Olíva élettani hatásai
Az olívának rengeteg fajtája van. Az olívabogyó színe az
érettséggel függ össze: fakózöld héja ősszel fokozatosan megváltozik,
éréskor fényes barnára, kékesfeketére vagy feketére színeződik, és
megpuhul. Fogyasztás előtt a termést 8-14 napig vízben áztatják,
többszöri vízcserével a fanyar ízt adó csersavak eltávolítása céljából,
utána pedig sós vízben tartósítják. Az olajbogyót ehetjük önmagában
aperitifként – például fokhagymával, citrommal, csípős paprikával töltve
–, de ételeinkben való felhasználására is számtalan lehetőség áll
rendelkezésünkre.
Már az ókorban is...
Az
olívaolaj felhasználása nagyon régen kezdődött; már Krisztus előtt
5000-ben is sajtoltak olívaolajat. A táplálkozáson kívül más célokra is
felhasználták: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők
testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia
özönvízről szóló fejezetében egy olajágat tartó galamb jelenti a
katasztrófa végét.
Az extra szűztől a sansáig
Az
olívaolajok között jelentős minőségi különbségek vannak. A legjobb
minőségű az extra szűz olívaolaj, amelyet gondosan válogatott bogyókból,
a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. Az olajbogyókat mossák,
majd megtisztítva, egy mechanikus rendszerrel préselik. Az
olajbogyópasztát kíméletesen gyúrják az olaj szeparálása céljából, majd
ülepítik és centrifugálják. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő
tartályokban tárolják, azután szűrik és palackozzák. A folyamat során
sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Semmilyen tartósítószert és
adalékot nem adnak az olajhoz, így az extra szűz olívaolaj megőrzi
eredeti zamatát, vitamintartalmát, nem károsodik az értékes telítetlen
zsírsavtartalma, antioxidánsokban rendkívül gazdag marad. Ezért az
olívaolaj – egyéb zsírokat helyettesítve – számos egészségkárosító
tényezőt kiküszöböl.
Az úgynevezett sansa olívaolaj a sajtolás
során keletkező maradványokból készül, és oldószerrel nyernek ki a
megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok 1 %-ban tartalmaznak extra szűz
olívaolajat, ez az oka, hogy egyáltalán használható ezekre a
zsiradékokra az olívaolaj elnevezés. A silány minőségű, olcsó
készítményt a mediterrán országokban nem igen forgalmazzák, de hazánkban
sajnos sok vásárló a silány sansaolaj mellett dönt, mert nem ismerik az
extra szűz olívaolaj előnyeit.
Összehasonlításul megemlíthető,
hogy ugyanilyen különbség van az oldószerrel kinyert és a természetes
úton kinyert halolajok között, amely utóbbiban nem károsodnak a
többszörösen telítetlen zsírsavak.
Előnyös élettani hatások
Az
olívaolaj értékes tulajdonságait és előnyös élettani hatásait a
mogyorófélék olaja és az avokádóolaj közelíti meg, ezután következik a
hidegen préselt napraforgóolaj, majd a többi olajfélék, amelyek közül
kiemelendő a szőlőmagolaj és az édes sárgabarackmag olaja.
A
gyógyászati célra is használt olívaolaj 70-80%-ban tartalmaz egyszeresen
telítetlen zsírsavésztereket, valamint nyomokban fitoszterint és
lecitint is.
Életfontosságú (esszenciális) zsírsavak az
F-vitaminok, amelyeket az olívaolaj természetes állapotában tartalmaz.
Ezek a sejthártya építőanyagai és fontos hormonszerű anyagok
alapanyagai; egyéb forrásaik a napraforgó, kukorica, szója, tökfélék,
sütőtök.
Ezek mesterséges bevitele és extrém túladagolásuk
rákkeltő lehet, ezért fontos, hogy természetes környezetben, az elemi
anyagokban levő kísérőanyagokkal együtt kerüljenek szervezetünkbe.
Anyagcserénk védelmében
A
természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés
miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat,
ásványi anyagokat, antioxidáns hatást fejt ki, így védi anyagcserénket
az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. Ugyanez nem érvényes az
oldószerrel kinyert olajokra.
A zsírok biológiai funkciói
A
sejthártyák építőanyagai működésük szabályozói, tartalék
energiaforrások, energiaszállítási formák, védőrétegképzők a sejtfalak
vitaminok, antioxidánsok. A zsiradékok telített és telítetlen
zsírsavakat tartalmaznak. Táplálkozás élettani szempontból jelentős,
hogy a telített és telítetlen zsírsavak milyen arányban fordulnak elő az
elfogyasztott táplálékokban.
Minőségi összetételük
Az
egészséges étrendben a tálék 30%-a a zsiradék, de nem mindegy a felvett
zsírok minőségi összetétele és az energiaforrásként való hasznosulást
elősegítő zöldségek és gyümölcsök aránya. Az olívaolaj optimális
arányban tartalmazza az egyszeresen telítetlen, a többszörösen
telítetlen és a telített zsírsavakat. A gyümölcsök közül a piros
színanyagot nagy mennyiségben tartalmazó fekete ribiszke, fekete áfonya,
fekete szeder telítetlen zsírsavak mellett B12-vitamint is
tartalmaznak. A nagy karotintartalmú zöldségek antioxidáns vegyületeket
tartalmaznak, ilyenek a sárgarépa, kelkáposzta, brokkoli, karfiol,
valamint a petrezselyem és zeller zöldje, a spenót, sóska, mangold és a
hagymafélék zöldje, a snidling.
Az egészségkárosító szabad gyökök
megkötésében az olíva olaj mellett az omega3 zsírsavakat nagyobb
mennyiségben tartalmazó halak, lazac, makréla fogyasztása is alapvető
fontosságú, az immunrendszer gyulladásos folyamatainak megelőzésében, az
idegrendszer működésének támogatásában, az érrendszeri betegségek
kockázatának csökkentésében. Stresszterhes napjainkban ezért az
olívaolaj és az olívabogyó rendszeres fogyasztása, étrendünkbe való
folyamatos beiktatása egészségmegőrzésünk miatt nélkülözhetetlen.
Forrás - Internet