készítmény egyáltalán nem mérgező és számottevő kellemetlen
mellékhatásai nincsenek és soha nem is voltak. Ha ön olyan információt kapott,
hogy a B-17vitaminban lévő szerves cián
esetleg mérgező, akkor ne felejtse el : a cián nagyon fontos eleme az
egészséges szervezet működésének. Szabályozza a vérnyomást, fájdalomcsillapító
hatású, nagyon sok hormonnak és vitaminnak
az alapanyaga, elpusztítja a rákos sejteket, csökkenti az izületi gyulladásokat
és fájdalmakat. Tehát nem káros, hanem fontos!
C vitamin
Vízben oldódó!
Mire jó?:
Fontos az
immunrendszer számára a fertőzésekkel szembeni ellenálláshoz, a
sebgyógyuláshoz, regenerációhoz, és a növekedéshez is.
Miben található?:
Friss gyümölcsökben,
zöldségekben: citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), lícium, földieper,
ribizli, egres, sárgadinnye, papaja, paradicsom, zöldpaprika, sóska, káposzta.
C-vitamin felfedezése röviden
Dr. Szent-Györgyi
Albert a 30-as évektől egy oxidációs folyamat reakciós késését kutatta,
amelyből azt a következtetést vonta le, hogy ez valamilyen redukáló anyag
meglétére utal. Észrevette, hogy ez az anyag a mellékvesekéregben és a
citrusfélékben egyaránt előfordul, de ahhoz, hogy a kémiai felépítését is
megvizsgálhassa, csak nagyon kis mennyiségben sikerült előállítania. Az is
ismertté vált, hogy az emberi sejteknek szükségük van erre az anyagra, de csak
növények és állatok tudják előállítani. Egyébként az emberen kívül, még egy faj
van amelynek a szervezete nem képes a C-vitamin előállítására,
ez pedig a tengerimalac.
Szent-Györgyi
érdekes körülmények között jött rá arra, hogy a szegedi zöldpaprika sokkal
többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusféle gyümölcsök. A legendák
szerint utálta a paprikát, és amikor egyik este a felesége a vacsora mellé egy
darab paprikát is odatett, rutinos, és higgadt férjként, veszekedés, vitatkozás
helyett egy óvatlan pillanatban a köpenye zsebébe dugta, elfogyasztotta a
vacsoráját, majd lement a laboratóriumába, és mivel sok más zöldség és gyümölcs
után, amiket addig sikertelenül kipróbált, veszíteni valója nem lévén elővette
a vacsoráról kimenekített paprikát, és munkához látott. Állítólag aznap éjjel a
kezében volt a megoldás. Tudta, hogy megtalálta a C-vitamin aranybányáját. A korábbi apró, jelentéktelen
mennyiségek után egyszeriben több kilónyit tudott előállítani. A környék
zöldségesei nem tudták ekkor még, hogy hová tolja talicskaszám a piacokon
megvásárolt paprikát, és, hogy mihez kezd vele.
Felfedezte, hogy
gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezett sikeresen
Szent-Györgyi), vagyis a hexuron-sav azonos a C-vitaminnal.
Ekkor keresztelte el véglegesen aszkorbin-sav névre, méghozzá a skorbut
megelőzésével kapcsolatban.
Szent-Györgyi Albert
(archív):
"Pár héttel
később másfél kg vitamin volt
a kezemben addig csak ezredgramm mennyiségek voltak. Ezt szétosztottam az egész
világon, és onnan tudtuk meg, hogy mi a C-vitamin pontos
kémiai szerkezete. Ennek a következménye, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az
emberi egészségnek az alapvető forrását."
Napjainkban
többnyire nem a vitaminhiány
megelőzésére használják, sokkal inkább antioxidáns, sejtvédő hatása adja
használatának a fontosságát.
Mire jó a C-vitamin?
Vízben oldódó vitamin, (emiatt nem is lehet túladagolni, de
erről majd később) a szabad gyökök káros hatásával szemben védi szervezetünket.
A zsírban oldódó E-vitaminnal együtt
alkalmazva rendkívül hatásos tud lenni. Ma már senki sem vitatja, hogy a
szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.
Szintén jelentősen
csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét.
Jelentős szerepet
játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.
Dohányosok számára
kiemelten fontos ennek a vitaminnak
a rendszeres használata, mert a dohányzás megnehezíti a bevitt C-vitamin felszívódását a szervezetben.
A C-vitamin felszívódásában segítenek az ún.
bioflavonoidok, ezért a leghatásosabbak a természetes alapanyagokból készült C-vitamin termékek. A C-vitamin és a vas is
segítik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben.
A vitamin fontos szerepet játszik
immunrendszerünk működésében. Bár, fő hatását az immunrendszeri muködés
fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza
muködésüket. Vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított.
A C-vitamin-készítmények enyhíthetik a nátha
tüneteit és elősegítik a gyógyulást,
A C-vitamin védelmet nyújt a szürke hályog
ellen is.
Más vizsgálatok
kimutatták, hogy a C-vitamin bizonyos
védelmet nyújthat különösen az időseknek a légzőszervi megbetegedésekkel
szemben, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását, és nagy mennyiségben
megakadályozhatja az allergének (pl. virágpor, állati szőr) kiváltotta
gyulladáskeltő anyagok hatását a szervezetben. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít megelőzni és gyógyítani az
asztma tüneteit is.
Linus Pauling
naponta 10-18 g C-vitamint fogyasztott,
Szent-Györgyi
Albert, amikor beteg volt, a napi adagját 1 grammról 8 grammra emelte
Michael Colgan, a
világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője 5 gramm C-vitamint fogyaszt naponta.
C vitamin kutatások:
- 60 mg C vitamin
- Adolf Hitler tudósaival számoltatta ki, hogy mennyi az a minimális napi C-vitaminmennyiség, amivel katonái elkerülhetik a skorbutot. Ez napi 60 mg.
- 220 mg C vitamin
- Egy vizsgálat szerint a naponta több mint 220 mg-ot szedők E vitaminkoncentrációja 18 %-kal volt magasabb, mint azoké, akik napi 120 mg-ot vagy ennél kevesebbet szedtek.
- 500 mg C vitamin
- Napi 500 mg vagy több megelőzi a rák számos fajtájának, valamint a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nátha vagy az influenza, a hályog, vagy akár az asztma és az allergia kialakulását is.
- 500 mg C vitamin
- 119 érplasztikán átesett páciens 4 hónapon keresztüli vizsgálata során, azok akik 500 mg C-vitamint szedtek, csak 24%-uknak alakult ki érelzáródás, míg nem szedtek C-vitamint azoknak 43%-ánál.
- 4000 mg C vitamin
- Huszonöt éves kutatáson alapul Dr. Anthony J. Verlangieri, a University of Mississippi School of Pharmacy professzorának, az elmélete, aki szerint mindenkinek szüksége van antioxidáns-pótlásra, amibe beleérti a napi 4000 mg !!!C vitamin fogyasztását az étrenddel együttvéve. Egyetért azzal, hogy csak mítosz az az állítás, miszerint minden vitamint, amire csak szükségünk van, a táplálkozás útján magunkhoz vehetünk, és rámutat arra, hogy a C-vitamin pótlás semmiféle mérgezőhatással vagy mellékhatással nem jár.
Mega dózis vagy nem mega dózis a C vitaminból?
Nem vagyok híve a
szélsőségeknek, ezért nem hiszem el azt a javaslatot, mely szerint egy embernek
napi 60-80 mg C-vitamin elég lenne,
de azt a másik álláspontot sem, hogy napi 1000 mg fölötti mennyiséget kellene
szedni a C-vitaminból. Tudom,
Szent-Györgyi Albert napi 800-1000 mgramm!! mennyiséget szedett be, de csak
akkor amikor betegségek gyötörték (93 éves koráig élt!!!)
Ma már ez az érték
kevés lenne hiszen a körülményeink is változtak egyre több káros anyaggal
találkozik a szervezetünk éppen ezért több antioxidánsra is van szükségünk.
Tehát ha betegek lennénk akkor nyugodtan emelhetjük a C-vitamin adagot 2-3000
mg-ra is, persze ezt a mennyiséget ne szegyjük huzamosabb ideig maximum addig
amíg meg nem gyógulunk, pár nap-1 hét....
A szükséges
mennyiség véleményem szerint egy egészséges ember esetében 500-1000 mg között
van. Ezt a mennyiséget lehet hosszabb időn keresztül szedni, pl. mondjuk egy
októbertől májusig tartó ősz-tél-tavasz időszakban. Nyáron amikor elvileg sok
zöldséget és gyümölcsöt lehet viszonylag olcsón vásárolni, akkor lehet mondjuk
szüneteltetni, vagy csökkenteni a C-vitamin
szedését, vagy csak a mennyiségét csökkenteni 300 mg körüli értékre.
Az persze más
kérdés, hogy a piacokon és hipermarketekben kapható zöldségek mennyi C-vitamint tartalmaznak, mert olvastam olyan
cikkeket, melyek szerint napjainkban az élelmiszereink csak a töredékét
tartalmazzák a hasznos tápanyagoknak és vitaminoknak,
mondjuk a 100 évvel ezelőtti mennyiséghez képest. Ez persze nem csoda, ha a
napjainkban alkalmazott nagyüzemi élelmiszer termelésre, vagy a kizsigerelt,
műtrágyával kezelt termőföldekre gondolunk.
Amikor
megbetegszünk, illetve amikor már érezzük, hogy hamarosan betegek leszünk, vagy
csak halljuk, hogy a környezetünkben pl. influenza járvány kezdődött akkor
viszont nyugodtan meg lehet emelni a napi adagot akár 1000mg fölé.
Összefoglalva inkább
többet fogyasszunk a C-vitaminból, mint
kevesebbet. Ne feledjük, vízben oldódó vitaminról
van szó, amit nem lehet túladagolni, a felesleg egész egyszerűen ki fog ürülni
a szervezetünkből. Egyes cikkek szerint nagy mennyiségű (napi 2-3000 mg fölött)
átmenetileg hasmenést, gyomorproblémákat, illetve hosszabb távon vesekövet
okozhat. Ez nem igaz!!!!
FONTOS!
Dohányosoknak több C-vitamint kell
fogyasztaniuk, mint nem dohányzó embertársaiknak!
Az E-vitaminnal együtt szedve rendkívül hatékony
párost alkotnak.
A C-vitamin nagyobb mennyiségben megtalálható
az alábbiakban: Lícium gyümölcs, csipkebogyó, citrusfélék, paprika,
feketeribiszke, eper, brokkoli.
Érdekességek a C vitaminról
"Ezerszer kell
felfedezni valamit, amíg egyszer jön valaki és megérti."
Egy 1999-es
tanulmány bebizonyította, hogy napi 500 mg C vitamin,
ha hosszú távon fogyasztjuk, a kialakul szív és érrendszeri károsodásokat
visszafordítja. 30 nap múlva már jelentkezett a hatás!
2002-ben
bebizonyították, hogy a vér magas C vitamin tartalma
védi az érfalak izomzatát, megőrzi az erek rugalmasságát. A vizsgálat napi 2500
mg C-vitamin fogyasztását
javasolja.
Egy 2004-as
vizsgálat szerint napi 1 g C vitamin csökkenti
a vérnyomást fiatal embereknél. Tehát a hangsúly a megelőzésen van!
A C vitamin rákellenes hatása abban nyilvánul
meg, hogy az ún. szabadgyököket megköti, a rákkeltő anyagokat semlegesíti, az
immunsejteket aktivizálja.
C-vitamin a hályog ellen
Egy 492 nővel
végzett tanulmány kimutatta (53 és 73 év közöttiek), hogy több mint 10 éven
keresztül szedett C vitamin jóvoltából
a hályog százalékos esélye náluk 60%-kal alacsonyabb, mint azoknál akik nem
szedtek C vitamint. Azoknál a nőknél volt a legjobb az eredmény, akik 400-800
milligrammot kaptak naponta.
Néhány orvos C-vitaminnal kezeli a rákot
Laboratóriumban egy
csőben vizsgálva nagy dózisú C vitamin megölte
a ráksejteket. Ezért alkalmaz sok orvos intravénás, nagy adag C vitamint a rák ellen alternatív terápiaként.
Számos betegnél, természetesen nem mindnél, megállt vagy lelassult a rák
folyamata.
A C vitamin részletesen
A C vitamin vízben oldódó vitamin, és ez az
egyetlen, magyar tudós által, és Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet
Nobel-díjjal jutalmaztak. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C vitamin első előállítása tiszta formában,
melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából
végzett. A C vitamin furcsa vitamin:
mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más
fajok igen, tehát számukra ez nemvitamin.
Mindemellett ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges
vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el.
Gyakran használjuk
az "aszkorbinsav" megnevezést is rá. Vízben igen jól oldódik, de
oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik. A C vitamin 2-3 óránként kiürül a
szervezetből, ezért a vér C vitamin tartalmának fenntartásához a hagyományos
(nem kérleltetett felszívódású) C vitamint
2-3 óránként pótolni kell!
C-vitamin formák
- aszkorbinsav
- aszkorbil palminát (zsíroldékony)
- aszkorbinsav ásványokkal képzett sói (kálcium-aszkorbát, magnézium-aszkorbát...)
Mihez szükséges a C vitamin?
- Oxido-reduktív folyamatok.
- Kollagénfehérjék szintézise.
- Hormonok szintézise.
- Immunrendszer működése.
- Vas- és rézfelszívódás.
Mennyi szükséges a C vitaminból?
A C vitamin felszívódási vesztesége nem túl
nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a
stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és
a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet.
Újabb kutatások
szerint 500-1000 mg a kedvező naponta a szervezetünknek.
Miben található meg a C vitamin?
Legjobb C vitamin forrásaink a lícium gyümölcs,
csipkebogyó, zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a
paradicsom, a káposzta, salátafélék. Télen a savanyú káposzta és a mirelit
zöldségek tehetnek jó szolgálatot.
Hiányállapotok a C vitamin kapcsán
C vitamin hiányában az immunrendszer
gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű
betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve
fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelű betegség (bár
napjainkban már nem jellemző).
További érdekességek a C-vitaminról
A mai átlagember
tápláléka nem tartalmaz elegendő C vitamint,
a táplálékból csak akkor juthatnánk kielégítő mennyiséghez, ha visszaköltöznénk
az esőerdőbe.
Nemrégiben végzett
felmérések szerint napi 250 milligramm C vitaminra
van szükségünk, ha vidéken élünk, ha városban akkor minimum 1000 mg.
Ez a mennyiség
látványosan csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák,
vagyis a halálozás kockázatát.
Linus Pauling és
munkatársai szerint napi 10 gramm C vitamin feltűnően
növeli a rákos betegek túlélési idejét. Azt állítják, hogy a szív- és
érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adag aszkorbinsav hatására,
sőt, az immun-rendszer megfelelő működéséhez is szükség van ennyi C vitaminra.
A szív- és
érrendszeri betegségek lényegében ismeretlenek az állatok között, miközben az
embereknél ez a vezető halálok. A következő felfedezés áttörést jelentett a
természetes egészség terén az egész világon: az állatok saját testükben maguk
állítják elő a C vitamint, amire
szükség van a testük és érrendszerük ellenálló-képességét erősítő molekuláknak,
az úgynevezett kollagéneknek az előállításához. Minél több a C vitamin, annál több a kollagén, annál
stabilabbak az érfalak, és annál kevesebb a szívroham. Az állatok azért kapnak
igen ritkán szívrohamot, mert testükben elegendő mennyiségben állítanak elő
C vitamint. Mi, emberek ebből a
vitaminból egyetlen molekulát sem tudunk előállítani, ráadásul gyakori, hogy
étrendünk túl kevés vitamint
tartalmaz, ezért érrendszerünk meggyengül és kialakulnak a lerakódások. Ezek a
lerakódások elsősorban azokon a területeken jönnek létre, ahol az érfalak
mechanikus stressznek is ki vannak téve, így hat például a szív pumpálása a
koszorúerekre.
- Nélkülözhetetlen az egészséges fogazat, csontozat és íny felépítéséhez.
- Elősegíti a sebgyógyulást, a sebhegedést, a csont összeforrását törés után.
- Megelőzi a skorbut kialakulását.
- Segít az ellenálló-képesség kialakulásában.
- Megfázás megelőzésére, a meglevő tünetek kezelésére alkalmas.
- Erősíti a vérereket.
- Megkönnyíti a vas felszívódását.
- A kollagén szintéziséhez szükséges.
- Megakadályozza azt, hogy a dohányfüstben, szmogban, szalonnában, az iparilag feldolgozott húsokban levő nitrátok rákképző anyaggá váljanak.
- Gyorsítja a műtét utáni gyógyulást.
- Elősegíti a vér koleszterin szintjének csökkentését.
- Védelmet nyújt többféle rákbetegség ellen.
- Természetes hashajtóként hat.
- Csökkenti a vénákban a vérrögök kialakulását.
- Csökkenti a vérnyomást.
- Sokféle allergiát kiváltó anyag hatását csökkenti.
A fölöslegben
felvett aszkorbinsav - vízoldékony lévén - könnyen távozik a vizelettel. Joggal
mondhatnánk tehát: ha túl sok aszkorbinsavat fogyasztunk, csak elpocsékoljuk.
Hallani olyan nézetet, hogy ezzel a világ legdrágább vizeletét állítjuk elő. De
vajon mennyi az a túl sok? Dr. Michael Colgan nagy létszámú csoporton végzett
vizsgálata szerint az emberek egynegyede napi 1.5 gramm C vitamin fogyasztása után érte el a vese
ürítési küszöbét, a páciensek több mint fele napi 2.5 grammnál, és akadt négy
személy, akiknél napi 5 gramm volt a határ. Mégis, ha a bevitt C vitamin napi adagját 50-ről 500
milligrammra növelték, megkétszereződött a vérplazma aszkorbinsav-szintje, s a
napi 5 grammot elérve újra megkétszereződött.
A megfelelő adagot
nagyban befolyásolják az életkörülmények!!! Ha valaki sok alkoholt fogyaszt,
szennyezett levegőjű városban él, rendszeresen szed szalicilsav-származékokat
tartalmazó gyógyszert vagy dohányzik, egyszóval az életét meghatározza a
stressz, tanácsos az adagot akár 10 grammra is növelni.
Dohányosok esetében
minden egyes elszívott cigarettára 50 milligramm C vitamint kellene számolni.
A C vitamin tehát valóban különleges:
Szent-Györgyi Albert szerint nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene
fogyasztanunk. Azt mondja, tekintsük az aszkorbinsavat háztartási cikknek.
Kilós kiszerelésben kellene árusítani, s az üzletekben, egy sorban álljon a
cukorral, a liszttel és a sóval. Szent-Györgyi naponta 1 gramm C vitamint evett 84 éves koráig. Akkor
tüdőgyulladás döntötte le a lábáról, s az adagot 1-ről 8 grammra emelte, és
hamarosan felépült. A neves táplálkozáskutató, dr. Michael Colgan 5 grammot
fogyaszt, a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling adagja napi 10-18 gramm volt.
D vitamin
Mire jó?:
Szükséges a fogazat
és a csontrendszer fejlődéséhez.
Miben található?:
Halolaj,
csukamájolaj, tojássárgája, máj, vaj. A szervezetben is termelődik ultraibolya
sugárzás (napfény) hatására.
A D-vitamin és a rák
Az utóbbi 15 évben
végzett kutatások igazolják, hogy a rákok kialakulásában nagy szerepe van a D-vitamin hiányának és ez fordítva is igaz:
a D-vitamin véd a rákkal szemben és lassítja a daganatfejlődést. Ezért érdemes
nem elkerülni a napfényt, bár elég nagy mostanában a napfény-kerülést ajánló
kampány.
A napfény rákellenes
hatását már 1937-ben felismerte Sigismund Peller, amerikai orvos. Tanulmányából
kiderül, a halálozásokat nézve, hogy Amerikában délről északra haladva
folyamatosan nő, északon pedig két és félszer többen halnak meg rákban. Ezután
negyven évnek kellett eltelnie, hogy eredményeit újra felismerjék. Majd 1990
tájékán megjelentek a cáfolhatatlan összefüggések a D-vitamin és a különböző ráktípusok között.
D-vitamin (Kalciferol) részletesen
A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve
a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá
ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitaminképzésében
viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is
van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen
csökken. Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a
növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez
keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.
Mihez szükséges a D vitamin?
- A kalcium és a foszfor felszívódása.
- A csontképződés folyamata.
- A kalcium és foszfor beépülése.
- A csontok egészséges fejlődéséhez.
- A csontok gyógyulása például törés után.
- A csontritkulás megelőzése.
Egyéb tapasztalatok a D vitamin kapcsán
- Biztosítja az idegrendszer és a szív megfelelő működését.
- Segít bizonyos rákbetegségek lelassításában vagy visszafordításában.
- C- és A-vitaminokkal együtt szedve megelőzheti a megfázásos betegségek kialakulását.
Napi javasolt
mennyisége 400 NE.
Miben található meg a D vitamin?
Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj,
a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Fontos megemlíteni még egyszer, hogy
a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az
ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az
angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A
szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.
Hiányállapotok a D vitamin kapcsán
D-vitamin hiányában a következő tünetek
léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok
deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen
törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a
következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. A
D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás
kialakulásában is.
Napi D-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
10 µg D vitamin
|
fél és 1 év
között:
|
10 µg D vitamin
|
1 és 3 év között:
|
10 µg D vitamin
|
4 és 6 év között:
|
10 µg D vitamin
|
7 és 10 év között:
|
10 µg D vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
10 µg D vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
10 µg D vitamin
|
felnőtt korban:
|
6 µg D vitamin
|
terhesség alatt:
|
10 µg D vitamin
|
szoptatás idején:
|
10 µg D vitamin
|
Férfiak számára:
11 és 14 év
között:
|
10 µg D vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
10 µg D vitamin
|
felnőtt korban:
|
5 µg D vitamin
|
Miben mennyi van?
Margarin:
|
7,5 µg/100 g D
vitamin
|
Tojássárga:
|
60 µg/100 g D
vitamin
|
Lazac:
|
10 µg/100 g D
vitamin
|
Kaviár:
|
6 µg/100 g D
vitamin
|
E vitamin
Zsírban oldódó!
Mire jó?:
Antioxidáns hatású,
a sejtstruktúra fenntartásához szükséges.
Miben található?:
Növényi olajok
(napraforgó-, szójaolaj stb.), búzacsíra, margarin.
Jó tudni:
Az E vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük,
és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít
az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa,
béta, gamma) tokoferolok. Az E vitaminok
könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik
hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző
zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás
megelőzésére. Az E vitamin biológiai
hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek,
illetve nem jellemzőek.
Mihez szükséges az E vitamin?
- Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként.
- Öregedési folyamatok gátlásához.
- Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez.
Egyéb tapasztalatok
- Fontos antioxidáns tápanyag.
- Az oxidációs folyamattal lassítja a sejtöregedést.
- Megelőzi a káros koleszterin oxidációját.
- Segít többféle rákbetegség megelőzésében.
- Enyhíti a kimerültség érzését.
- Hashajtóként a vérnyomást csökkentheti.
- Segít az elvetélés megelőzésében.
- Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyezettség ellen.
- Csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kialakulásának kockázatát.
- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
- Megnöveli a vér oxigént szállító képességét.
- Segít táplálékot szállítani a sejtekhez.
- Erősíti a vérerek falát.
- Megakadályozza a vérrögök kialakulását és feloldja a meglévő vérrögöket.
Mennyi szükséges az E vitaminból?
Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg)
mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE
(Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is
találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa
tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal. A táplálékkal bevitt E-vitamin
mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a
növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban
szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E vitamin szükségletet.
Újabb kutatások
szerint 400 NE kell belőle naponta a szervezetünknek.
Miben található meg az E vitamin?
Legjobb E vitamin forrásaink a növényi olajok,
tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és
az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E vitamin tartalma nagyban függ az állatok
takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz
jelentősebb mennyiségű vitamint.
Hiányállapotok az E vitamin kapcsán
Idegi károsodások,
nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.
E vitamin érdekességek
"Két nagy
tanulmány szerint az E-vitamin-készítmények
szedése 25-50%kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának esélyét, és
megelőzte az anginás mellkasi fájdalmat. A vitamin amellett, hogy az érrendszer
védelmét biztosítja, főszerepet játszik a szívbetegségek kezelésében, az
agyvérzés utáni lábadozásban. Más vizsgálati eredmények szerint az E- és a C-vitamin együttesen alkalmazva gátolja az
érelmeszesedés kialakulását."
"Mivel megköti
a rák keletkezésében és terjedési folyamatában is szerepet játszó
szabadgyököket, illetve védi a sejthártyát, fontos a rák megelőzésében. Az
E vitamin az immunrendszer
normális működéséhez is nélkülözhetetlen, mivel az immunsejtek különösen
érzékenyek a szabadgyök reakciók káros hatásaival szemben. A szervezet E vitaminszintje nagymértékben befolyásolja az
immunsejtek válaszkészségét, olyankor is jótékony hatású, amikor az E vitaminhiány jelei nem is mutatkoznak. A vitamin előnyei különösen az idősek
immunfunkcióinak javításában jelentenek nagy segítséget. Tudományos vizsgálatok
támasztják alá azt is, hogy E-vitamin késleltetheti
az öregedést, mivel védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben.
Hatásos a
cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen,
alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását és
lassítja az Alzheimer-kór lefolyását. Más tanulmányok szerint az E vitamin enyhíti az érszűkület miatti
lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és érzékenységet. A
bőrsérülésekre kent E vitaminos
krém vagy olaj pedig sokak tapasztalata szerint elősegíti a
sebgyógyulást."
Napi E-vitamin szükséglet:
Gyermekek számára:
fél éves korig:
|
4 mg E vitamin
|
fél és 1 év
között:
|
5 mg E vitamin
|
1 és 3 év között:
|
6 mg E vitamin
|
4 és 6 év között:
|
7 mg E vitamin
|
7 és 10 év között:
|
9 mg E vitamin
|
Nők számára:
11 és 14 év
között:
|
11 mg E vitamin
|
15 és 18 év
között:
|
15 mg E vitamin
|
felnőtt korban:
|
15 mg E vitamin
|
terhesség között:
|
15 mg E vitamin
|
szoptatás idején:
|
19 mg E vitamin
|
Férfiak:
11 és 14 év
között:
|
11 mg
|
15 és 18 év
között:
|
15 mg
|
felnőtt korban:
|
15 mg
|
Miben mennyi van?
Mogyoró:
|
28,0 mg/100 g E
vitamin
|
Mandula:
|
26,0 mg/100 g E
vitamin
|
Földimogyoró:
|
20,2 mg/100 g E
vitamin
|
Tojássárga:
|
3,0 mg/100 g E
vitamin
|
F vitamin
Miben nyújt segítséget az F vitamin?
- Elősegíti a szervezetben a telített zsírsavak elégetését
- Pozitívan befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését
- Kalciumot juttat a sejtekbe
- Megakadályozza a koleszterin erekben való lerakódását
- Megőrzi a bőr és a haj egészségét
Miben található meg az F vitamin?
Növényi olajokban,
gabonamagvakban, szójababban, mandulában, mogyoróban, búzacsírában,
avokadóban, napraforgóban.
avokadóban, napraforgóban.
Mennyi szükséges az F vitaminból?
A napi irányadó
mennyiség mértéke nem ismeretes.
Mit okoz az F vitamin hiánya?
Ekcéma és akne
kialakulását, a bőr korai öregedését, májkárosodást.
Mit
okoz az F vitamin túladagolása?
A túladagolásnak
eddig nincs ismeretes mellékhatása.
K vitamin-Fillokinon
Zsírban oldódó!
Mire jó?:
A vér alvadásának
folyamatában nélkülözhetetlen.
Miben található?:
Máj, szója,
sötétzöld levelű zöldségek, spenót, sóska, brokkoli, karfiol, káposztafélék. Az
emberi bélben is termelődik.
Fillokinon. A természetben két formában fordul
elő: K1-vitamin (fillokinon), amit a zöld növények, valamint a K2-vitamin
(menakinon), amelyet baktériumok szintetizálnak. A természetes K-vitaminok csak
zsírban, a mesterségesen előállított származékok vízben is oldódhatnak.
Az ember K-vitamin
szükségletét a táplálék K1-vitaminja és
a bélbaktériumok által előállított K2-vitamin kb.
fele-fele arányban fedezi. Normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén a
szervezet K-vitamin ellátottsága megfelelő. A K-vitamin 10-70%-a szívódik fel.
Felnőttekben a
hosszantartó antibiotikus kezelés és a csökkent K-vitamin bevitel
hiánytüneteket okozhat. Gyermekeknél és koraszülöttekben a bélbaktériumok
csekély száma miatt előfordulhat K-vitamin hiányon alapuló vérzékenység.
Ajánlott napi adag:
50-65 µg. Ez a mennyiség megtalálható például 100 g savanyú káposztában, 250 g
baromfimájban vagy 100 g spenótban.
K-vitaminforrások: brokkoli, fejes
saláta, káposzta, paraj, tejtermékek, méz, virágpor, méhpempő,
és máj.