PARADICSOM IVÓLÉ
A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő
likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával
küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A
paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű
E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat
is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális
szénhidrát található benne.
A paradicsom kellemes íze a benne lévő savaknak, – almasav, citromsav,
borostyánkősav tejsav – köszönhető. Magas a káliumtartalma, gazdag B1-,
B2- és C-vitaminban és sok likopin található benne.
Ez utóbbi vegyület
olyan antioxidáns, amely fontos szerepet játszik a szív,- és daganatos
betegségek vagy az időskori vakság megelőzésében. A jótékony hatású
piros finomságnak a szépségápolásban is nagy hasznát veheted:
biológiailag aktív anyagai belülről serkentik a bőr anyagcseréjét,
feszesítenek, tisztítanak. Pakolásként alkalmazva, kiváló hidratáló
kencét készíthetsz belőle. Fogyaszthatod nyersen, ételekbe főzve vagy
ketchupként, sűrítményként is. Lúgosító jellegű étrendbe is kitűnően
beilleszthető, de héja és magas savtartalma miatt - ha érzékeny vagy -
panaszokat is okozhat. Kedvező élettani hatásai miatt különösen nyáron
érdemes minél több friss paradicsomot, paradicsommal készült ételt
fogyasztanod. A hidegebb hónapokban válaszd inkább az ivólevet, sűrített
paradicsomot vagy a ketchupot.
Ez utóbbinak magasabb a likopin tartalma is, mint a nyersen fogyasztott társainak. A paradicsomos szószokat se felejtsd ki teljesen az étrendedből: arra ügyelj, hogy zsírszegények legyenek, és hozzáadott cukor nélkül készüljenek.
Ez utóbbinak magasabb a likopin tartalma is, mint a nyersen fogyasztott társainak. A paradicsomos szószokat se felejtsd ki teljesen az étrendedből: arra ügyelj, hogy zsírszegények legyenek, és hozzáadott cukor nélkül készüljenek.
Forrás - Internet