ÉTELÍZESÍTŐK

 ÉTELÍZESÍTŐK

Az ételízesítők csoportja gyűjtőfogalom, mely az ételeink ízes és egészséges kiegészítésére 
használt zöldség és fűszernövényekből készült keverék.
Két fontos szempontot vizsgáljunk kiválasztása előtt.
Ne tartalmazzon ízfokozókat, mint nátrium glutamátot.
Valamint ne tartalmazzon magas kősót, inkább a tengeri sós vagy natúr változatot válasszuk.


 

MAGGI Ízvarázs ételízesítő - sok zöldséggel

Új, gazdagabb ízű MAGGI Ízvarázs ételízesítő 10 féle válogatott, természetes úton szárított zöldség felhasználásával készül. 
Granulátum formában megőrzi a zöldségek minden ízét, zamatát, amely a főzés folyamán ismét felszabadul. Így kölcsönöz a MAGGI Ízvarázs ételízesítő tökéletes ízt az ételeknek. 
Ajánljuk elsősorban levesek ízesítéséhez. 
Emellett főzelékek, köretek - tészta, rizs, burgonya, húsok, zöldségek ízesítésére is kiválóan alkalmas.




MAGGI Zöldfűszeres Ízvarázs ételízesítő - sok zöldséggel

Az új Zöld fűszeres Ízvarázs sokféle illatos zöldfűszer és válogatott, természetes úton szárított zöldségek felhasználásával készül, amely különleges, fűszeres ízt ad ételeinek. 
Főként a mediterrán ízek kedvelői számára ajánlott.
 Granulátum formájának köszönhetően varázslatosan oldódik fel akár friss, hidegen készíthető salátákban is! 



Bio ételízesítő

sokan csak a Vega-mix ételízesítőt ismerik,bár sok féle bio ételízesítő kapható
előnye, hogy nem tartalmaz adalék anyagokat sem hozzáadott sót
sem pedig tartósítószert
a zöldség és fűszernövények  szárított garnulátuma
főként diétákban ajánlott fogyasztani

Készíthetjük házilag is - receptet később adom közre.




Étkezési keményítő

Az étkezési keményítő az ételek sűrítésére szolgál.
Két fontos elvet kell figyelembe venni.
Az egyik, hogy ne emelje meg a vércukor szintet.
A másik, hogy ne tartalmazzon szója adalékot, mert sokan allergiásak a szójára.
Ajánlott a kukorica vagy rizskeményítő, főleg ha glutén érzékeny valaki.

Az étkezési keményítő sokoldalúan felhasználható egészséges alapanyag a konyhában. 
Összetett cukor, sok cukormolekulából összekapcsolódott, úgynevezett poliszacharid, melyet a táplálékkal főként a gabonafélékből, burgonyából veszünk föl. 
A keményítő valójában nem más, mint számtalan egymás után álló szőlőcukor (glukóz) lánca, mely az emésztőenzimek hatására bomlik le egyes szőlőcukoregységekké. 
A keményítők közül az egyenes láncú amilóz lassabban bomlik le, ezért lassabban emeli a vércukrot, míg az elágazó láncú amilopektin gyorsabban képes emelni a vércuikorszintet. 
A keményítő (rossz magyarsággal: kennye, a növénysejtnek protoplazmában a krolofillum társaságában megjelenő, szilárd testalakú szemecskés röge. 
Nagysága változó, alakja gömb, tojásdad, soklapú (poliédrikus) vagy szabálytalan.
 Keményítő hidrolizátumok. 
Adalékanyagok (pl. aszkorbinsav).
 Összetétele: lenmag, szezám- és burgonyapehely, napraforgó. 
Víz, növényi olajok és zsírok, növényi szterin, észter (12, 5%). 
Gyártása: Európában gyárilag főleg burgonyából búzából, kukoricából és rizsből állítják elő.
 Leginkább a burgonyakeményítő a legelterjedtebb, gyártása egyszerűbb is. 
A búza-, kukorica- és rizskeményítő gyártása lényegesen különbözik a burgonya-keményítő gyártásától, mert ezek a nyersanyagok a keményítő mellett még protein (sikér) anyagokat nagyobb vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak. 
A rizskeményítő gyártásánál csaknem kizárólag rizstörmeléket használnak.
 Használható levesek, mártások, öntetek, és desszertek sűrítéséhez.


Tengeri só vagy kősó?