Bor és kolbász intolerancia - Hisztamin
A lakosság jelentős része szenved hisztamin túlérzékenységben.
Kolbász, bor, esetleg csokoládé fogyasztását követően rövid időn
belül rossz közérzet, fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, és nem
ritkán viszketés és bőrpír alakul ki.
MI LEHET AZ OK?
A hisztamin egy biogén amin, ami a fehérjék lebomlása során
keletkezik. Hormonszerű hatása miatt szerepe van a gyomorsav
termelésében, és az allergiás reakciókban, gyulladásos folyamatok
kialakulásában is.
A friss húsokban nincs, vagy kevés hisztamin van, de az élelmiszerek
érlelése/szárítása során baktériumok hatására nagy mennyiségű hisztamin
képződik. Ezért különösen gazdagok hisztaminban a sajtok, a sörök, a
borfélék, a savanyú káposzta, a kovászos uborka és a pácolt ételek,
konzervek, sózott/szárított/füstölt tartósított ételek. Minél tovább
hagyják állni a felsorolt élelmiszereket, annál több lesz bennük a
hisztamin, a tárolás idejével arányosan nő a hisztamintartalom is.
A szervezetünk fiziológiás esetben a hisztamint egy enzim
segítségével (diaminoxidáz) bontja le. Az enzim hiánya, vagy kóros
funkciója esetén a szervezetben felhalmozódik a hisztamin, és ez heveny,
allergiaszerű tüneteket hoz létre, anélkül, hogy az immunrendszer
valójában részt venne a panaszok kialakulásában. Ezért a folyamatot
álallergiának is nevezik.
MILYEN TÜNETEI VANNAK?
- Orrdugulás
- Hányinger, hányás
- Hirtelen fellépő arcpír
- Puffadás, görcsök
- Hasmenés
- Bőrviszketés, nedvező bőrpír, csalánkiütés, ekcéma
- Szemviszketés, könnyezés
- Rekedtség Légszomj, asztmás roham
- Szédülés, vérnyomásesés
- Fejfájás
- Vizenyőképződés
- Rendetlen, heves szívdobogás
- Sokkos állapot, csak igen súlyos esetben
HISZTAMINDÚS ÉTELEK
- Halak: tonhal, szardínia, szardella, hering, szárított, füstölt halak
- Sajtok: ementáli, gouda, camembert, cheddar, minden penészes és füstölt sajt.
- Szalámik: kolbászok, füstölt sonkafélék.
- Zöldségek: savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, avocado, gombák, kiwi.
- Alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör.
- Gyümölcsök: citrus félék, banán, körte, szamóca, szilva
- Csokoládé, kakaó, kávé, fekete tea , mustár, ketchup, mogyoró félék.
MIT EGYÜNK-TEGYÜNK ?
Ha bizonyos ételek és italok hatására a tünetek súlyosabb formában lépnek fel, okvetlen érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Célszerű elhagyni étrendünkből a problémát kiváltó élelmiszereket: a
sajtokat (kivéve a friss sajtot, amit nem érleltek), sört, bort, tömény
alkoholt, savanyú káposztát, kolbászokat, szalámikat, sonkát, stb. A
halak és a tenger gyümölcseinek többsége teljesen frissen, és
fagyasztottan nem okoz gondot, nyugodtan fogyasztható, de ha hosszabb
ideje állnak, gyorsan megindul bennük a baktériumok hatására a
hisztmintermelés. Hisztamin érzékenység esetén, csak frissen fogyasztva
nem okoznak tünetet. Konzerv és füstölt halfélét nem tanácsos
fogyasztani.
Az alkoholos italok fogyasztása során gyakran jönnek létre allergiás
tünetek, mivel az alkoholos italokban rengeteg a biogén amin. Ezen kívül
az alkohol gátolja a hisztamint lebontó enzim működését, így még a
hisztamin mentes alkoholos italok is gondot okozhatnak. Ezért legjobb,
ha az étkezések előtt, alatt, és közvetlen utána nem iszik alkoholt, a
tömény alkohol (pálinka, rum, konyak…) különösen veszélyes lehet.
Számos gyógyszer gátolja a hisztamin lebontó enzim működését, ami
biogén amin szint emelkedéssel jár a szervezetben. Egyes
fájdalomcsillapítók (aszpirin), izomlazítók, kemoterápiás szerek
(daganatosoknak), a niacin (B3-vitamin), sok antibiotikum
(akár a húsokban, tejben is.) és azok lebomlási termékei, több
adalékanyag (élelmiszerekben, félkész ételekben, italokban). De a
vérnyomáscsökkentők, a hashajtók, a hormontabletták és a fogamzásgátlók
többsége sem maradhat ki a sorból.
MEGOLDÁS
Megelőzés: hisztamindús ételek, alkohol fogyasztás mellőzése
Forrás - Internet