Gyümölcssalátákról
A gyümölcssalátáról csak jó jut eszünkbe:
egészséges, kifejezetten egyszerűen, előre és akár nagy mennyiségben is,
változatosan elkészíthető. Nem kell továbbá komoly bevásárlásba
bonyolódni elkészítéséhez, sőt, ha szerencsénk van, a hozzávalók a saját
kertünkben is megteremnek. Mivel gyümölcssaláta készítése nagyon
egyszerű, és szinte tetszés szerinti változatban elkészíthető, inkább
azokra a hasznos tippekre helyezzük a hangsúlyt a következő
cikkben, amelyek segítségével tökéletes és változatos gyümölcssalátát
készíthetünk..
Gyümölcssaláta tippek:
- Lehetőség szerint dolgozzunk szezonális gyümölcsökkel, de leginkább olyannal, amelyet kedvelünk. Ügyeljünk a színkompozícióra is, azaz használjunk különböző színű gyümölcsöket. Pár szem gránátalma mag minden salátát feldob!
- A megmosott, megpucolt gyümölcsöket vágjuk (ha egyáltalán szükséges) falatnyi darabokra, hogy villára szúrva, vagy akár egy kanállal is egyszerűen fogyasztható legyen. Minden zavaró tényezőt (pl. magok, levelek, szár) távolítsunk el a gyümölcsökről.
- Ha érett és édes gyümölcsöket használunk, az édesítés el is hagyható. Ha mégis édesítenénk, használjunk inkább mézet, agávé vagy juhar szirupot (a felesleges extra cukrot kerüljük). A juharszirup folyósabb állagú, könnyű elkeverni a gyümölcsökkel.
- A gyümölcssaláta akár azonnal fogyasztható, egy kevés “állás” nem árthat, ha például alkoholt is keverünk bele. De ne álljon túl sokáig sem, mert nem lesz friss hatása (és el is színeződhet). A gyümölcssalátát fogyasztásig tároljuk hűvös helyen.
- Ha előre készítjük el, érdemes kevés citromlét csavarni rá. A citromlé nem csak az íz miatt fontos, hanem azért is, mert meggátolja gyümölcsök bebarnulását.
- Ügyeljünk arra, hogy bizonyos gyümölcsök elszínezhetik a többit (leginkább piros gyümölcsök), míg más gyümölcsök állaguk miatt kerüljenek tálalás előtt a salátába (banán), vagy annak is leginkább a tetejére (pl. málna).
- Ha lehet, kerüljük túl puha/érett gyümölcsök használatát, mert attól kásás lesz a saláta.
- Gyümölcssalátát ízesíthetünk alkohollal is, kiválóan alkalmas erre például valamilyen gyümölcslikőr (narancslikőr, limoncello), de tálaláskor nyakon önthetjük a tányéron szervírozott gyümölcssalátát egy kevés proseccoval vagy pezsgővel is (ebben az esetben adjunk hozzá feltétlenül kanalat, kár lenne az értékes italért!).
- Tökéletes kiegészítő lehet a tejszínhab, egy gombóc (vanília, citrom, eper) fagylalt. Egészségesebb viszont 1-2 kanál krémes vagy görög joghurt! Ezeket akár gyümölcshabbá is turmixolhatjuk!
- Tehetünk továbbá a gyümölcssalátába aszalt gyümölcsöt is, pl. mazsola, meggy, áfonya, a tetejét megszórhatjuk kekszmorzsával (pl. amaretti, mandula keksz), durvára vágott dióval vagy mandulával, tálalhatjuk menta levelekkel, akár dekoratívan habcsók kosárkákban, vagy morzsolt habcsókkal is.
- Egzotikus salátához adhatunk egzotikus fűszereket ízesítés és dekorálás céljából is, pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, narancshéj, chili, kardamom.
- Bár gyakran készítenek főzött cukros szirupot a gyümölcssalátához, ez felesleges. Sokkal ízletesebb lesz a saláta, ha a friss gyümölcsök ízét érezzük. Ha mégis szirup mellett döntünk, ne legyen túl cukros.
- Ne feledjük! A gyümölcssalátának nincs szüksége külön öntetre (lére). Egy-egy narancs, grapefruit kifacsart leve, a citromlé, valamint a többi gyümölcs értékes nedve bőven elegendő.
- Szükség esetén konzerv gyümölcsöt is használhatunk, de vegyítsük feltétlenül friss gyümölccsel.
- Lehetőség szerint használjunk a gyümölcssaláta készítéséhez bio gyümölcsöket.
- Zöldsalátákat és zöldségeket is kombinálhatunk gyümölcsökkel – fantasztikus salátákat eredményezve.
- Tapasztalatok szerint, a gyümölcssalátát azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem gyümölcsimádók. Egy nagy tál előre elkészített gyümölcssaláta finom reggeli, tízórai, uzsonna is lehet az egész családnak.
- Friss gyümölcssalátát lehetőleg éhgyomorra fogyasszunk – reggelire, uzsonnára - vagy maximum fél órával főétkezés előtt. Feltétlenül mellőzzük desszertként, mert a gyümölcs emésztése gyorsabb, mint a fehérje vagy szénhidrát, így a gyomrunkban el kezd erjedni – ezáltal nem csupán lelassul az emésztésünk, de gáz, puffadás és hasfájás is kialakulhat. Desszertként jobb a sült gyümölcs, vagy kompót.