Lazacos - cukkinis tészta
Hozzávalók:
- személyenként 8 dkg kiváló minőségű durum tészta
- fél kg füstölt lazac, csíkokra vágva
- 3 közepes nagyságú cukkini, ízlés szerint vastagabb csíkokra vagy vékony szalagokra vágva
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma, apróra vágva
- 2 teáskanál finomra vágott friss vagy szárított kapor
- 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem
- 1 bögre - 2 dl alacsonyabb zsírtartalmú főzőtejszín
- kb. 2 teáskanál frissen őrölt feketebors
- 1 teáskanál frissen őrölt tengeri só
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 teáskanál vaj
- ízlés szerint: 1 teáskanál kapribogyó
- Egy mély serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolaj és a vaj keverékét.
- Tegyük bele a hagymát és kevergetve pirítsuk , tehát amíg átlátszó nem lesz.
- Dobjuk rá a cukkinit és pirítsuk 3-5 percig - ha vastagabbra vágtuk, ill. 1-2 percig, ha vékony szalagokra vágtuk, lényeg, hogy ropogósan harapható maradjon.
- Vegyük takarékra a gázt, adjuk a cukkinihez a kaprot, a petrezselymet és a főzőtejszínt. Röviden főzzük össze a hozzávalókat, de ne engedjük, hogy a szósz felforrjon.
- Adjuk hozzá a lazac-csíkokat és a kapribogyót, sózzuk (vegyük figyelembe a lazac és a kapri sósságát), borsozzuk. Ismét jól melegítsük össze, de ne forraljuk fel.
- Öntsük a kész lazacos-cukkinis szószt az al dentére főtt és leszűrt tésztához, majd kevés főzővízzel együtt jól dolgozzuk össze.
- Szedjük tányérra, őröljünk rá feketeborsot, díszítsük friss kaporral és forrón tálaljuk.