PARADICSOM IVÓLÉ
 

A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.


A paradicsom kellemes íze a benne lévő savaknak, – almasav, citromsav, borostyánkősav tejsav – köszönhető. Magas a káliumtartalma, gazdag B1-, B2- és C-vitaminban és sok likopin található benne. 
Ez utóbbi vegyület olyan antioxidáns, amely fontos szerepet játszik a szív,- és daganatos betegségek vagy az időskori vakság megelőzésében. A jótékony hatású piros finomságnak a szépségápolásban is nagy hasznát veheted: biológiailag aktív anyagai belülről serkentik a bőr anyagcseréjét, feszesítenek, tisztítanak. Pakolásként alkalmazva, kiváló hidratáló kencét készíthetsz belőle. Fogyaszthatod nyersen, ételekbe főzve vagy ketchupként, sűrítményként is. Lúgosító jellegű étrendbe is kitűnően beilleszthető, de héja és magas savtartalma miatt - ha érzékeny vagy - panaszokat is okozhat. Kedvező élettani hatásai miatt különösen nyáron érdemes minél több friss paradicsomot, paradicsommal készült ételt fogyasztanod. A hidegebb hónapokban válaszd inkább az ivólevet, sűrített paradicsomot vagy a ketchupot.
Ez utóbbinak magasabb a likopin tartalma is, mint a nyersen fogyasztott társainak. A paradicsomos szószokat se felejtsd ki teljesen az étrendedből: arra ügyelj, hogy zsírszegények legyenek, és hozzáadott cukor nélkül készüljenek.

Forrás - Internet