Lazacos - cukkinis tészta


Hozzávalók: 
  • személyenként 8 dkg kiváló minőségű durum tészta
  • fél kg füstölt lazac, csíkokra vágva
  • 3 közepes nagyságú cukkini, ízlés szerint vastagabb csíkokra vagy vékony szalagokra vágva
  • 1 közepes nagyságú vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanál finomra vágott friss vagy szárított kapor
  • 1 teáskanál  finomra vágott petrezselyem
  • 1 bögre - 2 dl alacsonyabb zsírtartalmú főzőtejszín
  • kb. 2 teáskanál frissen őrölt feketebors
  • 1 teáskanál frissen őrölt tengeri só
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 teáskanál vaj
  •  ízlés szerint: 1 teáskanál kapribogyó

Elkészítés:

  1. Egy mély serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolaj és a vaj keverékét.
  2. Tegyük bele a hagymát és kevergetve pirítsuk , tehát amíg átlátszó nem lesz.
  3. Dobjuk rá a cukkinit és pirítsuk 3-5 percig - ha vastagabbra vágtuk, ill. 1-2 percig, ha vékony szalagokra vágtuk, lényeg, hogy ropogósan harapható maradjon.
  4. Vegyük takarékra a gázt, adjuk a cukkinihez a kaprot, a petrezselymet és a főzőtejszínt. Röviden főzzük össze a hozzávalókat, de ne engedjük, hogy a szósz felforrjon.
  5. Adjuk hozzá a lazac-csíkokat és a kapribogyót, sózzuk (vegyük figyelembe a lazac és a kapri sósságát), borsozzuk. Ismét jól melegítsük össze, de ne forraljuk fel.
  6. Öntsük a kész lazacos-cukkinis szószt az al dentére főtt és leszűrt tésztához, majd kevés főzővízzel együtt jól dolgozzuk össze.
  7. Szedjük tányérra, őröljünk rá feketeborsot, díszítsük friss kaporral és forrón tálaljuk.