AZ ASZALÁS - TÉLIRE MEGŐRZÖTT NAPFÉNY
Nyár végi és őszi időszak kedvező a gyümölcsök télíre való megőrzésére, aszalás formájában.
Az aszalás a gyümölcsök víztartalmának csökkentése.
Egy kilogramm friss gyümölcs 35 dkg aszalt gyümölcsöt eredményez.
Három féle technikával történhet az aszalás.
1. Sütőben, amikor is sütőpapírra helyezett kimagozott gyümölcsöket 5-6 órán át 55 fokos sütőben aszaljuk.
Régen a kenyér sütése után a már kihűlő félben lévő kemencében szárították az aszalandó gyümölcsöket.
2. Napon szárítva naponta 2-3 órán át napsütéses helyre tesszük, tehát nem egész napra.
De fontos, hogy forgassuk a gyümölcsöket és levegős helyen tároljuk.
3. Aszaló gépekben, ahol speciális körülményeket hoz létre az aszalógép.
Az aszalás kapcsán megőrződnek az értékes tápanyagok, viszont a víztartalom csökkenésével valamint a természetes cukortartalom által gátlódik a mikroorganizmusok szaporodása.
Fogyaszthatjuk édességként és gyógyító hatásukat felhasználva.
De téli levesekben vagy egyéb ételeinkben.