APITERÁPIA
Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását jelenti.
A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat.
Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne.
Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták. A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamin található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.
A mézfogyasztás előnye a többi cukorfajtával szemben. Nincs izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják, a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványianyag igényét is kielégíti.
A méz bizonyítottan hetven betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak:
A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat.
Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne.
Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták. A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamin található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.
A mézfogyasztás előnye a többi cukorfajtával szemben. Nincs izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják, a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványianyag igényét is kielégíti.
A méz bizonyítottan hetven betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak:
- gyomor- és, nyombélhurut, szívbetegségek, májbetegségek, epebetegségek, felső légúti betegségek: hurutos betegségek, megfázás, nátha; egyes mirigybetegségek (általános alulműködésnél, mivel a méznek serkentő hatása van), nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri problémák (a B vitamin tartalma miatt), nyugtalanság, idegesség, pszichés problémák, elmezavar, pszichés eredetű fogyás.
- Külsőleg horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható. Áldásos hatású még visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.
Fogyasztása
ellenjavallott: cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek
túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás,
kórosan magas koleszterin szint, méz allergia, méhcsípés allergia,
gyomorsav túltengés esetén.
Egyes mézeknek specifikus hatásuk van attól függően, hogy milyen virágból készültek.
A hársméz görcsoldó hatású (pl. lábikra), hörghurutra, álmatlanság ellen, gátolja az érelmeszesedést.
Az akácmézet főleg emésztési zavarok esetén használják, de erős köhögés ellen is jó, hurutoldó hatású.
A mentaméz fájdalomcsillapító és emésztésjavító. Főként a puffadást és az epegörcsöt gyógyítja.
A gesztenyemézet Szent Hildegard a legjobb mézfajtának tartotta. Étvágytalanság és vérszegénység ellen használható, mivel magas a vastartalma. Külsőleg visszérproblémák, érgyulladás és nemi szervek gyulladása (ülőfürdő) esetén gyógyító hatású.
Az eukaliptuszméz féreghajtó, és a légúti panaszoknál segít.
A fenyőméz vizelethajtó hatású, veseproblémáknál, vesehomoknál, ödémáknál használható eredményesen és húgyúti gyulladások esetén.
Az apiterápiában használnak még egyéb mézfajtákat is, mint a kakukkfűméz, lucernaméz, mustárméz, kutyatejméz, tökméz vagy a máriatövisméz.
A mézet különböző receptekben gyógynövényekkel keverik, ezáltal felerősítik azok hatásait.
Fokhagymás méz: fokhagyma leve összekeverve mézzel 1:1 arányban féregűző hatású.
Tökmagpépes méz: 100 g leőrölt tökmagot 1 kanál mézzel keverünk. Féregűző, fertőtlenítő hatású. Kiváló gyógyszer prosztataproblémák ellen.
Tormapépes méz: egy púpozott evőkanál reszelt tormát keverünk össze két evőkanál mézzel, így kiváló szíverősítőt kapunk. A szívre, az érrendszerre és az idegrendszerre jótékony hatású.
A répalé-méz párosítás egyenlő arányban (100 g - 100 g) főként külsőleg alkalmazható, fertőtlenítő, hegesedést, sebgyógyulást elősegítő hatású. Főleg ekcémás, gyulladt felületeken hatékony, de a sebeket, a sérült nyálkahártyát is regenerálja. Torokgyulladásnál gargalizálni érdemes vele.
A ciromlé-méz egyenlő keveréke mészoldó hatású akár érelmeszesedés, akár a csigolyák meszesedése esetén bevethető, és légzőszervi betegségeknél is nagyon hatásos.
A reteklé-méz keverék epehólyag-gyulladás, epegörcs esetén hatékony gyógyszer. Kb. 100 g retek levét kell 100g mézzel összekeverni és napi háromszor bevenni egy evőkanálnyit.
Van néhány betegség, ahol mindenképpen javasolt az apiterápia használata.
- Az első ilyen az ágybavizelés, mert a méznek egyfajta nedvszívó hatását figyelték meg. Lefekvés előtt esténként 1 kávéskanál mézet érdemes adni a gyermeknek.
- A másik gyakran előforduló betegség az álmatlanság. A mézben nyugtató hatású anyagok vannak, így egy kávéskanál mézet érdemes bevenni lefekvés előtt ilyen esetekben, vagy citromfű teával fogyasztani, ami fokozza a nyugtató hatást.•A harmadik az égési sérülések köre, amikor a mézet közvetlenül a bőrre kenjük.
- A negyedik a vérszegénység, vashiányos állapot, melyet napi 1-2 kávéskanál sötét színű mézzel lehet csökkenteni. Heti 1-2 evőkanál mákkal keverve még erősebb a gyógyhatás a mák magas vastartalma miatt. A méz rezet is tartalmaz, ami a vas hasznosulását segíti.
- Az ötödik felhasználási terület az allergiás panaszok. A szénanátha szezonja előtt 2-3 hónapig érdemes két evőkanál méz és két evőkanál almaecet keverékét naponta fogyasztani. Az asztmás betegeknél a hagymás méz ajánlott.
A
hatodik terület, ahol a méz leggyakrabban alkalmazott gyógyszer,
a szív- és érrendszeri betegségek köre. A méz értágító hatású és
szívizomgyulladásnál is használható. Ilyenkor egy-két hónapig
2-3 evőkanál mézet kell fogyasztani jól elosztva a nap folyamán. Az
apiterápia más méhészeti termékeket is felhasznál gyógyításra,
ilyen a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a lépes méz, a
méhméreg és a méhviasz.
Mézédes gyógyulás
A
tudomány mai állása szerint közvetlen összefüggés van az
érelmeszesedés, fejfájás, az alvászavar vagy éppen a reuma és a
táplálkozás között. A szervezet védelmében fontos szerepet játszanak az
olyan táplálékok, amelyek antioxidatív hatású növényi anyagot
tartalmaznak. Ezek közé tartozik a méz is.
Fejfájásra
A
fejfájás gyakori áldozatai azok, akiknek a nap folyamán nincs
étvágyuk, vagy idejük arra, hogy bekapjanak egy pár falatot. Ha több
óra telik el anélkül, hogy táplálékot vennénk magunkhoz, a
vércukorszint jelentősen lesüllyed. A többi testi sejttől eltérően az
agy nem képes szénhidráttartalékot felhalmozni, ezért folyamatos
utánpótlásra szorul. Ha a szállítmány késik, rövid idő elteltével
jelentkezik a fáradtság, a koncentrálási zavarok, az idegesség és a
fejfájás. Mivel a vércukorszint az éjszaka folyamán is leeshet, sokan
fejfájással ébrednek.
Panaszokat
okozhatnak bizonyos fajta élelmiszerek, vagy azok összetevői is.
Egyesek nemritkán a vörösbor élvezetéért is heves fájdalmakkal fizetnek,
a vörösbor enzimjei ugyanis erősítik bizonyos szövethormonok
görcskeltő hatását.
Ha
fájdalomcsillapító táplálékot szeretnénk, célszerű már az első
tünetek jelentkezésekor a mézes csupor után nyúlni. A nagy
szénhidráttartalom ugyanis nagyobb inzulin-kibocsátáshoz vezet,
amelyet az szerotoninná, fájdalomcsillapító anyaggá alakít át. A
B-vitamin támogatja ezt a folyamatot, a magnézium pedig segít a
véredények görcsös állapotának oldásában, az erek lazításában.
Az
egyes tápanyagok hatása fokozható, ha a mézet gyümölcsökkel,
magvakkal kombináljuk. A növényi olajokban, diófélékben és az olajos
magvakban ugyanis érvédő hatású anyagok találhatók.
Fűzfakéregtea. Egy
teáskanál fűzfakérget hideg vízbe szórva felforraljuk, öt percig
állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az öt perc leteltével mézzel ízesítjük.
Napi két csészével fogyasszunk belőle.
Gyömbérital. Egynegyed
teáskanál őrölt gyömbért elkeverünk egy pohár vízben, majd feloldunk
benne egy-két teáskanál mézet. Naponta többször fogyaszthatjuk, de nem
szabad napi 1,5-2 gramm gyömbérnél többet fogyasztani!
Idegesség és alvászavar ellen
Minden
harmadik ember rosszul alszik. Az egyik nem bír elaludni, a másik nem
alussza végig az éjszakát, és van, aki eleget pihen, mégsem érzi
magát reggelente frissnek. Az éjszaka nyugalmát zavarhatja szorongás,
aggódás, nyugtalanság, izgalom vagy éppen harag. Az átmeneti, ideges
alvászavarok esetén gyakran beválnak a régi házi szerek.
Míg
a mézes meleg tej megfázásos betegségeknél nem javallott, ugyanez az
ital jó szolgálatot tehet, ha valaki nem tud elaludni, vagy
minduntalan felébred az éjszaka folyamán. A mézes tejben található
magnézium a B-vitaminnal együtt idegnyugtató, lazító hatást fejt ki. A
mézzel ízesített, zabból, levendulavirágból, komlóból, citromfűből
vagy macskagyökérből készült altatóteák is enyhíthetik az
alvásproblémákat.
Jóéjszakát-tea. 5
g édesköménymagot, 5 g köménymagot, 20 g borsmentalevelet és 20 g
macskagyökeret keverjünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit 1 liter
forrásban lévő vízzel leöntünk. 10 percig állni hagyjuk, majd finom
szűrőn átszűrjük, és mézzel ízesítjük. Elalvás előtt kell egy csészével
fogyasztani belőle.
Almatea. Egy
darabokra vágott almát 200 milliliter forrásban lévő vízzel leöntünk.
Tíz percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk egy teáskanálnyi mézet,
és egy óra hosszat állni hagyjuk. Az almadarabokat elfogyasztjuk, a
folyadékot mézzel ízesítve pedig nyugtató, üdítő italt kapunk.
Hasmenés esetén
A
lelki feszültség és a pszichikai nyomás nemcsak a gyomrot terheli,
hanem gyakran a belekben is érezteti hatását. Ha lelki terhelés hatására
hastáji fájdalom vagy hasmenés lép fel, ezek rendszerint nem hosszan
tartó panaszok. Ha azonban a problémát vírusok, baktériumok vagy
paraziták okozzák, akkor komoly, feltétlenül orvosi kezelést igénylő
fertőzésről lehet szó.
Hasmenés
esetén mindig nagy a szervezet víz- és ásványianyag-vesztesége,
elsősorban a kálium távozik nagy mennyiségben. Ez rövid idő alatt rossz
közérzethez vezet, valamint a vérnyomás hirtelen zuhanását,
szívműködési zavarokat és veseelégtelenséget okozhat. Ezért az
elveszített folyadékot és ásványi anyagot rövid idő alatt pótolni kell.
Erre jó szolgálatot tehet a mézzel ízesített fekete tea.
A
teafűben található, tanninoknak nevezett csersavak enyhén
székrekesztő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Minél tovább hagyjuk ázni
a teafüvet, annál több hatóanyagot tartalmaz majd az ital, melyet a
méz káliummal és egyéb ásványi anyagokkal dúsít. Még jobb, ha a
C-vitaminhiány kompenzálására néhány csepp citrom- vagy narancslevet
is adunk a teához.
Tölgyfakéregtea hasmenés ellen.
20
gramm tölgyfakérget és 20 g vérontófűgyökeret összekeverünk. A
keverékből egy teáskanálnyit egy csésze hideg vízzel felforralunk, majd a
tűzről lehúzva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és
mézzel ízesítjük. Naponta két-három csészényit kell belőle
fogyasztani, kortyonként.
Gombás fertőzésekre
Az
egészséges bélrendszerben a táplálék feldolgozásához nélkülözhetetlen
baktériumok milliárdjai élnek. Négy egészséges emberből háromnál az
élesztőgombák is a belek lakóközösségéhez tartoznak, de mivel a
baktériumok sakkban tartják őket, észrevétlenek maradnak. Számos olyan
tényező van azonban, amely megbonthatja a baktérium egyensúlyt. Az
egyoldalú, kevés ballasztanyagot tartalmazó étrend, a rendszertelen
étkezés, a mozgáshiány, a hormonális változások, esetleg hashajtók,
antibiotikumok szedése legyengíti a hasznos bélbaktériumokat, teret
nyitva ezzel az élesztőgombák szaporodásának. Az olyan külső hatások,
mint a stressz vagy a tartós zajterhelés ugyancsak kedvezőtlenül hat a
bélflórára.
Az
élesztőgombák számának növekedését számos tünet jelzi: a leggyakoribb
panasz a felfúvódás, a székrekedés vagy hasmenés, az émelygés,
esetleg bőrkiütések vagy viszketési inger, valamint fejfájás és
depresszív hangulat is felléphet. Mivel a gomba ennyire eltérő
tüneteket produkál, általában sokáig tart a betegség diagnosztizálása.
A
gombákat sakkban tartó hasznos bélbaktériumok ballasztanyagokkal
táplálkoznak. Ezeket az anyagokat kizárólag a növényi eredetű élelmiszer
tartalmazza. A bélgombák tehát csak úgy ártalmatlaníthatók tartósan,
ha olyan összetételű élelmiszert fogyaszt a beteg, amely védi és
gyarapítja a szervezet azonos védekező erőket. Ennek a tápláléknak sok
rostot, vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia. A táplálék
édesítésére javallott a méz, mivel egyenletes energia-utánpótlást
biztosít a cukoranyagcsere terhelése nélkül, és a benne található
ásványi anyagok, aminosavak, vitaminok és flavonoidok serkentik a
védekező rendszer működését.
Kókuszos sárgarépa. 500
gramm répát meghámozunk, 2 almát alaposan megmosunk. A finomra
reszelt répát és a durvábbra gyalult almát összekeverjük. Fél citrom
levéből, egy evőkanál tejfölből, két teáskanál mézből és egy csipet
sóból öntetet készítünk, és az alma-répa keverékhez adjuk. 2-3 evőkanál
kókuszreszelékkel ízesítjük, de mogyorót is használhatunk helyette.
Vitaminjoghurt. 150
gramm friss vagy mélyfagyasztott epret, 600 gramm zsíros joghurtot,
1-2 evőkanál mézet és két teáskanál mandulát egy turmixgépben vagy
botmixerrel pépesítjük, homogenizáljuk. Eper helyett más gyümölcsöt,
például málnát, ribizlit, kajszi- vagy őszibarackot, esetleg banánt is
használhatunk.
Gyomorfekély megelőzésére
A
gyomor a lenyelt táplálékot addig gyúrja és oldja, amíg a lehető
legjobban elő nem készíti a bélben történő emésztéshez. A gyomortartalom
savas, mivel a gyomormirigyek sósavat és egyéb olyan anyagokat
termelnek, amelyek lehetővé teszik a fehérjék lebontását. A gyomor
üresen is mintegy 100 milliliter emésztőnedvet termel óránként. Evés
után ez a mennyiség akár a tízszeresére is nőhet. A gyomrot saját
agresszív savaitól a gyomorfalat borító vastag nyálkahártya védi.
Bizonyos körülmények között azonban mégis előfordulhat, hogy a
gyomornedvek megtámadják ezt a védőfalat, és kárt tesznek benne. Ennek
az önpusztító támadásnak a következtében gyomornyálkahártya-gyulladás
vagy akár gyomorfekély is kialakulhat. Az ilyen panaszoktól szenvedő
betegek gyakran erős fájdalmat éreznek evés közben vagy röviddel utána. A
gyomorfekély tünetei közé tartozhat az étvágytalanság, az émelygés, a
savas hányás is.
A
gyomorfekély kiváltó oka sok esetben a nagyarányú savtermelés. Sok
esetben azonban a Heliobacter pylori nevű baktérium áll a hátterében. A
betegség elhárításának egyik fontos tényezője a megfelelő szájhigiéné
és a fogápolás – a gyomor védelmét azonban a méz is segítheti. A méz
ugyanis gátolja a Heliobacter pylori szaporodását. A gyomorfekély
kialakulásának megakadályozásához napi három evőkanálnyi méz javasolt,
hatása akkor a legkedvezőbb, ha étkezés előtt fogyasztják.
Gyomornyugtató tea.
45
gramm kamillavirágot, 10 gramm köményt és 5 gramm édesköményt
keverünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit leöntünk egy csészényi
forrásban lévő vízzel, és tíz percig állni hagyjuk benne. Mézzel
ízesítve napi két csészével fogyasszunk belőle.
Sebgyógyításra
Amióta
csak ismeri az ember a mézet, sebgyógyításra is használja.
Sebgyógyuláskor számos bonyolult reakció zajlik a szervezetben, melyet
sok tényező befolyásolhat. A sérült testrész és a vérellátási viszonyok
mellett szerepet játszik az életkor és a mindenkori fizikai állapot
is. A test jó vérellátású helyein, például a fejen vagy az arcon
könnyebben gyógyulnak a sebek, mint ott, ahova kevesebb vér jut,
például a sípcsonton. Az életkor is jelentős tényező: minél idősebb a
sérült, annál lassúbb a felépülés folyamata, hiszen gyengül a
fehérjetermelés képessége. Ráadásul bizonyos anyagcsere-betegségek,
például a cukorbetegség tovább akadályozhatja a gyógyulás folyamatát.
A
nehezen gyógyuló sebek mézzel történő kezelésének sikere sok
tényezőnek köszönhető. Nagy cukortartalma miatt valamennyi mézfajta
gátolja a baktériumok szaporodását. Ha a sérülésre mézet kenünk, a
benne lévő cukor kiszívja a sebből a vizet, és ezáltal táptalajt
veszítenek. A másik fontos elem a méz savtartalma. A legtöbb baktérium a
lúgos környezetet szereti, a méz pH értéke azonban erősen savas. Sok
olyan mikroorganizmus létezik, amely nem viseli el az ennyire savas
környezetet, ráadásul a savas közeg a hegesedés folyamatát is elősegíti.
Klinikai tesztek kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek átlagosan
6-10 nap alatt sterillé válnak.
De
a méznek nemcsak a baktériumölő, hanem a gyulladáscsökkentő hatása is
segíti a sebek gyógyulását. Ennek hátterében a flavonoidok állnak,
amelyek csökkentik a kivörösödés és a duzzadás mértékét anélkül, hogy az
egészséges szövetben kárt tennének, valamint serkentik az új erek és
szövetek kialakulását.
Sokszor
megfigyelték már, hogy a mézzel kezelt sérülésekből hamarabb szívódik
fel a genny, gyorsabban tűnik el a var és az elhalt szövet, valamint
csekélyebb a hegesedés, mint a hagyományos sebellátás esetében. A
mézes sebkezelés azonban csak akkor lehet hatásos, ha a méz nem
szenvedett hőkárosodást korábban.
Hozzájárul-e a méz a köszvény kialakulásához?
Elterjedt tévhit, hogy a méz elősegíti a köszvény kialakulását.
A
köszvény olyan anyagcsere-betegség, amelynek kialakulása jórészt
örökletes hajlamra vezethető vissza. A kór kitörésének kiváltó oka
gyakran a purinokban gazdag étrend. A purinok főleg állati eredetű
élelmiszerekben, valamint hüvelyesekben előforduló fehérje-alkotóelemek.
A
méz nem tartalmaz purinokat, és semmiféle hatása sincs a betegség
kitörésére és lefolyására. Köszvényes roham esetén a bőséges
folyadékbevitel a legfontosabb, és a tartózkodás a zsíros halak és húsok
fogyasztásától.
Mikor milyen mézfajta ajánlott?
- Repceméz: savérzékenység, gyomor- és bélgyengeség
- Vegyes virágméz: székrekedés, gyulladások, fájdalmak
- Hársméz: légúti fertőzések
- Akác-, gesztenyeméz: a cukoranyagcsere tehermentesítése
- Édes-harmat méz (fenyőmézek, erdei méz) Ásványianyag-hiány, vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére