HÜVELYESEK

Mit tartalmaznak a hüvelyesek?
sargaborsoA sárgaborsó 
A sárgaborsó talán a legegészségesebb hüvelyes. Nagy mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, folsavat és biotint tartalmaz, de fehérje- és rosttartalma is igen magas. Találunk benne továbbá kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, mangánt és cinket is. Nagyon fontos megemlíteni, hogy teljesen zsírmentes zöldségről beszélünk, ami csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukrot, izoflavon tartalma pedig megelőzheti a rákosodást, valamint a legújabb kutatási eredmények szerint az agyvérzésen átesett betegek kezelésében igen fontos kiegészítő.
A szárazbab 
A szárazbab (paszuly) a leggyakrabban használt, közkedvelt hüvelyesünk.
szarazbab
A hüvelyes kategóriából a babnak a egmagasabb az energiaértéke. Nélkülözhetetlen aminosavak – triptofán, lizin, cisztin és hisztidin – találhatók benne, de magas szeléntartalma is. Jelentős az A-, B1-, B2- és E-vitamin tartalma, de kalciumot, foszfort, vasat és rostot is tartalmaz. A mag 20-25% fehérjét, 50-55% szénhidrátot (ennek 4-7%-a cukor), 0,7-1% zsírt, 3-4% hamualkotórészt tartalmaz. A fehérbab áztatási ideje: kb. 8 óra, főzési ideje: kb. 2-3 óra. Ízesítsük  hagymával és csilipaprikával, füstölt húsokkal.  A  tarkabab áztatási ideje: kb. 12 óra, főzési ideje: kb. 2-3 óra.
Babérlevéllel és vörösborral kiváló ízeket kapunk.
lencseLencse 
A  lencse, ha máskor nem is, újévkor nagyon sok család asztalán előfordul. A lencse magja 28% fehérjét tartalmaz, ezzel megelőzi a bab fehérjetartalmát. Szénhidrát-, nyerszsír-, továbbá A-, B1-, B2-vitamintartalma is jelentős. Főzeléknek rendkívül ízletes és nagyon tápláló, zölden viszont salátaként fogyasztható. A zöld lencsét  nem kell áztatni, 30-40 perc alatt megfő. Babérlevéllel és citrommal vagy tárkonnyal kíválóan harmonizál az íze.
Csicseriborsó
A csicseriborsó kevésbé elterjedt hüvelyes, pedig emészthetőség szempontjábólcsicseri az egyik legjobb hüvelyesünk, ezért emésztési zavarok kezelésére kíválóan használható, de a koleszterinszint kordában tartására is alkalmas. Izoflavon tartalma rákosmegbetegedések megelőzésére valamint agyvérzésen átesett betegek kezelésére alkalmas.
Számos elkészítési módja van. Egyaránt ízletes étel készíthető belőle levesként, főzelékként, pirított magja pedig egészséges nassoláshoz ajánlott. Áztatási ideje: kb. 12 óra, főzési ideje: kb. 3 óra. Fűszerezzük fokhagymával, zellerrel, rozmaringgal.