Padlizsánkrém
Padlizsánkrém
Két darab meghámozott, kockára vágott padlizsánt egy fej lereszelt
vöröshagymával kevés olívaolajon - margarin, vagy más olaj is lehet,
megpárolunk. Amikor puha, hozzáadunk két darab kockára vágott
paradicsomot, négy gerezd összezúzott fokhagymát, kevés sót és oregánót,
végül egy kis csokor felaprított petrezselyemzöldet, jól összekeverjük,
majd pépesre turmixoljuk. Pirítósra kenve díszíthetjük paradicsom
karikákkal vagy reszelt sajttal.
Vinetta erdélyi zöldségkrém
Egy kiló padlizsánt sütőben megsütünk, majd meghámozzuk és leszűrjük a
levet róla. A meghámozott, összetört padlizsánhoz hozzáreszelünk egy
nagyobb fej vöröshagymát, ízlés szerint sót és egy deciliter olajjal,
vagy majonézzel jól kikeverjük. Kenhetjük pirított vagy barna kenyérre.
Erdélyi padlizsán
Erdélyi recept az olajos marinált padlizsán, ami nagyon finom hideg
salátának, vagy akár reggelinek, vacsorának. Mi csak úgy, magában faltuk
fel a háziak készletét a Boga-völgyében. Igaz volt felhatalmazásunk rá,
hogy bármit megehetünk, amit a kamrában találunk, és bármit ott
hagyhatunk helyette. Jó lesz a következő nyaralóknak.
Ez a padlizsán meghámozva, felkarikázva, olajon picit megpárolva,
fokhagymával, erős paprikával fűszerezve volt berakva egy befőttes
üvegbe. Soronként váltakozott a paprika, fokhagyma és a padlizsán. Mint
utóbb megtudtam, utoljára még fel kell önteni annyi ecetes, sós olajjal,
hogy elfedje, és ki kell dunsztolni. Így eltehető télire is. Állítólag
nem kell rá semmilyen tartósító szer se. Az idén kipróbálom a téli
tárolását is, de elkészítve itthon is finomnak találtam. Ha reggelire
eszed, akkor elég hozzá egy kis piritós kenyér és garantáltan nem leszel
éhes délig!
Arab padlizsán
Az arabok padlizsán-salátájának egy egyszerűbb és egy hangyányival
komplikáltabb változatát is meg lehet itthon csinálni. Az egyszerűbb
receptje szinte szóról szóra hasonló az előbbihez, azzal a különbséggel,
hogy a padlizsánt nem hámozzuk meg, és elmarad az ecet belőle. Tesznek
rá viszont petrezselyemzöldet apróra vágva, és egy kis bazsalikomot.
Előételnek, húsokhoz, vagy ugyanúgy reggelire vacsorára nagyon finom.
Ja, ők olívaolajjal készítik, és így másabb az íze!
A kicsit komplikáltabbnál apróra vágják a hagymát, megdinsztelik
olívaolajon, erre teszik rá a padlizsánt héjastul felkarikázva,
dinsztelik tovább. Ha kész félre kell tenni, hogy a sült paprikát
elkészíthesd. Elvileg lángon sütik, de én megpróbáltam már úgy, ahogy a
padlizsánkrémhez itthon szoktam, sütőben. Semmit nem veszít az
értékéből, és hamarabb kész van.
Sült paprikához én mindig vastagabb húsút keresek, és ha lehet nem „felfujtat”, mert akkor sütés után csak a héja marad meg. Ha megsült, letakarom, hogy kicsit a gőzben megpuhuljon a héja. Így azután könnyen lehámozható róla anélkül, hogy a paprikát szétroncsolnám. Kiveszem a csumáját, és felkarikázom ezt is. Közben egy kis paradicsomot megszabadítok a héjától: vagy nyersen óvatosan vékonyan lehámozom, húzom a héját, vagy egy pillanatra bedobom forró vízbe, és úgy húzom le. A paradicsomot apróra felkockázom, ha túl sok a leve azt leöntöm pohárba (és megiszom közben), hogy ne vizezze el a salátát. A paradicsom-aprítékot hozzáadom a dinsztelt hagyma-padlizsán keverékhez, kicsit összerottyantom, teszek bele fokhagymát, és amikor már majdnem kész hozzáelegyítem a paprikát. Ezzel már nem főzöm, hanem lehúzva a tűzről, frissen vágott bazsalikommal, petrezselyemzölddel, borssal meghintem, és óvatosan összekeverem. Sót mindenki annyit tesz bele, amennyit jól esik. Szerintem, minél kevesebb, annál jobb. Melegen is finom ez a fajta saláta sült húshoz, de nekem igazából hidegen ízlik jobban.
Sült paprikához én mindig vastagabb húsút keresek, és ha lehet nem „felfujtat”, mert akkor sütés után csak a héja marad meg. Ha megsült, letakarom, hogy kicsit a gőzben megpuhuljon a héja. Így azután könnyen lehámozható róla anélkül, hogy a paprikát szétroncsolnám. Kiveszem a csumáját, és felkarikázom ezt is. Közben egy kis paradicsomot megszabadítok a héjától: vagy nyersen óvatosan vékonyan lehámozom, húzom a héját, vagy egy pillanatra bedobom forró vízbe, és úgy húzom le. A paradicsomot apróra felkockázom, ha túl sok a leve azt leöntöm pohárba (és megiszom közben), hogy ne vizezze el a salátát. A paradicsom-aprítékot hozzáadom a dinsztelt hagyma-padlizsán keverékhez, kicsit összerottyantom, teszek bele fokhagymát, és amikor már majdnem kész hozzáelegyítem a paprikát. Ezzel már nem főzöm, hanem lehúzva a tűzről, frissen vágott bazsalikommal, petrezselyemzölddel, borssal meghintem, és óvatosan összekeverem. Sót mindenki annyit tesz bele, amennyit jól esik. Szerintem, minél kevesebb, annál jobb. Melegen is finom ez a fajta saláta sült húshoz, de nekem igazából hidegen ízlik jobban.
Forrás - Internet